Toimi ilmastoystävällisesti – hyödynnä rikkaruohot
Rikkaruohon eivät ole vain ikävä riesa, niistä on myös paljon hyötyä. Nokkosia, vuohenputkia ja voikukkia voi nimittäin käyttää yllättävän monella tavalla. Monet rikkaruohot ovat herkkua ihmisille - ja lähes kaikki mahtavaa ravintoa kasveille.

Rikkaruohot herättävät ristiriitaisiakin ajatuksia meissä puutarhureissa, mutta suhtautumalla niihin uudella tavalla saamme niistä paljon iloa ja hyötyä – ainakin rikkaruohojen kitkemisestä tulee mielekkäämpää puuhaa.
Rikkaruohot ravintona
Ennen vanhaan rikkaruohojen, kuten vuohenputkien ja nokkosten, syöminen oli hyvin tavallista. Eikä mikään ihme, sillä rikkaruohot ovat sekä terveellistä että herkullista ravintoa. Monet ravintolat tarjoavat nykyään näitä perinteisiä herkkuja, ja syötäviä rikkaruohoja voi ostaa kauppahallista kovaan hintaan.
Seitsemän syötävää rikkaruohoa
Ohessa seitsemän rikkaruohoa, jotka on helppo löytää ja jotka kaiken lisäksi maistuvat hyviltä. Lajeja on tietenkin paljon muitakin.
- Nokkoset
Sopivat keittoihin, teehen ja moneen muuhun. Ohuet lehdet maistuvat parhaimmilta. - Vuohenputket
Käytetään kaalin tapaan piirakoissa, pestossa ja padoissa. Ohuet lehdet ovat miedoimman makuisia. - Pihatähtimö
Käytetään salaateissa, piirakoissa ja keitoissa. Lehdissä ja ohuissa oksissa on pähkinäinen ja hieman hernemäinen maku. - Jauhosavikka
Kukkimattomien kasvien lehtiä voi käyttää keitoissa, muhennoksissa ja salaateissa, ja kasvin siemeniä voi käyttää kvinoan tapaan. - Juolavehnä
Juurista voi keittää sokeripitoisen liemen, jota voi käyttää makeutusaineena. Juuret voi myös kuivattaa ja jauhaa jauhoksi, joka toimii maistuvana kahvinkorvikkeena. - Voikukka
Koko kasvi on syötävä, mutta kitkerän maun takia siitä käytetään usein vain terälehdet esimerkiksi marmeladiin tai mehuun. Lehtien karvaus vähenee, kun laitat ne puoleksi tunniksi veteen ennen valmistusta. Liotetuista voikukan lehdistä valmistat maukkaan peston, piirakan tai padan. - Litulaukka
Lehtien maku muistuttaa aavistuksen valkosipulia ja niistä saakin esimerkiksi maukkaan salaatin tai peston. Lehtiä voi käyttää moneen muuhunkin pinaatin tapaan. Kukat ovat kauniita koristeita.
Huomioi nämä
-
Poimi ainoastaan sellaisia lajeja, jotka tunnistat varmasti.
-
Vältä torjunta-aineita – älä koskaan poimi rikkakasveja teiden läheltä tai torjunta-aineella käsitellyiltä pelloilta.
-
Vältä sellaisia rikkakasveja, joiden nitraattipitoisuudet ovat korkeita, kuten lantakasojen läheisyydessä kasvaneita nokkosia. Älä anna korkeita nitraattipitoisuuksia sisältäviä kasveja lapsille.
Rikkaruohoista kasviravinnetta
Jos et halua herkutella rikkaruohoilla, voit valmistaa niistä uutta ravinnetta viljelykasveillesi. Eliminoi rikkaruohojen siementen ja juurten kasvuvoima, jotta ne eivät lähde leviämään. Tämän voit tehdä seuraavilla tavoilla.
Rikkaruohojen fermentoiminen
Prosessissa rikkaruohojen siemenet ja juuret kuolevat, ja lisäksi fermentointi hyödyttää mikroelämää. Voit fermentoida (maitohappo) rikkaruohot bokashirouheella tai bokashisuihkeella. Voit esimerkiksi laittaa rikkaruohot säkkiin ja suihkuttaa bokashisuihketta kerroksittain ja samalla painaa materiaalia kasaan, jotta siitä tulee mahdollisimman hapetonta. Sulje sen jälkeen säkki ja odota 2–4 viikkoa, ennen kuin käytät rikkaruohomateriaalia viljelymaahan.
Rikkaruohojen kuivattaminen
Monia rikkaruohoja voi käyttää peitemateriaalina, kunhan ne ovat ensin saaneet kuivua. Vältä kuitenkin sellaisia rikkaruohoja, jotka ovat ehtineet siementää, sillä tällaiset kasvit sopivat paremmin fermentoimiseen tai mädättämiseen.
Rikkaruohojen mädättäminen
Saat lantavettä, jossa siemenet ja juuret ovat tuhoutuneet, kun laitat rikkaruohot veteen ja peität astian kannella, kunnes ne ovat mädäntyneet ravinteikkaaksi seokseksi. Mädäntyminen tapahtuu noin viikossa, mutta on hyvä tarkistaa, että rikkaruohot ovat täysin tuhoutuneet tekemällä viilto rikkaruohojen jäännöksiin. Laimenna lantavettä sekoittamalla siihen vähintään kymmenen osaa vettä ja siivilöi ennen kasteluun käyttöä.
Rikkaruohojen kompostoiminen
Jotta voit varmistua siitä, että rikkaruohot ovat tuhoutuneet, on kompostin oltava hyvin hoidettu ja toimiva eli hajottajat ovat täydessä työn touhussa ja mikroelämä ja materiaali kunnolla lämpimiä. Rikkaruohot laitetaan keskelle kompostia, jossa lämpötila on kaikkein korkein. Kaikkein varminta tosin on mädättää rikkaruohot ennen kuin laitat ne kompostiin, sillä silloin voit olla varma, että siemenet ja juuret ovat tuhoutuneet.
Muista, että rikkaruohoista voi päästä eroon myös muilla tavoilla. Vältä esimerkiksi sellaista ravinteikasta multaa, johon rikkaruohon siemenet voivat helposti juurtua ja pyri aina käyttämään tuoretta ja ilmavaa multaa, joka on helppo puhdistaa.
KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)