Toivota hyötyhyönteiset tervetulleeksi puutarhaasi

Älä ajattele, että kaikki puutarhassasi näkemäsi hyönteiset olisivat kasvejasi häiritseviä tuholaisia. Päin vastoin, on olemassa hyönteisiä, joista on pelkkää hyötyä ja jotka tuovat puutarhaasi mukanaan jotakin tärkeää. Ne pölyttävät kasveja, syövät tuholaisia pitääkseen yllä luonnollisen tasapainon ja jopa miellyttävät silmää.

Toivota hyötyhyönteiset tervetulleeksi puutarhaasi

Esimerkkejä hyötyhyönteisistä

Joskus voi olla vaikea tietää, mitkä hyönteisistä ovat hyödyksi kasveillemme ja mitkä taas saisivat mieluummin kadota. Mutta tosiasia on, että jotkin hyönteiset ovat niin tärkeitä, että kokonaisia niittyjä istutetaan niiden kantojen kasvattamiseksi ja pölyttämistä varten. Monet hyötyhyönteiset tekevät yhteistyötä viljelijän kanssa ja edesauttavat yhteistä tavoitetta, kun ne torjuvat ei-toivottuja loiselämiä puutarhassa tai kasvihuoneessa.

Joitakin hyönteisiä, jotka voit ilolla toivottaa tervetulleeksi puutarhaasi ja jotka toimivat puutarhasi biologisena suojana, ovat:

 • Kimalaiset
 • Perhoset
 • Leppäkertut
 • Sudenkorennot
 • Kovakuoriaiset
 • Pihtihäntäiset
 • Kärpäset

Kovakuoriaiset kuuluvat maakiitäjäisiin. Ne elävät pääsääntöisesti maassa; osa niistä lentää harvoin tai ei lainkaan. Kovakuoriaiset ovat yksiä parhaista metsästäjistä, kun haluat päästä eroon ärsyttävistä tuholaisista. Kuoriaiset talvehtivat kuopissa maassa, ja kesän aikana ne haluavat syödä itsensä paksuiksi ja kylläisiksi selvitäkseen talvesta. Ne ovatkin tarpeellisia puutarhassa, jossa on tuholasia – erityisesti, jos sinulla on peltoa tai niittyä.

Tee ympäristöstä miellyttävä puutarhan luonnollisille asukkaille

Suurin syy sille, että monet hyönteiset luokitellaan luonnollisiksi ja innokkaiksi apulaisiksi on se, että ne syövät tuholaisia, kuten kirvoja ja kirppuja. Siksi on hyvä, jos varaat puutarhastasi tai viljelyspalstaltasi osia tehdäksesi mukavia elinalueita näille pienille apulaissaalistajille.

 1. Kosteat olosuhteet. Varmista, että kaikilla tunnollisilla hyönteisillä on pääsy veteen, jossa ne voivat käveleskellä ja jonne ne voivat laskea munansa. Pieni mehiläisallas on yksi idea.
 2. Hämärät alueet. Luo pieniä hämäriä piiloja, joihin hyötyhyönteiset voivat ryömiä , vaikkapa ylösalaisin käännettyjen ruukkujen tai pienten kivikasojen alle. Esimerkiksi pihtihäntäiset eivät pidä kovin voimakkaasta päivänvalosta vaan haluavat vetäytyä piiloon, kun aurinko paistaa.
 3. Kukkaistutukset. Pölyttäjät ovat todella tärkeitä, ja toki on myös mukava katsella ympäri kasveja pörrääviä kimalaisia ja mehiläisiä. Istuta yrttejä ja kukkia (mielellään avonaisia, jotta siitepöly on helposti saatavilla) , jotka houkuttelevat pölyttäjiä ja ovat niille tärkeä meden lähde.
 4. Siemenpommit. Jos viljelet parvekkeellasi, voit valmistaa siemenpommeja. Ne ovat etenkin nälkäisten mehiläisten herkkua. Sekoita savea, kukkien siemeniä ja ravinnerikasta multaa. Pyörittele seos palloiksi veden avulla. Sijoita pallot suuriin kukkalaatikoihin ja/tai ruukkuihin. Sateen ja auringon avulla niistä tulee pian todellisia ravintopommeja.
 5. Anna osan puutarhaa olla hoitamattomana. Jos tapanasi on leikata ja hoitaa puutarhaa säännöllisesti, on parasta, että jätät pienen alueen kasvamaan villinä. Siten sallit kukkien ja ruohon kukoistaa, ja hyönteisille muodostuu pieni pyhättö.

Vältä tuholaismyrkkyjä

Kemialliset tuholaismyrkyt tappavat varmasti tuhohyönteiset, mutta yhtä lailla ne poistavat hyötyhyönteiset puutarhastasi. Vältä siis tämän menetelmän käyttöä, jos puutarhaasi eksyy vihollinen. Sen sijaan voitkin hankkia puutarhaasi tai kasvihuoneeseesi hyötyhyönteisiä, jotka palauttavat luonnon tasapainon vaarattomalla tavalla.

Lue lisää

Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit >>
Rakenna oma hyönteishotelli – seitsemän helppoa vaihetta >>Kukkaseos mehiläisille

15 m2, Monivärinen

999
Lue lisää
Hyönteishotelli
Alennettu hinta

Hyönteishotelli

Korkeus 27 cm, Puunvärinen

499 1249
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta