Tuoksupelargoni
Mitä jos kotonasi olisi kasvi, joka tuoksuisi appelsiinilta, kolalta tai vaikkapa suklaalta? Se ei ole ollenkaan mahdotonta! Jos tunnet tuoksupelargonin, tiedät varmaan, että siitä on saatavilla todella monentuoksuisia lajikkeita ja että lehdistä vapautuu kosketeltaessa voimakas ja selkeä tuoksu.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Pelargonium graveolens ’Fresh’
Heimo: kurjenpolvikasvit (Geraniaceae)
Tuoksupelargonin kasvatusvinkkejä ja hoito-ohjeita
Tuoksupelargoni eli tuoksupielikki viihtyy hyvin läpäisevässä mullassa, sillä se ei pidä kosteasta maasta. Nykyään on saatavilla myös erityisesti pelargoneille tarkoitettua erikoismultaa, ja sellaisessa tuoksupelargonikin viihtyy kaikkein parhaiten. On myös olemassa erityistä pelargonilannoitetta, jota annetaan pelargonille kastelulannoitteena kasvukauden aikana. Lisäksi on pitää huoli siitä, että pelargonilla on riittävän suuri ruukku. Kun juuristolla ei ole enää tilaa kasvaa, istutetaan kasvi uuteen, suurempaan ruukkuun.
Tuoksupelargonin istutus kesäksi ulos ja talvetus sisällä
Tuoksupelargoni voidaan siirtää tai istuttaa kesäksi ulos, mutta syksyllä se on otettava sisään talvehtimaan valoisaan ja viileään paikkaan. Ulkona on huolehdittava siitä, ettei tuoksupelargoni ole liian voimakkaassa auringonpaahteessa, sillä se viihtyy hieman katveessa.
Kaunis katsella ja haistella
Tuoksupelargonit ovat aivan erityisiä pelargoneja. Kasvitieteellisestä näkökulmasta tuoksupelargonit eivät muodosta yhtenäistä ryhmää, sillä ne ovat usein eri lajikkeiden risteytyksiä. On esimerkiksi olemassa yhtä lailla tuoksuvia pelargonilajeja, joita ei kuitenkaan luokitella tuoksupelargoneiksi. Kasvitieteellisillä yksityiskohdilla ei kuitenkaan ole juuri merkitystä, kun päästään nauttimaan tuoksupelargonin kauneudesta ja ennen kaikkea sille ominaisesta tuoksusta.
Kukinta
Tuoksupelargonien kukat ovat usein melko pieniä ja yksinkertaisia. Kukissa on viisi terälehteä, jotka ovat yleensä ruusunpunaisia, mutta myös valkokukkaisia lajikkeita on. Halkaisijaltaan noin kaksisenttiset kukat puhkeavat aikaisin keväällä ja mahdollisesti toisen kerran loppukesällä tai syksyllä. Tuoksupelargonien kukat ovat usein tertuissa.
Lehdet
Tuoksupelargonin lehtien ulkomuoto vaihtelee lajikkeen mukaan. Lehtien pituudessa ja muodossa on suuria eroja, ja lehdet voivat olla yhtä lailla ehjän pyöreitä kuin voimakkaasti liuskoittuneita. Lehdet ovat yleensä vihreänsävyisiä, mutta joillakin lajikkeilla on lehdissä harmahtavia tai hopeanhohtoisia kuvioita. Yleensä tuoksupelargonin lehdet ovat pehmeitä ja nukkaisia, mutta on olemassa myös täysin sileälehtisiä ja jopa karhealehtisiä lajikkeita.
Kosketeltaessa kasvin tuoksu leviää koko kotiin ja luo ihanan tunnelman. Tuoksu ei ole tämän kasvin ainoa hyvä ominaisuus – sillä on myös upeat lehdet ja kauniit kukat!
Tiesitkö tämän?
- Lehdet tuoksuvat kosketeltaessa, ja eri lajikkeissa on eri tuoksu.
- Käytetään hajuvesiteollisuudessa.
- Voidaan käyttää myös ruoanlaitossa ja leivonnassa maustamiseen.
- Tuotiin Eurooppaan 1600-luvulla.
- Kukkii keväällä ja lyhyesti syksyllä.
- Viihtyy kesän ulkona.
Lue lisää
Meillä on valikoimissamme runsaasti erivärisiä ja -muotoisia ruukkuja erilaisista materiaaleista >>
Pistokkaat – helppoja vinkkejä ruukkukasvien lisäämiseen >>