Tuoksumatara kasvaa maan lounaisosissa ja saaristossa luonnonvaraisena, ja sitä voi tavata varsinkin hieman katveisista, kosteista paikoista. Se viihtyy lehtomaisissa metsissä, lehdoissa ja lähdekorvissa, joissa on lämmin pienilmasto. Ahvenanmaalla se on paikoin yleinenkin.

Tuoksumatara

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Galium odoratum
Heimo: Matarakasvit (Rubiaceae)

Tuoksumataran istutus

Jotta ymmärtäisi, millaisessa kasvupaikassa tuoksumatara viihtyy, on tarkasteltava, millaisissa paikoissa se kasvaa luonnostaan. Se suosii suojaisia ja varjoisia paikkoja, joihin aurinko ei paista suoraan. Sille kannattaa siis puutarhassakin valita varjoisa tai puolivarjoinen paikka.

Multa puolestaan saisi olla jatkuvasti ainakin hieman kosteaa. Lisäksi maan olisi hyvä olla läpäisevää ja ravinteikasta. Tuoksumatara viihtyy hoidettuna myös laihemmassa maassa, joten sitä voidaan puutarhassa istuttaa monenlaisiin paikkoihin.

Helpoin tapa kasvattaa tuoksumataraa on istuttaa se taimina puutarhaan. Juurruttuaan se leviää itsekseen, eikä sitä tarvitse lisätä pistokkaista tai siemenistä. Tuoksumataran taimet voidaan toki kasvattaa myös itse siemenkylvöistä.

Sievä ja tuoksuva matara

Tämä viehättävä, pieni maanpeitekasvi voi jäädä huomaamatta. Sitä kasvaa kuitenkin meillä luonnonvaraisena, ja vaikka sitä ei nykyään juuri käytetä puutarhassa, se on ollut historian saatossa merkittävässä roolissa tuoksunsa, makunsa ja lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Nykyään sen käyttö on suppeampaa, mutta se on edelleen suosittu mauste erilaisissa alkoholijuomissa, ja hyväntuoksuisena se sopii kuivattuna esimerkiksi tuoksupusseihin ja tuoreena erilaisiin kukka-asetelmiin.

Ulkonäkö ja kasvutapa

Mätästävä tuoksumatara kasvaa noin 30 cm:n korkuiseksi ja peittää tehokkaasti maanpintaa raikkaan vaaleanvihreillä, suikeilla lehdillään. Lehdet kasvavat ruusukkeina ohuissa varsissa, ja sievät valkoiset kukat avautuvat touko-kesäkuussa.

Tuoksumatara on kiitollinen kasvatettava, sillä se viihtyy puutarhamullassa ja leviää ajan myötä tehokkaasti.

myskmadra

Meillä edelleen melko harvinainen tuoksumatara viihtyy monenlaisissa kasvupaikoissa, ja sitä soisikin näkevänsä enemmän puutarhoissa aluskasvina. Kaiken lisäksi tämä maanpeittokasvi tuoksuu hyvältä, ja sen aromeja voidaan hyödyntää esimerkiksi maustamiseen.

Tuoksumatara lyhyesti

  • Kasvaa luonnonvaraisena maan eteläosissa.
  • Yleinen Keski-Euroopassa.
  • Käytetään esimerkiksi viinien, liköörien ja teen maustamiseen.
  • Sopii ihanan tuoksunsa ansiosta erinomaisesti tuoksupusseihin ja -sekoituksiin.
  • Raikkaanvihreät lehdet ja pienet valkoiset kukat.
  • On käytetty rauhoittavana, potenssia lisäävänä ja kipua lievittävänä lääkekasvina.
  • Sisältää kumariinia, jota käytetään muun muassa hajuvesiteollisuudessa ja joka on suurina määrinä nautittuna myrkyllistä. Sitä suositellaankin nautittavaksi kohtuudella.

Lisää kasvi-ideoita ja kasvatusvinkkejä

Ihania yrttejä keittiöön >>
Näin onnistut mausteyrttien kasvatuksessa >>

Olet tässä:

Teemat:

Tuoksumatara

Ø11 cm, Valkoinen

849
3 kpl 19,99
Lue lisää
Puutarhatyökalut
Ale 3

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

3 € 549
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta