Tämä lehtensä pudottava pensas tai kiipijäkasvi antaa puutarhaan tai parvekkeelle ilmettä, jota et tule katumaan. Aivan erityisen hieno tuoksuköynnöskuusama on ilta-aikaan täydessä kukassa, ja silloin saat nauttia kasvin tarjoamista ihanista tuoksuista.

Tuoksuköynnöskuusama

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Lonicera caprifolium
Heimo: Kuusamakasvit (Caprifoliaceae)

Tuoksua ja estetiikkaa tuoksuköynnöskuusamalla

Tarvitsetko puutarhaan kasvin, jossa on paitsi väriä ja muotoa, myös aivan ihastuttava tuoksu? Siinä tapauksessa tuoksuköynnöskuusama on hyvä valinta. Tarjoa tuoksuköynnöskuusamalle valoisa paikka poissa suorasta auringonpaisteesta ja jotakin, mitä pitkin se pääsee kiemurtelemaan. Puolet työstä onkin näin jo tehty, ja tämän jälkeen kasvi ottaa tilanteen haltuun ja voi koristella kiemurtelevalla kasvutavallaan ja ihanilla kukillaan niin puutarhan ikävän näköisen verkkoaidan kuin paljaan ja värittömän parvekkeenkin.

Kasvata näin pistokkaasta tai taimesta

 • Kaikkein helpoiten kasvatat tuoksuköynnöskuusaman pistokkaasta tai istuttamalla taimen.
 • Aloita laittamalla taimi sankoon, jossa on vettä, jotta se on läpikostea ennen istutusta.
 • Tee puutarhaan kuoppa tai varaa parvekkeelle ruukku, jossa on tilaa tuoksuköynnöskuusaman noin 60 cm:n syvyyteen ulottuville juurille. Puutarhamulta sopii tuoksuköynnöskuusamalle hyvin, istutitpa sen ulos puutarhaan tai annoitpa sen olla ruukussa. Parhaiden tulosten aikaansaamiseksi voit sekoittaa puutarhan olemassa olevaan multaan puutarhamultaa.
 • Laita kasvi paikoilleen maahan ja täytä ympärys multasekoituksella. Painele sitten varovasti ja kastele heti.
 • Huolehdi, että kasvi pääsee tukeutumaan jotakin vasten, esimerkiksi kehikkoa.

Kastele säännöllisesti – tuoksuköynnöskuusama ei saa päästä kuivumaan

 • Tarkkaile sitten tuoksuköynnöskuusamaa ja kastele sitä tasaisin väliajoin. Huolehdi siitä, ettei se pääse kuivumaan kokonaan – etenkään ensimmäisinä elinvuosinaan, jolloin se on erityisen herkkä kuivuudelle.
 • Lannoita tuoksuköynnöskuusamasi keväällä yleis- tai luomulannoitteella ja mieluiten kerran alkukesän aikana. Sitä ei kuitenkaan pidä tehdä istutuksen yhteydessä, vaan vasta muutama viikko sen jälkeen.

Tuoksuköynnöskuusama, ruotsinköynnöskuusama vai tuliköynnöskuusama – mikä on suosikkisi?

Hienoja ja hyvältä tuoksuvia köynnöskuusamalajikkeita on tietenkin valtavasti, ja ne voivat erota toisistaan paitsi väriltään ja muodoltaan, myös kukinta-ajoiltaan ja kestävyydeltään eri kasvuvyöhykkeillä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tuoksuköynnöskuusama, ruotsinköynnöskuusama ja tuliköynnöskuusama – joilla kaikilla on omat etunsa.

Tuoksuköynnöskuusama

Tuoksuköynnöskuusama selviytyy kasvuvyöhykkeellä 3 ja saa oranssit marjat vaaleanpunaisiin tai kermanvalkoisiin kukkiinsa. Kukkii touko–kesäkuussa.

Ruotsinköynnöskuusama

Ruotsinköynnöskuusama on hieman tuoksuköynnöskuusamaa kestävämpi ja selviytyy myös kasvuvyöhykkeellä 4. Ruotsinköynnöskuusama tuottaa punaisia marjoja ja tuoksuu huomattavasti voimakkaammalta kuin tuoksuköynnöskuusama. Se myös kukkii hieman myöhemmin kuin tuoksuköynnöskuusama, useimmiten heinä–syyskuussa.

Tuliköynnöskuusama

Tämä värikäs lajike – tuliköynnöskuusama – tuottaa oransseja ja tulipunaisia kukkia kesä–syyskuussa ja selviytyy kasvuvyöhykkeellä 4. Toisin kuin tuoksuköynnöskuusama ja ruotsinköynnöskuusama, tuliköynnöskuusama ei tuoksu, joten se sopii niille, jotka haluavat nauttia kasvin ulkonäöstä mutteivät ole erityisen ihastuneita tuoksuun.

Hoito-ohjeita

Pitääksesi köynnöskuusaman hyvässä kunnossa voi olla hyvä karsia kasvin huonot oksat säännöllisesti. Jos se kasvaa liian suureksi, se on leikattava tai karsittava usein, jotta se pysyisi hyväkuntoisena. Köynnöskuusamaa on kasteltava usein – se ei pidä lainkaan kuivuudesta. Tämä on kaikkein tärkeintä köynnöskuusaman ensimmäisinä elinvuosina.

Lue lisää siitä, kuinka saat kasveista tasapainoisempia ja hyvinvoivia leikkauksen ja kastelun avulla.

Näin käsittelet tuhohyönteisten hyökkäykset

Köynnöskuusaman kukkiin voi iskeä sulkaperhonen, joka voi keskeyttää kukinnan joinakin vuosina kokonaan. Toukat syövät silloin nuppuja, jotka muuttuvat tämän seurauksena ruskeiksi ja putoavat pois – eivätkä puhkeakaan kukkaan. Tämän ehkäisemiseksi köynnöskuusamaa ei pitäisi istuttaa seiniä vasten, eikä sitä saisi myöskään altistaa kuivuudelle. Meneillään olevat hyökkäykset voidaan torjua bacillus thuringiensis -bakteerilla tai pyretrumivalmisteella. Tätä on tehtävä nuppuvaiheesta kukintaan asti.

Tuoksuva, mutta myrkyllinen kaunotar

Vaikka köynnöskuusama hurmaa meidät kauniilla, soikeilla ja sinivihreillä lehdillään sekä kellanvalkoisilla kukillaan, jotka levittävät iltatuulen mukana aromaattista tuoksuaan, sen oranssinpunaisten tai punaisten marjojen kanssa on kuitenkin oltava varovainen. Ne ovat nimittäin myrkyllisiä, ja nautittuina ne aiheuttavat oksentelua, kasvojen punoitusta, voimakasta janoa ja pupillien laajenemista. Marjoja ei siis saa missään tapauksessa syödä.

Lajiketta kasvatetaan useimmiten koristekasviksi, ja se tunnetaan parhaiten Euroopassa ja Aasiassa.   Köynnöskuusama sopii erinomaisesti kiipijäkasviksi ja se voidaan istuttaa moniin eri paikkoihin, sillä se on kestävä, sitkeä kasvi, joka ei vaadi kovinkaan paljoa. Olitpa aikeissa istuttaa köynnöskuusaman puutarhaan tai ruukkuun parvekkeelle, nautit varmasti tästä kasvista, joka puhuttelee montaa aistia, sekä sen kauniin näköisistä kukista, joissa on upean aromaattinen tuoksu.

Hyvä tietää tuoksuköynnöskuusamasta

 • Kukat kasvavat tiheinä kärkikukintoina, joissa on noin 3–5 cm:n pituiset teriöt.
 • Kukat ovat valkoisia ja kellertäviä, ja joskus niissä on punaisen vivahteita ulkopuolella.
 • Tuoksuköynnöskuusama on erittäin hyvältä tuoksuva kasvi, etenkin ilta-aikaan.
 • Tuoksuköynnöskuusaman marjat ovat myrkyllisiä, eikä niitä saa syödä.
 • Voi kasvaa jopa 3 metrin korkuiseksi.
 • Kukkii touko–kesäkuussa.

Lue lisää

Valitse suosikkilajikkeesi täältä >>
Köynnöskasvit – näin onnistut >>
Plantagenin lannoitekoulu >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta