Hurmaavan tuoksuinen kesäkukkasuosikki, joka kukkii pitkään ja tuo ihanaa väriä ja herkkyyttä mihin tahansa istutusryhmään. Se on kiitollinen kasvatettava, jota on arvostettu jo sukupolvien ajan, ja nykyäänkin se on suosittu kauneutensa ja tuoksunsa ansiosta.

Tuoksuherne eli hajuherne

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Lathyrus odoratus
Heimo: Hernekasvit (Fabaceae)

Tuoksuherneen kasvatus lavakauluksessa, parvekelaatikossa, ruukussa tai kukkapenkissä

Jotta tuoksuherne eli hajuherne menestyisi, se on istutettava aurinkoiseen paikkaan, ja sitä on kasteltava säännöllisesti. Huolehdi siis, ettei multa pääse kuivumaan. Tuoksuhernettä voidaan kasvattaa kukkapenkissä, mutta yhtä lailla lavakauluksessa, ruukussa tai parvekelaatikossa, kunhan multa vain on ravinteikasta ja läpäisevää. Tuoksuhernettä on myös hyvä lannoittaa kastelun yhteydessä, mieluiten miedolla kastelulannoitteella noin joka toinen viikko.

Tuoksuherneen latvominen

Tuoksuherneen latvominen ja kukkien leikkaaminen saa taimen tuuheutumaan ja tekemään enemmän nuppuja. Kukat ovat ihania leikkokukkia. Myös kuihtuneet kukat kannattaa nyppiä pois.

Tuoksuherne ei kestä kylmää kovin hyvin, vaan saattaa pudottaa nuppujaan, mutta ilman lämmettyä se aloittaa taas kukinnan.

Tuoksuhernettä voidaan kasvattaa keväällä siemenestä sisällä, jotta se aloittaisi kukinnan aikaisemmin ulos istutuksen jälkeen.

Yksivuotinen tuoksuherne voi kasvaa jopa lähes kolmimetriseksi. Parilehdykkäisten soikeiden lehtien vihreyttä täydentävät pienissä tertuissa olevat, suuret ja viehättävät kukat, jotka levittävät puutarhaan aivan hurmaavaa tuoksua.

Kesäinen klassikko

Keväällä ja kesällä haluamme puutarhan täyttyvän lukemattomista erivärisistä ja -muotoisista kukista. Melkein puoli vuotta jatkuneen talven harmauden ja valkeuden jälkeen kesän kukoistus on kaiken vaivan arvoinen – eikä tuoksuherneen kasvatus edes vaadi valtavia ponnisteluja.

Kauniin ulkonäkönsä lisäksi tuoksuherne tekee oikeutta nimelleen myös tuoksun puolesta. Kukissa on miellyttävä, makeahko tuoksu, joka tuo puutarhaan aivan uuden ulottuvuuden ja mahdollisuuden nauttia luonnon ihmeellisyydestä.

Tuoksuherne on suosittu kasvi eri puolilla maailmaa, joten siitä on myös jalostettu melkoisesti erilaisia lajikkeita. Eri lajikkeilla on erilaiset ominaisuudet: joissakin on suuret ja voimakkaan väriset kukat, toisissa olennaisinta on voimakas, ihana tuoksu. Kaikki lajikkeet viihtyvät ominaisuuksistaan huolimatta yhdessä. Jotta saisit puutarhaasi mahdollisimman tuoksuvan ja näyttävän tuoksuherneistutuksen, kannattaa istuttaa useita lajikkeita vierekkäin.

Tuoksuherneen köynnöstävän kasvutavan takia on tärkeää, että kasvilla on jonkinlainen tuki, jota pitkin kiivetä. Tukeminen parantaa myös kasvua ja tekee kokonaisuudesta viehättävämmän.

Luktärt blomma

Tuoksuherneestä tiivistetysti:

  • Peräisin Italiasta.
  • Kasvatetaan yksivuotisena koristekasvina.
  • Pohjolassa perinteinen kesäkukka.
  • Kasvaa luonnonvaraisena Välimeren alueella; viljelty jo 1600-luvulta alkaen.
  • Saatavilla satoja lajikkeita, joiden kukkien koko vaihtelee.
  • Köynnös, joka kietoutuu kärhillään tukeen.
  • Tuoksuherneen palkoihin kehittyvät siemenet eivät ole syötäviä.

Lue lisää

Lue ohjeemme kasvatukseen lavakauluksessa >>
Pidennä puutarhakautta >>

Olet tässä:


Tuoksuherne

Ø12 cm, Monivärinen

699
3 kpl 17,99
Lue lisää
Hajuherne 'Old Spice' mix
-40%

Hajuherne 'Old Spice' mix

299 499
Lue lisää

Tuoksuherne 'Royal Mix'

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Hajuherne 'Cuthbertson Frank'
-40%

Hajuherne 'Cuthbertson Frank'

299 499
Lue lisää
Hajuherne 'Royal Family'
-40%

Hajuherne 'Royal Family'

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta