Silopusukki on Etelä-Brasiliasta kotoisin oleva kukkiva kasvi. Se eroaa muista gloksiniakasveista sillä, että sen lehdet ovat pienet ja jäykät. Silopusukki on hyvä levittäytymään, ja sitä voi käyttää myös roikkujakasvina.

Silopusukki

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Nematanthus gregarius
Heimo: Gloksiniakasvit (Gesneriaceae)

Kiiltävät lehdet ja värikkäät kukat

Kuten monet muutkin kasvit, myös silopusukki on nimetty erikoisen näköisten kukkiensa mukaan. Silopusukilla on kiiltävät, pienet lehdet sekä pusuhuulia muistuttavat kukat. Kirkkaanvärinen kukka on muodoltaan kuin täyteen puhallettu, huipultaan hieman avonainen ilmapallo.

Lehtien väleissä kasvavat kukat ovat useimmiten oransseja tai oranssinpunaisia. Silopusukin englanninkielinen nimi on Goldfish Plant, joka sekään ei juuri selityksiä kaipaa. Kukat nimittäin muistuttavat väriltään hämmästyttävän paljon kultakalaa.

Silopusukin istuttaminen ja paikan valinta

  1. Valitse silopusukillesi sopivan kokoinen, matala ruukku.
  2. Istuta kasvi tavalliseen kukkamultaan mieluiten keväällä.
  3. Valitse kasville ilmava, valoisa kasvupaikka.
  4. Silopusukkia voi pitää suorassakin auringonvalossa mutta ei mielellään pitkiä aikoja.

Jos huomaat kasvin kärsivän liiasta valosta, voit himmentää valoa vetämällä verhot ikkunan eteen. Toki voit myös siirtää ruukun sopivampaan paikkaan. Silopusukki pitää eniten korkeasta ilmankosteudesta, mutta se pärjää myös kuivemmassa ilmassa, jos suihkutat sitä silloin tällöin vedellä. Voit pitää ruukkukasvia suurimman osan vuodesta sisällä ja siirtää sen ulos kesän kynnyksellä.

Silopusukki ei ole myrkyllinen, joten se sopii erinomaisesti myös kotieläin- ja lapsiperheisiin.

Silopusukin hoito

Helppohoitoinen silopusukki selviää erinomaisesti kuivistakin kausista. Sen pienet, herkät juuret voivat alkaa mädäntyä, jos kasvualusta on kostea liian pitkään. Silopusukki voi mahdollisimman hyvin, kun annat kasvualustan kuivua hieman kastelukertojen välillä.

Kasvia voi mainiosti pitää sisällä tai muissa paikoissa, joissa ei ole liian kylmä. Silopusukki pärjää vielä noin 5–10 asteen lämpötilassa, mutta silloin se ei välttämättä kuki niin runsaasti tai kauniisti. Se pitää ruukkukasviravinteesta, erityisesti kasvuaikaan kesällä. Keväisin ja syksyisin riittää pieni määrä ravinnetta kasteluveteen lisättynä.

Oikein ravittuna silopusukkisi voi kukkia upeasti useana vuonna. Sen lehdet pysyvät aina vihreinä, ja jos hyvin käy, se voi myös kukkia useasti vuoden aikana. Jos kasvisi on hyvin nuori, se saattaa aloittaa säännöllisen kukkimisen vasta noin vuoden kuluttua. Ajan myötä silopusukkisi saattaa tarvita suuremman ruukun.

Saman suvun samankaltaiset lajikkeet

Nematanthus-silopusukkisuvussa on useita kauniita lajikkeita. Niitä kaikkia yhdistävät kestävyys ja helppohoitoisuus. Eri lajikkeiden kukat puolestaan ovat keskenään erivärisiä ja -kokoisia. Esimerkiksi Nematanthus Albus -lajikkeella on valkoiset, hieman nukkaiset kukat.

Löydät silopusukin kukkivien kasviemme valikoimasta. Huomaa, että niiden saatavuus riippuu kausivalikoimasta ja viljelijöiden tarjonnasta.

Lue lisää

Plantagenin lannoitekoulu >>
Plantagenin multakoulu >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta