Mitä jos kotonasi olisi kasvi, joka tuoksuisi appelsiinilta, kolalta tai vaikkapa suklaalta? Se ei ole ollenkaan mahdotonta! Jos tunnet tuoksupelargonin, tiedät varmaan, että siitä on saatavilla todella monentuoksuisia lajikkeita ja että lehdistä vapautuu kosketeltaessa voimakas ja selkeä tuoksu.

Tuoksupelargoni

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Pelargonium graveolens ’Fresh’
Heimo: kurjenpolvikasvit (Geraniaceae)

Tuoksupelargonin kasvatusvinkkejä ja hoito-ohjeita

Tuoksupelargoni eli tuoksupielikki viihtyy hyvin läpäisevässä mullassa, sillä se ei pidä kosteasta maasta. Nykyään on saatavilla myös erityisesti pelargoneille tarkoitettua erikoismultaa, ja sellaisessa tuoksupelargonikin viihtyy kaikkein parhaiten. On myös olemassa erityistä pelargonilannoitetta, jota annetaan pelargonille kastelulannoitteena kasvukauden aikana. Lisäksi on pitää huoli siitä, että pelargonilla on riittävän suuri ruukku. Kun juuristolla ei ole enää tilaa kasvaa, istutetaan kasvi uuteen, suurempaan ruukkuun.

Tuoksupelargonin istutus kesäksi ulos ja talvetus sisällä

Tuoksupelargoni voidaan siirtää tai istuttaa kesäksi ulos, mutta syksyllä se on otettava sisään talvehtimaan valoisaan ja viileään paikkaan. Ulkona on huolehdittava siitä, ettei tuoksupelargoni ole liian voimakkaassa auringonpaahteessa, sillä se viihtyy hieman katveessa.

Kaunis katsella ja haistella

Tuoksupelargonit ovat aivan erityisiä pelargoneja. Kasvitieteellisestä näkökulmasta tuoksupelargonit eivät muodosta yhtenäistä ryhmää, sillä ne ovat usein eri lajikkeiden risteytyksiä. On esimerkiksi olemassa yhtä lailla tuoksuvia pelargonilajeja, joita ei kuitenkaan luokitella tuoksupelargoneiksi. Kasvitieteellisillä yksityiskohdilla ei kuitenkaan ole juuri merkitystä, kun päästään nauttimaan tuoksupelargonin kauneudesta ja ennen kaikkea sille ominaisesta tuoksusta.

Kukinta

Tuoksupelargonien kukat ovat usein melko pieniä ja yksinkertaisia. Kukissa on viisi terälehteä, jotka ovat yleensä ruusunpunaisia, mutta myös valkokukkaisia lajikkeita on. Halkaisijaltaan noin kaksisenttiset kukat puhkeavat aikaisin keväällä ja mahdollisesti toisen kerran loppukesällä tai syksyllä. Tuoksupelargonien kukat ovat usein tertuissa.

Lehdet

Tuoksupelargonin lehtien ulkomuoto vaihtelee lajikkeen mukaan. Lehtien pituudessa ja muodossa on suuria eroja, ja lehdet voivat olla yhtä lailla ehjän pyöreitä kuin voimakkaasti liuskoittuneita. Lehdet ovat yleensä vihreänsävyisiä, mutta joillakin lajikkeilla on lehdissä harmahtavia tai hopeanhohtoisia kuvioita. Yleensä tuoksupelargonin lehdet ovat pehmeitä ja nukkaisia, mutta on olemassa myös täysin sileälehtisiä ja jopa karhealehtisiä lajikkeita.

Kosketeltaessa kasvin tuoksu leviää koko kotiin ja luo ihanan tunnelman. Tuoksu ei ole tämän kasvin ainoa hyvä ominaisuus – sillä on myös upeat lehdet ja kauniit kukat!

Tiesitkö tämän?

  • Lehdet tuoksuvat kosketeltaessa, ja eri lajikkeissa on eri tuoksu.
  • Käytetään hajuvesiteollisuudessa.
  • Voidaan käyttää myös ruoanlaitossa ja leivonnassa maustamiseen.
  • Tuotiin Eurooppaan 1600-luvulla.
  • Kukkii keväällä ja lyhyesti syksyllä.
  • Viihtyy kesän ulkona.

Lue lisää

Meillä on valikoimissamme runsaasti erivärisiä ja -muotoisia ruukkuja erilaisista materiaaleista >>
Pistokkaat – helppoja vinkkejä ruukkukasvien lisäämiseen >>

Olet tässä:


Kesäkukkamulta

30 L

999
2 kpl 16,99
Lue lisää
Puutarhatyökalut
Ale 3

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

3 € 549
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta