Köynnöskoristeilla luot juhlan tunnelmaa! Niillä koristelet vaikkapa porraskaiteet ja oviaukot – tai teet tyylikkään kattauksen joulupöytään.

Tee itse köynnöskoriste

Voit hyödyntää köynnöskoristeen joulun jälkeen uudenvuoden kattauksessa lisäämällä siihen esimerkiksi orkideoja. Köynnös on upea tunnelman luoja mihin tahansa juhlaan.

Köynnöskoristeen tekeminen on helppoa. Valitse saatavilla olevista kasveista mieleisesi ja kokeile erilaisia yhdistelmiä, niin löydät oman tyylisi. Köynnöskoristeen voit tehdä etukäteen esimerkiksi erilaisista havuista ja eukalyptuksesta, sillä ne säilyvät kauniina vähintään viikon verran.

Näin teet köynnöskoristeen – katso ohje vaihe vaiheelta

Köynnöskoristeeseen tarvitset:

  • Havuja tai muita kasveja. Tässä on käytetty tuijaa, eukalyptusta sekä männyn- ja kuusenhavuja.
  • Haluamasi mittainen köysi tai naru.
  • Puutarhasakset.
  • Rautalankaa tai kukkalankaa.
  • Pihdit.
  • Koristeita - tässä on käytetty minikokoisia mehikasveja.

1. Aloita kiertämällä rautalanka köyden ympäri koko pituudelta. Jotta saat napakan pidon, aloita rautalangan kiertäminen muutama sentti köyden päästä.

VINKKI! Jätä köysien päätyihin tyhjät pätkät, niin köynnös on helpompi ripustaa. Voit leikata ylimääräiset osat pois myöhemmin.

2. Tee kasveista pieni kimppu ja kiinnitä se köyteen rautalangalla. Tässä on laitettu tuijaa alimmaiseksi, sillä se luo kauniin pohjan pöydän pintaa vasten. Kiinnitä sen jälkeen muista kasveista sidotut kimput, jotka tuovat köynnökseen tuuheutta. Kiinnitä kimput napakasti rautalangalla, sillä kasvit kutistuvat kuivuessaan.

VINKKI! Jos haluat, että köynnös pysyy suorana, tee pienempiä kimppuja ja sido ne tiheämmin. Jos taas haluat tuuheamman köynnöksen, tee kimpuista kuvan tavalla hieman pidempiä ja rehevämpiä.

Leikkaa oksat valmiiksi ennen kuin aloitat sitomisen, niin köynnöksen tekeminen sujuu vaivattomasti.


 

3. Jatka kimppujen sitomista, kunnes köyttä on jäljellä 15-20 cm. Tässä on käytetty tuijaa pohjalla ja lisätty sitten eukalyptuksesta sekä kuusen- ja männynhavuista tehtyjä kimppuja.

4. Kiinnitä viimeinen kimppu toisinpäin köyteen ja asettele päät aiemmin sidottujen kimppujen oksien väliin, niin saat koristeen päistä kauniit. Saat tuuheamman köynnöksen kiinnittämällä useampia pieniä kimppuja toisinpäin. Voit myös lisätä yksittäisiä havuja peittääksesi rautalankaa ja välejä.

VINKKI! Tuliko köynnöskoristeesta epätasainen? Ei hätää, voit hyvin lisätä oksia myös jälkeenpäin. Kiinnitä lisäoksat köyden päällä olevaan rautalankaan.

5. Poista mehikasveista varovasti multa ja yritä säilyttää juuret niin hyvin kuin mahdollista. Kiinnitä pätkä rautalankaa juuren ympärille.

6. Sijoita mehikasvi köynnökseen haluamaasi kohtaan ja vedä rautalanka köynnöksen läpi ja kiinnitä se taakse. Mehikasvien paksujen lehtien ansiosta ne kestävät kauniina vähintään viikon.

Näin koristelet köynnöksen

Voit käyttää koristeena oikeastaan mitä tahansa, mistä pidät.

Jouluinen köynnöskoriste

Joulukattaukseen sopivat erinomaisesti esimerkiksi joulutähdet, punaiset neilikat ja viikunat.

VINKKI! Joulutähti kestää kauemmin leikkokukkana, kun leikkaat sen kukkavarren poikki ja pidät leikkauskohtaa 60-asteisessa vedessä muutaman sekunnin ajan.

Vain mielikuvitus on rajana! Käytä kotoa löytyviä materiaaleja. Voit käyttää koristeena oikeastaan mitä tahansa, mistä pidät.

Uudenvuoden köynnöskoriste

Köynnöskoristetta on kätevä käyttää uudelleen joulun jälkeen, ja se sopii mainiosti myös uudenvuoden kattaukseen. Vaihdat vain koristeet.

Tässä koristeena on käytetty orkideoja, valkoisia neilikoita ja valoketjua. Koristele köynnös orkideoilla vasta samana päivänä kun köynnöstä on tarkoitus käyttää, sillä leikatut orkideat eivät säily kauan ilman vettä.

Köynnöskoriste ulkokäyttöön

Voit tehdä köynnöskoristeen täysin samalla tavalla myös ulkokäyttöön ja toivottaa vieraat tervetulleeksi jo pihalla.

Tähän köynnökseen on käytetty kuusenhavuja, tuijaa ja kartiovalkokuusta. Valitse mieleisesi materiaalit, jotka voit löytää vaikka omasta puutarhastasi.

Lue lisääPuuvilla

Korkeus 50 cm, Valkoinen

1299
Lue lisää

Kanelitangot

250 g, Ruskea

599
Lue lisää

Juuttinaru

Pituus 200 m, Beige

899
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta