Sinipellava
Sinipellava kuuluu pellavakasveihin, ja kuten muilla pellavilla, silläkin on ohuet varret, joissa kasvaa runsaasti pieniä lehtiä. Kapeat lehdet voivat olla lähes neulasmaisia.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Linum Perenne
Heimo: Pellavakasvit (Linaceae)
Vinkkejä sinipellavan hoitoon
Sinipellavan esikasvatus on suositeltavaa. Siemenet kylvetään astioihin helmikuussatai maaliskuussa esikasvatusta varten tai suoraan ulos ruukkuun tai avomaalle toukokuun ja syyskuun välisenä aikana.
Mitä kasvupaikkaan ja maan laatuun tulee, sinipellavalle sopii tavallinen puutarhamulta, joka saisi olla kevyttä ja kuohkeaa. Sinipellava viihtyy monenlaisissa paikoissa, mutta se kasvaa ja kukkii parhaiten läpäisevässä, hiekansekaisessa maassa aurinkoisella paikalla. Kasvia on myös suositeltavaa lannoittaa hieman, mutta se ei ole välttämätöntä.
Sinipellava sopii hyvin sekaistutuksiin kukkapenkkeihin, eikä se kaipaa leikkausta. Kasvia voidaan lisätä jakamalla, mutta helpoimmin lisäys onnistuu siemenestä. Sinipellavan siemenet itävät 10–30 päivän kuluessa.
Sinipellava – puutarhan kesäinen väriläiskä
Tuulessa keinuva meri taivaansinisiä kukkia tai ihana valkoisten terälehtien pilvi – sinipellava ihastuttaa puutarhassa. Sinipellavasta tulevat mieleen heleän sinisenä lainehtivat pellavaniityt, ja kasvi kukkiikin pitkään keskellä ihaninta kesää – kesäkuusta jopa elokuulle.
Sinipellava on herkän kaunis ja siro kasvi, joka on hennosta ulkonäöstään huolimatta kestävä ja sitkeä, vähällä hoidolla pärjäävä kasvi. Se viihtyy kivisillä ja kevyillä mailla niin auringon paahteessa kuin katveessakin. Sinipellava on monivuotinen, mutta melko lyhytikäinen, joten sitä kasvatetaan monesti kesäkukkana. Se kannattaa leikata syksyllä ja suojata talveksi, jotta se alkaisi kevään koittaessa taas vihertää ja sulostuttaa puutarhaa.
Tämä perenna kasvaa noin 40–60 cm:n korkuiseksi. Siroihin vihreisiin varsiin puhkeavat kukat ovat halkaisijaltaan noin kaksisenttisiä. Koska sinipellava on vaatimaton ja sitkeä, sen voi luottaa kukkivan runsaasti lähes koko kesän.
Sinipellavaa ei ole tavattu luonnonvaraisena, mutta sen on todettu olevan peräisin Välimeren alueelta ja Iranin, Irakin ja Turkin seudulta. Kesäkukkana sinipellava ja kestävä ja kaunis. Linum Perenne -laji tekee pienet taivaansiniset tai puhtaanvalkoiset kukat.
Täsmätietoa
- Sinipellava kuuluu pellavakasveihin, joita kasvatetaan myös pellavansiemenöljyn takia.
- Siementen lisäksi pellavista saadaan pellavakuituja ja pellavalankaa pellavakankaan raaka-aineeksi.
- Terveelliset pellavansiemenet maistuvat monelle.
- Pellavan kukissa on viisi terälehteä.
- Carl von Linné nimesi sinipellavan lähisukulaisen peltopellavan latinankielisellä nimellä usitatissimum, joka tarkoittaa ”mitä hyödyllisintä”.
- Pellavakasveihin kuuluva sinipellava on ennen kaikkea koristekasvi.
- Sinipellavaa voidaan viljellä yksivuotisena koko maassa.
- Pellava on Längelmäen ja Pornaisten nimikkokukka, ja se näkyy myös näiden kuntien vaakunoissa.
Lue lisää
Perennat – näin onnistut >>
Luo unelmiesi kukkapenkki viidessä vaiheessa >>