Lähes jokainen tuntee konstailemattoman ja värikkään tulppaanin ulkonäöltä. Suosio ja tavallisuus eivät kuitenkaan vähennä tulppaanin arvoa silmissämme. Päin vastoin: tulppaani on vuodesta toiseen yksi Suomen rakastetuimmista leikkokukista ja koristekasveista.

Tulppaanit

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Tulipa
Heimo: Liljakasvit (Liliaceae)

Vinkkejä valintaan

Useimmat tulppaanit ovat yksivuotisia, joten yleensä ei ajatella, että tulppaani voisi pistää päänsä esiin puutarhan mullasta tunnollisesti keväästä toiseen. On kuitenkin olemassa useita monivuotisia, sipuleita tuottavia tulppaanilajikkeita, jotka kukkivat aina uudestaan. Uusia kukkia tuottavat kuitenkin uudet sipulit, eivät edellisvuotiset.

Jos harkitset sipuleita tuottavia tulppaanilajikkeita, suosittelemme esimerkiksi Purissima-, Gavota- tai Salmon Impression -lajikkeita. Hyvä sipuleita tuottava lajike on myös suurikukkainen, värikäs ja näyttävä Apeldoorn.

Näin istutat tulppaanin sipuleita

  • Istuta tulppaanin sipulit mieluiten loppukesällä tai alkusyksystä, eli tarkemmin sanottuna syyskuusta aina hallan tuloon asti. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä pohjoisempana asut, sitä varhaisemmin voit istuttaa sipulit.
  • Valitse tulppaaneillesi hyvä, melko suojaisa kasvupaikka. Tulppaanit viihtyvät parhaiten hyvin läpäisevässä, lämpimässä ja humuspitoisessa maaperässä, jonka pH-arvo on yli 6,5. 
  • Myös hiekkasekoitteinen multa käy hyvin, kunhan parannat sitä vuosittain komposti- tai kaarnamullalla. Voit auttaa tulppaaneja selviämään talven yli lisäämällä maahan istutuksen yhteydessä hieman luujauhoa.
  • Kaiva kuoppa kohtaan, johon aiot istuttaa tulppaanin sipulit. Aseta sipulit sitten kuoppaan terävä puoli ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kaksi tai kolme sipulinmittaa.
     
  • Voit varmistaa runsaan sadon istuttamalla useamman sipulin samaan kohtaan.
  • Kastele istutuksesi, jotta tulppaanisipuleiden juurten kasvu käynnistyy kunnolla.
  • Suojaa istutus talveksi peittämällä se kuivilla lehdillä. Ne toimivat tulppaanien peittona suojaten niitä lumelta ja kylmyydeltä.
  • Keväällä ennen kukinnan alkamista voit antaa tulppaaneillesi hieman verijauhetta ylimääräiseksi ravinteeksi. Se lisää tulppaanien mahdollisuuksia tuottaa sipuleita, jotka puolestaan voivat kukkia seuraavina vuosina. Jos kevät on vähäsateinen, voit jatkaa tulppaanien kastelemista.

Istuta tulppaaneja ruukkuun

Voit istuttaa tulppaaneja toki yhtä hyvin myös ruukkuun. Valitse reiällinen ruukku, joka kestää sekä kylmää että kosteutta.

Täytä ruukku sitten hiekkasekoitteisella mullalla, josta vesi pääsee valumaan hyvin pois. Lisää sekaan hieman luujauhoa. Istuta sipulit melko tiiviisti, noin 1 cm:n välein multaan. Yritä saada kaikki sipulit mahtumaan ruukun keskelle, jotta ulompi multakerros toimii eristeenä.

Siirrä ruukku ulos istuttamisen jälkeen ja suojaa se vedeltä, lumelta ja ankaralta kylmyydeltä. Yksi tapa suojata tulppaanit on kaivaa ruukku kompostin sisään ja peittää se lehdillä. Tulppaani tarvitsee kukkiakseen ensin yhtäjaksoisen kylmän kauden, mikä tarkoittaa 9 °C:ta tai viileämpää. Jos tulppaanin sipulia säilytetään lämpimämmässä, sen versominen vaarantuu.

Voit siirtää ruukun sisälle, kun tulppaanin varsi on noin 5 cm:n korkuinen. Pidä ruukkua silti viileässä paikassa, jotta saat nauttia parhaasta mahdollisesta kukinnasta.

Tulppaanit viljely

Tulppaanit antavat moneen suomalaiseen kotiin väriä leikkokukkien muodossa erityisesti keväisin – mutta se on myös yleinen kasvi kukkapenkeissä ja puistoissa joka puolella maata. On olemassa 6 000 rekisteröityä tulppaanilajiketta, joista 400:aa viljellään Suomessa. Tulppaani on oman puutarhan koristekasvina melko vähään tyytyvä kasvi, mutta se vaatii kuitenkin hieman vaivannäköä kukoistaakseen todella.

Suositun kukan kiehtova menneisyys

Maailman suurimmat ja tunnetuimmat tulppaaniviljelmät sijaitsevat Alankomaissa. Sinne tulppaanit saapuivat alun perin Anatolian niemimaalta 1500-luvun alussa. Ajan myötä alkuperäisistä lajikkeista on jalostettu tuhansittain hybridilajikkeita, joita on saatavilla eri väreissä ja muodoissa.

Vuonna 1636 Alankomaissa iski niin kutsuttu tulppaanimania , joka johti tulppaanisipulien myynnin räjähdysmäiseen kasvuun. Ilmiötä kutsutaan toisinaan maailman ensimmäiseksi talouskuplaksi. Kun yhä useammat alkoivat tehdä kauppaa tulppaaneilla, niiden hinnat nousivat jatkuvasti kysynnän mukaan ja huhut levisivät. Kupla puhkesi vuonna 1637 aiheuttaen Alankomaihin laman.

Se kertoo paljon siitä, kuinka tärkeä tulppaani oli hollantilaisille jo tuolloin. Yhden tulppaanisipulin hinta saattoi nimittäin nousta kolmannekseen silloisesta keskimääräisestä vuosipalkasta – minkä vuoksi tulppaanimanian aikaan esiintyi paljon tulppaanisipulien varkauksia ja pimeää kauppaa.

Suomalaiset rakastavat tulppaaneja

Nykyään Suomessa viljeltyjen tulppaanien määrä kattaa noin 90 prosenttia kotimaisesta kysynnästä. Loput tulppaanit tuodaan lähes poikkeuksetta Alankomaista. Ensimmäisten tulppaanien kerrotaan tulleen Suomeen 1670-luvulla, jolloin suomalainen kasvitieteilijä ja lääkäri Elias Tillandz palasi opintomatkaltaan Alankomaista Turkuun tuoden mukanaan tulppaanien sipuleita.

Tietoa tulppaaneista

  • Elias Tillandz oli ensimmäinen tulppaanien kasvattaja Suomessa.
  • Tulppaanien sukuun kuuluu noin sata eri sipulikasvilajiketta.
  • Tulppaaneja käytetään leikkokukkina, koristekasveina sekä kukkapenkeissä ja puistoissa.
  • Tulppaanilla on vain yksi varren päässä kasvava kukka.
  • On olemassa 15 erilaista viljeltyjen tulppaanien ryhmää.
  • Tulppaanit istutetaan yleensä loppukesällä syksyn kynnyksellä.

Lisää tulppaaneista, leikkokukista ja kukkasipuleista

Kohenna tulppaanikimppuasi: Viisi helppoa toimenpidettä >>
Tutustu kukkasipulivalikoimaan >>
Ohjeita kukkasipuleiden istuttamiseen syksyllä >>
Valitse kauniita ja sopivia ruukkuja täältä >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta