Syyskaunista parvekkeelle, terassille ja sisäänkäynnille

Syyskaunista parvekkeelle, terassille ja sisäänkäynnille

Hyödynnä syksyn upeat päivät ja tee syyskaunista ihanista syyskukista parvekkeelle, terassille ja sisäänkäynnille. Tarjolla on monia upeita kasveja lämpimissä, hillityissä väreissä, jotka yhdistyvät hienosti terrakottaan sekä mustiin ja harmaisiin ruukkuihin. Myös valkoisen ja vihreän yhdistelmä sopii upeasti syksyyn.

Ensimmäisen hallayön jälkeen monet kesäkukat näyttävät varsin surullisilta. Joissakin istutuksissa voit joutua vaihtamaan kaiken, kun taas toiset ovat pysyneet hyvinä. Lehtikasvit kuten hopeavillakko, hopeavitja ja muratti selviytyvät usein todella hyvin. Saatavilla on monia upeita syyskukkia, joita vaihtaa vanhojen tilalle istutusten piristämiseksi. Varmista, että ruukkusi ovat pakkasenkestäviä. Saatavilla on nykyään myös hyviä, styroksista valmistettuja ruukkuja, jotka tarjoavat kasvien juurille hyvin eristyksen.

Syysupeat ruukkuistutukset

Sään kylmetessä on aika vaihtaa ruukkuistutukset kestävämpiin kasveihin, jotka kestävät koko syksyn ja osin jopa hieman talveakin. Kanerva, koristekaali, syklaami, tulilatva, krysanteemi, asteri, isomaksaruoho, pensastädyke, erityyppikset kauniit lehvistöt, hopealanka, muratti ja monet muut. Eriväriset ja -muotoiset havukasvit yhdistyvät ruukuissa upeasti kanervaan ja kaaliin. Voit lisätä myös puuhaketta, koristekiviä tai sammalta asetelmaan. Koristele mielellään puutarhan ja kauden tarjoamilla kurpitsoilla, omenoilla, ruusunmarjoilla ja upeilla lehdillä. Viimeistele kauniilla lyhdyllä tai kahdella.

Upeita yhdistelmiä

 • Kanerva, koristekaali ja hopeavitja
 • Isomaksaruoho, syyskellokanerva, muratti
 • Syklaami, hopealanka, pallotuija
 • Kartiovalkokuusi, kanerva ja punalehtinen keijunkukka
 • Koristeruoho, salalit ja sammal
 • Koristekaali ja pensastädyke (matalasti ja tiiviisti)
 • Kattomehitähti ja sammal

Syyskukkia ruukkuihin ja uurniin

Salalit, kauniit, punaiset marjat antavat kasville suuren koristearvon. Täysin vaarattomat marjat ovat syötäviä.

 • Skimmia, tuuhea kasvi, jossa ruusuja/punaisia kukkia terttuina. Kestää upeana pitkälle talveen.
 • Kanervat (Calluna ja Erica) Monivuotinen tai syyskellokanerva. Monivuotinen kanerva kestää pidempään talvella, kun taas syyskellokanerva loistaa kauniimmin punaisine/vaaleanpunaisine väreineen.
 • Isomaksaruoho (Hylotelephium) auringonpalvoja, joka kukkii pitkään punaisine, litteine kukintoineen. Upea leikkokukkana ja kestää sellaisenakin pitkään.
 • Koristekaali (Brassica) Punainen/liila tai valkoinen/vihreä. Kestää koko syksyn ja pysyy kauniina lumenkin laskeuduttua.
 • Syklaami, vahva ja runsaskukintainen syklaami loistaa ruukussa. Saatavilla on koko väriskaala valkoisesta aina tummimpaan punaiseen. Tarjolla on jopa lajikkeita, joissa on hapsuiset tai kiertyvät terälehdet.
 • Tulilatva, sisäkasvi, joka on upea ruukussa ulkonakin, monet mieluiten isommassa ruukussa.
 • Kukonharjat (Celosia) Kukissa mahtavat, selkeät värit ja muodot. Lisää syysasetelmaan huutomerkin.

Lehtikasvit

 • Hopeavillakko (Senecio) harmaine, karvaisine lehtineen sopii useimpiin istutuksiin. Viihtyy sekä auringossa että varjossa.
 • Hopeavitja (Dichondra) riippuva kasvi, joka sopii hyvin yksin amppeliin, mutta antaa upeasti luonnetta myös yhteisistutuksiin. Kuten nimikin kertoo, lehdet ovat hopeanvihreät, mikä luo upean efektin syysauringossa.
 • Muratti (Hedera) helppohoitoinen, riippuva viherkasvi, joka sopii useimpiin yhteyksiin. Saatavilla myös kelta- ja valkokirjavin lehdin.
 • Keijunkukka (Heuchera) on monivuotinen kasvi, joka kukkii pitkine, hentoine varsineen aikaisin keväällä. Loppukesällä ja syksyllä tämä kasvi kauniine lehvistöineen todellakin nostaa, korostaa ja antaa lisää eloa istutukseen.
 • Hopealanka (Calocephalus) hopeanhohtoiset oksat, jotka luovat upean kontrastin esim. keijunkukkaan ja koristekaaliin. Kasvutapa pyöreästä riippuvaan.
 • Koristeruohot, eri lajikkeita, joissa on kauniita värejä lehdissä ja röyhyissä. Saatavilla erikorkuisina.
 • Kattomehitähti, (Sempervivum) rakastaa aurinkoa ja kestää kuivumista. Upea modernissa, minimalistisessa tyylissä.
 • Havukasvit sopivat hyvin ruukkuun yhdessä syyskasvien kanssa ja kestävät hyvin koko talven. Pienet katajat ja kartiovalkokuuset ovat myös hyviä vaihtoehtoja jouluisen valoketjun kiinnittämiseen. Riippuen siitä, missä asut ja millaiseen ruukkuun ne on istutettu, ne voivat selvitä jopa seuraavankin kauden, mutta on kuitenkin paras ajatella niitä upeina talvikasveina ja vaihtaa ne toisiin kevään tullessa.

Tärkeät kulmakivet

Hyvä maa-aines on kaiken a ja o ruukkuihin ja astioihin istutettaessa. Jos sinulla jo on istutuksia, joiden tietyt tai kaikki kasvit on vaihdettava, voit käyttää ylijäävän maa-aineksen uudelleen, mutta usein paljon multaa katoaa kesäkukkien juurien mukana. Lisää uutta kukka- tai puutarhamultaa. Syyskasvit eivät yleensä vaadi yhtä paljon ravinteita kuin kesäkukat ja matalammasta kasvulämpötilasta johtuen ne eivät tarvitse paljon vettä. Kastele lähtökohtaisesti kerran viikossa, aurinkoisina päivinä sinun ehkä tarvitsee kastella useammin.

Viljelyastiat

On oikeastaan mahdollista istuttaa melkein mihin tahansa ruukkuun tai astiaan. On kuitenkin tärkeää huomioida, että astia on reilunkokoinen. Liian pienissä ruukuissa on pienempi vesi- ja ravinnevolyymi, mistä seuraa, että sinun täytyy kastella ja lannoittaa paljon useammin, kun kasvit ovat kasvaneet hieman. Ruukun kosteuden säätelemisen mahdollistamiseksi on hyvä, jos sen pohjassa on yksi tai useampi salaojitusreikä, joista ylimääräinen vesi voi valua pois. Yleensä käytämme ruukkuja, uurnia ja parvekelaatikoita. Päästä kuitenkin mielikuvituksesi valloilleen, kenties sinulla on vanhat, upeat kottikärryt, ruostunut sanko tai kannu, koreja, puulaatikoita jne. Yhdistele mielellään eri kokoja ja muotoja. Kaiken ei tarvitse olla lattialla/maassa. Rakenna korkeutta katosta riippuvilla amppeleilla, seinäamppeleilla ja kukkajaloilla. Muista, että talvella astiat altistuvat pakkaselle ja jäälle, joten valitse kestäviä astioita. On erityisen tärkeää huomata, että taivasalla olevissa ruukuissa runsas syyssade ja sitä seurannut pakkanen luovat yhdessä räjähdysefektin ruukun multaan, jolloin ruukun halkeamisriski kasvaa.

Ruukkuun istuttaminen

 1. Täytä pohja ruukkusoralla. Salaojitusefektin säilyttämiseksi ruukkuun tulee laittaa kuituliina ennen kuin se täytetään mullalla.
 2. Täytä uudella mullalla (sekoita multa mielellään pitkävaikutteiseen lannoitteeseen).
 3. Istuta kukat. Yhdistele mielellään samansävyisiä, mutta erimuotoisia kukkia.
 4. Kastele runsaasti heti istutuksen jälkeen.
 5. Leikkaa kuihtuneet kukat edistääksesi uusien kukkien ilmestymistä.

Sommitelma

Ei ole olemassa mitään sääntöjä siitä, kuinka yhdistellä eri kasveja, mutta varmista samaan ruukkuun tai parvekelaatikkoon istuttamiesi kasvien viihtyvän samassa ympäristössä, auringossa tai varjossa. Ruukkuja ja parvekelaatikoita sommitellessasi voit esim. pitäytyä yhdessä värisävyssä eli sävy sävyyn valkoista, sinistä, vaaleanpunaista tai punaista, mutta yhdistele mielellään muodoltaan ja kasvutavaltaan erilaisia kasveja. Suuriin ruukkuihin on hienoa saada hieman lisäkorkeutta valitsemalla korkeita kasveja, esim. ruohoja tai havukasveja. Usein on tyylikästä istuttaa vain yksi lajike ruukkuun tai kenties kukkiva kasvi ja lehtikasvi yhdessä niin, että sekä ruukku että kasvi ovat hyvin esillä.

Jos ruukku näkyy eri suunnilta, korkein kasvi tulee istuttaa keskelle. Muutoin voit huomioida, että kasvien sijoituksessa tulisi olla hieman symmetriaa eri katselukulmista. Jos sommitelma sijoitetaan seinän viereen tai vastaavaan paikkaan, korkein kasvi sijoitetaan ruukun takaosaan.

Muutoin voit miettiä seuraavaa:

 • Voimakkaat värit näkyvät hyvin auringonvalossa.
 • Vaaleat värit nousevat esiin illalla. 
 • Nypi kukat pois heti, kun ne alkavat näyttää rumilta, niin kukinnasta tulee runsaampi.
 • Istuta ”kietoutuvia kukkia” yhteen muiden kasvien kanssa, ne sekoittuvat muiden joukkoon luoden kauniita kontrasteja, esim. köynnöskukkia, ruohoja, murattia tai muita lehtikasveja.

Valot – lamput, lyhdyt

Kun pimeys alkaa laskeutua iltaisin, pihasta voi tehdä elävämmän lampuin ja kynttilöin. Valonlähteet valaistun puun tai pensaan muodossa elävöittävät pihan pimeimpienkin kuukausien aikana. Avotuli tulipadassa/-korissa herättää pihan henkiin. Pienet valonlähteet lyhtyjen, valoketjujen ja ulkotulien muodossa luovat mystisen, viihtyisän tunnelman. Ripusta pieniä lyhtyjä puihin, jos et halua asentaa sähköä pihalle.

Lue lisää

Seitsemän tapaa valmistella puutarha talven tuloa varten >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc