Syyskaunista parvekkeelle, terassille ja sisäänkäynnille

Hyödynnä syksyn upeat päivät ja piristä parvekettasi, terassiasi tai sisäänkäyntiäsi ihanilla syyskukilla. Tarjolla on monia upeita kasveja lämpimissä, hillityissä väreissä, jotka yhdistyvät hienosti terrakottaan sekä mustiin ja harmaisiin ruukkuihin. Myös valkoisen ja vihreän yhdistelmä sopii upeasti syksyyn.

Syyskaunista parvekkeelle, terassille ja sisäänkäynnille

Ensimmäisen hallayön jälkeen monet kesäkukat näyttävät varsin surullisilta. Sään kylmetessä on aika vaihtaa ruukkuistutukset kestävämpiin kasveihin, jotka kestävät koko syksyn ja osin talveenkin. Kanerva, koristekaali, syklaami, tulilatva, krysanteemi, asteri, isomaksaruoho, pensastädyke, erityyppiset kauniit lehvistöt, hopealanka, muratti ja monet muut. Eriväriset ja -muotoiset havukasvit yhdistyvät ruukuissa upeasti kanervaan ja kaaliin.

Voit lisätä myös puuhaketta, koristekiviä tai sammalta asetelmaan. Koristele mielellään puutarhan ja kauden tarjoamilla kurpitsoilla, omenoilla, ruusunmarjoilla ja upeilla lehdillä. Viimeistele esimerkiksi kauniilla lyhdyillä.

Saatavilla on nykyään myös hyviä, styroksista valmistettuja ruukkuja, jotka tarjoavat kasvien juurille hyvin eristyksen.

Syyskukkia ruukkuihin ja uurniin

 • Salalit ja niiden kauniit, punaiset marjat ovat upeita koristekasveja. Marjat ovat myös syötäviä.
 • Skimmia on tuuhea kasvi, jonka tertut täyttyvät punaisista kukista. Kestää upeana pitkälle talveen.
 • Kanervat (Calluna ja Erica) ovat joko monivuotisia tai syyskellokanervia. Monivuotinen kanerva kestää pidempään talvella, kun taas syyskellokanerva loistaa kauniimmin punaisine/vaaleanpunaisine väreineen.
 • Isomaksaruoho (Hylotelephium) on auringonpalvoja, joka kukkii silti pitkään punaisine, litteine kukintoineen. Upea myös leikkokukkana ja kestää sellaisenakin pitkään.
 • Koristekaali (Brassica) punaisena/liilana tai valkoisena/vihreänä. Kestää koko syksyn ja pysyy kauniina lumenkin laskeuduttua.
 • Syklaami on vahva ja runsaskukintainen kasvi, joka loistaa ruukussa. Saatavilla on koko väriskaala valkoisesta aina tummimpaan punaiseen. Tarjolla on jopa lajikkeita, joissa on hapsuiset tai kiertyvät terälehdet.
 • Tulilatva on sisäkasvi, joka on upea ruukussa ulkonakin. Monet viihtyvät parhaiten isommassa ruukussa.
 • Kukonharjat (Celosia) elävoittävät syysasetelman niiden mahtavilla ja selkeillä väreillä ja muodolla.

Lehtikasvit

 • Hopeavillakko (Senecio) harmaine, karvaisine lehtineen sopii useimpiin istutuksiin. Viihtyy sekä auringossa että varjossa.
 • Hopeavitja (Dichondra) riippuva kasvi, joka sopii hyvin yksin amppeliin, mutta antaa upeasti luonnetta myös yhteisistutuksiin. Kuten nimikin kertoo, lehdet ovat hopeanvihreät ja näyttävät upeilta syysauringossa.
 • Muratti (Hedera) on helppohoitoinen, riippuva viherkasvi, joka sopii useimpiin istutuksiin. Saatavilla myös kelta- ja valkokirjavin lehdin.
 • Keijunkukka (Heuchera) on monivuotinen kasvi, joka kukkii aikaisin keväällä muodostaen pitkät, hennot varret. Loppukesällä ja syksyllä tämä kasvi kauniine lehvistöineen todellakin nostaa, korostaa ja antaa lisää eloa istutukseen.
 • Hopealanka (Calocephalus) ja sen hopeanhohtoiset oksat luovat upean kontrastin esim. keijunkukkaan ja koristekaaliin. Kasvutapa pyöreästä riippuvaan.
 • Koristeruohot, eri lajikkeita, joissa on kauniita värejä lehdissä ja röyhyissä. Saatavilla erikorkuisina.
 • Kattomehitähti, (Sempervivum) nauttii auringosta ja kestää kuivumista. Loistaa modernissa, minimalistisessa tyylissä.
 • Havukasvit sopivat hyvin ruukkuun yhdessä syyskasvien kanssa ja kestävät hyvin koko talven. Pienet katajat ja kartiovalkokuuset ovat myös hyviä vaihtoehtoja joulu- tai talvivalojen kiinnittämiseen. Ne voivat selvitä jopa läpi seuraavan kauden, mutta ovat parhaimmillaan upeina talvikasveina, jotka vaihdetaan kevään tullessa.

Tärkeät kulmakivet

Kun istutat ruukkuihin ja astioihin, hyvä maa-aines on kaiken a ja o. Jos vaihdat osan tai kaikki istutuksen kasveista, voit käyttää ylijäävän maa-aineksen uudelleen, mutta multaa voi kadota kesäkukkien juurien mukana. Lisää uutta kukka- tai puutarhamultaa.

Syyskasvit eivät yleensä vaadi yhtä paljon ravinteita kuin kesäkukat, ja matala kasvulämpötila myös vähentää niiden veden tarvetta. Kastele lähtökohtaisesti kerran viikossa, aurinkoisessa säässä tarvittaessa useammin.

Viljelyastiat

Vaikka melkeinpä mihin tahansa ruukkuun tai astiaan on mahdollista istuttaa, varmista sen riittävä koko. Liian pienissä ruukuissa on pienempi vesi- ja ravinnevolyymi, joten niihin istutettuja kasveja täytyy kastella ja lannoittaa paljon useammin. Ruukun kosteuden säätelemiseksi on hyvä, jos sen pohjassa on yksi tai useampi salaojitusreikä, josta ylimääräinen vesi valuu pois.

Ruukut, uurnat ja parvekelaatikot ovat yleisiä astiatyyppejä. Päästä kuitenkin mielikuvituksesi valloilleen – kenties sinulla on vanhat, upeat kottikärryt, ruostunut sanko tai kannuja, koreja ja puulaatikoita. Yhdistele eri kokoja ja muotoja ja istuta eri korkeuksille. Rakenna korkeutta katosta riippuvilla amppeleilla, seinäamppeleilla ja kukkajaloilla. Valitse kestäviä astioita, jotka kestävät talven pakkaset ja jäät. Huomioi myös, että taivasalla olevissa ruukuissa runsas syyssade ja sitä seuraava pakkanen voivat saada aikaan räjähdysvaikutuksen ruukun multaan, jolloin ruukun halkeamisriski kasvaa.

Ruukkuun istuttaminen

 1. Täytä pohja ruukkusoralla. Salaojituksen tehokkuuden takaamiseksi ruukkuun tulee laittaa kuituliina ennen kuin se täytetään mullalla.
 2. Täytä uudella mullalla, johon on sekoitettu pitkävaikutteista lannoitetta.
 3. Istuta kukat. Yhdistele mielellään samansävyisiä mutta erimuotoisia kukkia.
 4. Kastele runsaasti heti istutuksen jälkeen.
 5. Leikkaa kuihtuneet kukat edistääksesi uusien kukkien ilmestymistä.

Sommitelma

Kasveja voi totta kai yhdistellä vapaasti oman mielensä mukaan, mutta varmista samaan ruukkuun tai parvekelaatikkoon istuttamiesi kasvien viihtyvän samanlaisessa ympäristössä, auringossa tai varjossa.

Ruukkuja ja parvekelaatikoita sommitellessasi voit esim. pitäytyä yhdessä värisävyssä eli sävy sävyyn valkoista, sinistä, vaaleanpunaista tai punaista, mutta yhdistele mielellään muodoltaan ja kasvutavaltaan erilaisia kasveja.

Suuriin ruukkuihin on hienoa saada hieman lisäkorkeutta valitsemalla korkeita kasveja, kuten ruohoja tai havukasveja. Usein on tyylikästä istuttaa vain yksi lajike ruukkuun tai kenties kukkiva kasvi ja lehtikasvi yhdessä niin, että sekä ruukku että kasvi ovat hyvin esillä.

Upeita yhdistelmiä

 • Kanerva, koristekaali ja hopeavitja
 • Isomaksaruoho, syyskellokanerva ja muratti
 • Syklaami, hopealanka ja pallotuija
 • Kartiovalkokuusi, kanerva ja punalehtinen keijunkukka
 • Koristeruoho, salalit ja sammal
 • Koristekaali ja pensastädyke (matalasti ja tiiviisti)
 • Kattomehitähti ja sammal

Jos ruukku näkyy eri suunnilta, korkein kasvi on usein paras istuttaa keskelle. Muutoin kasvien sijoituksessa tulisi olla hieman symmetriaa eri katselukulmista. Jos sommitelma sijoitetaan seinän viereen tai vastaavaan paikkaan, korkein kasvi sijoitetaan ruukun takaosaan. Huomioi myös nämä:

 • Voimakkaat värit näkyvät hyvin auringonvalossa.
 • Vaaleat värit nousevat esiin illalla.
 • Nypi kukat pois heti, kun ne alkavat näyttää rumilta, niin kukinnasta tulee runsaampi.
 • Istuta ”kietoutuvia kukkia” yhteen muiden kasvien kanssa. Ne sekoittuvat muiden joukkoon luoden kauniita kontrasteja. Kokeile vaikka köynnöskukkia, ruohoja, murattia tai muita lehtikasveja.

Valaise lampuilla ja lyhdyillä

Kun pimeys alkaa laskeutua iltaisin, pihasta voi tehdä elävämmän lampuin ja kynttilöin. Upeasti valaistu puu tai pensas elävöittää pihan pimeimpienkin kuukausien aikana. Avotuli tulipadassa tai -korissa herättää pihan henkiin. Pienet lyhdyt, valoketjut ja ulkotulet luovat mystisen, viihtyisän tunnelman. Ripusta pieniä lyhtyjä puihin, jos et halua asentaa sähköä pihalle.

Lue lisää

Seitsemän tapaa valmistella puutarha talven tuloa vartenMuratti, pitkät versot

Korkeus 80 cm, Vihreä

849
Lue lisää
Ruukku Sam
-50%

Ruukku Sam

Ø45 cm, Ruskea

4499 8999
Lue lisää

Muratti keskipitkät versot

Korkeus 25 cm, Vihreä

599
Lue lisää

Kukkamulta Premium

15 L

799
3 kpl 19,99
Lue lisää

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta