Syystähdestä käytetään myös nimitystä Princettia, syksyinen väriläiskä jota on ilo tuoda kotiin piristämään syyspimeässä. Kauniit värit, roosan ja aprikoosin sävyissä lämmittävät mieltä syksyn pimetessä ja tuovat tuulahduksen joulutunnelmaa.

Syystähti

Hätkähdyttävän kauniit värit ovat syystähden ominaispiirre vaikka se muodoltaan muistuttaakin perinteistä joulutähteä. Syystähti ilmestyy myyntiin jo aikaisin syksyllä, hyvissä ajoin ennen perinteistä joulutähteä ja lisäksi se on kestävempi. Perinteisen joulutähden trendikäs ja kestävä pikkuserkku!

Väritys vaihtelee puhtaan valkoisesta voimakkaan aprikoosin ja roosan sävyihin, joista osa ovat ihastuttavan kirjavat kuin liukuvärjätyt. Viehättävä väritys onkin tämän kasvin erikoisuus joka on tehnyt kasvista erityisen trendikkään.

Tiesitkö että syystähden tunnusomaiset värikkäät lehdet eivät ole kukkia vaan suojuslehtiä? Varsinaiset kukat sijaitsevat suojuslehtien keskellä, ne ovat nuppuvaiheessa pieniä ja vihreitä ja kukkiessaan keltaisia ja vaatimattoman näköisiä.

Perinteinen joulutähti ei ole niin myrkyllinen kuin luullaan. Myrkytystietokeskuksen hus.fi mukaan se on paikallisesti ärsyttävä, mutta sekä joulutähti että syystähti voivat olla haitallisia allergikoille ja kasvin maitiaisneste voi aiheutta iho-oireita. Suuria määriä nieltynä voi aiheuttaa lieviä vatsavaivoja.

Syystähden hoito-ohjeita (Princettia)

Syystähden värikkäiden suojuslehtien kauniit värit vahvistuvat valoisalla paikalla. Sijoita syystähti lämpimälle paikalle, suojaan kylmältä ja vedolta sillä syystähti ei kestää kylmää. Vältä suoraa ja voimakasta auringonpaistetta. Valitse paikka jossa on hyvät valo-olosuhteet ja tasaisen lämmintä, mutta älä sijoita lähelle lämmönlähteitä kuten pattereita ja tulisijoja.

  • Lämpötila
    Syystähti viihtyy normaalissa huonelämmössä. Joulutähden tavoin syystähti ei siedä alle10 asteen lämpötiloja. Liian kylmässä kasvi varistaa lehtensä. Suojaa ostamasi syystähti hyvin ja pakkaa kasvi huolellisesti myymälässä ennen kotiinviemistä.
  • Kastelu
    Kastele syystähti huoneenlämpöisellä vedellä ja anna mullan kuivua hieman joka kastelun välillä. Syystähti kestää paremmin kuivuutta kuin liikakastelua. Juuret mätänevät ja lehdet varisevat jos se on seissyt liian kauan märässä kasvualustassa.
  • Lannoitus
    Kukinnan aikana, pimeään vuodenaikaan syystähti ei tarvitse ylimääräistä lannoitusta.

Syystähti kukkimaan uudelleen

Perinteisten joulutähtien tapaan myös syystähdet myydään yksivuotisina sesonkikasvina – kukinnan hiipuessa nämä yleensä hävitetään ja hankitaan muita kasveja tilalle, mutta jos innostusta riittää voit yrittää kukittaa syystähden uudelleen.

Jotta syystähti kukkisi uudelleen kasvi voidaan talvettaa valoisalla paikalla. Poista värikkäät suojuslehdet ja pari vihreää lehteä, vaihda mullat ja istuta kasvi uudelleen. Pidä kasvualusta tasaisesti hieman kosteana ja lisää kasviravinnetta säännöllisesti. Uusien kukkien kehittyminen vaatii pimeän kauden. Siirrä kesän jälkeen huoneeseen jossa on pimeää 12 tuntia vuorokaudessa, loput ajasta valoisaa. Voit esim. peittää kasvin pahvilaatikolla jotta varmasti on riittävän pimeää.

Nyt voit odottaa jännityksellä syksyn saapumista ja toivoa että syystähti kukii uudellen ja ilahduttaa ihastuttavalla kukinnallaan.


VINKKEJÄ PUUTARHURILTA
Miriam Gysling, joka työskentelee puutarhurina ja Plantagenin asiakaspalvelussa. Miriamin sydäntä lähellä ovat ruukkukasvit, erityisesti kaktukset ja köynnösvehkat.
 

Lisää vinkkejä ja ohjeita

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta