02270 |
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.

Välimerenkasvien, kuten sitrus- ja oliivipuiden talvehtiminen

Välimerenkasvien, kuten sitrus- ja oliivipuiden talvehtiminen

Kun yöt viilenevät ja pakkaset alkavat lähestyä, on aika ottaa välimerenkasvit, viikunat sekä sitrus- ja oliivipuut, sisälle. Pelkkä siirto sisälle ei kuitenkaan riitä, sillä nämä kasvit haluavat viettää talvensa mieluiten Välimeren alueen tapaan. Ohessa helppoja vinkkejä subtrooppisten olosuhteiden luomiseksi.

Talvi on kasvien lepoaikaa, mutta eteläisemmillä leveysasteilla talvehtiminen voi olla vaikeaa. Valon puute on merkittävä asia. Esimerkiksi Sansibarissa valon määrä tavallisena talvipäivänä on 200 000 luksin luokkaa, kun taas pohjoismaisissa olohuoneissa luksien määrä on 500–800.

Tämä valomäärä ei riitä kasveille, ja kaiken lisäksi sisätiloissa on liian lämmintä suhteessa vähäiseen valoon. Onneksi on kuitenkin olemassa keinoja, joilla voimme pitää kasvit elossa.

Oliivipuun talvehtiminen

Oliivipuu kestää hetkellisesti muutamia miinusasteita, mutta se ei kestä kylmyyttä pidemmän päälle. Sopiva talvehtimispaikka on esimerkiksi lasitettu parveke tai autotalli, jossa on kasvivalo. Optimaalisin lämpötila on 5–10 asteen välillä.  Oliivipuu tarvitsee myös mahdollisimman paljon valoa, joten kasvivalon käyttö on suotavaa.

Kastelu on hyvä pitää niukkana ilman ravinnetta. Älä kuitenkaan päästä multaa täysin kuivaksi. Suihkuta myös puun latvaa vedellä ja käytä mielellään ilmankostuttajaa muutaman tunnin ajan vuorokaudessa nostaaksesi ilmankosteutta.

Oliivipuu säilyttää lehtensä talvikuukausien ajan, mutta joskus se voi tiputtaa lehtiä vääränlaisten olosuhteiden vuoksi. Jos puu on täysin lehdetön, raaputa kynnellä sen runkoa. Jos se on vihreä, puu on elossa.

Istuta oliivipuu keväällä uuteen multaan, joka on sopiva välimerenkasveille. Silloin puulla on parhaat mahdolliset edellytykset tuottaa herkullisia oliiveja ikivanhojen kreikkalaisten oliivipuiden tapaan.

Sitruspuun talvehtiminen

Sitruspuu elää normaalisti trooppisessa ja subtrooppisessa ilmastossa ja se ei kestä pakkasta ollenkaan. Selvitäkseen talven yli sitruspuu tarvitsee tietyn verran lämpöä (optimaalinen lämpötila 5–15 astetta) ja todella paljon valoa.

Monia lajeja voi hätätilanteessa säilyttää ikkunalaudalla, mutta paras paikka on ulkotila, lasitettu parveke tai kasvihuone, jossa lämpötila on mahdollista pitää sopivana. Jos sitruspuu on ikkunalaudalla, älä kääntele kasvia, sillä se suuntaa lehtensä valoa kohti. Lehtien uudelleen suuntaaminen vie paljon energiaa.

Sitruspuu voi tiputtaa lehtensä, jos sitä kastellaan liikaa, liian vähän tai jos lämpötilaero juurien ja latvan välillä on liian suuri. Vältä siksi laittamasta ruukkua suoraan kylmälle lattialle. Myös kuiva ilma ja valonpuute voivat olla syynä lehtien putoamiseen.

Talviaikaan sitruspuuta kastellaan niukasti ilman ravinnetta, mutta puu ei saa kuivua. Voit myös suihkuttaa lehtiä silloin tällöin.

Sitruunapuu >>

Viikunan talvehtiminen

Viikuna on upea puu, joka tuottaa herkullisia hedelmiä. Viikunalla on myös se etu, että se voi talvehtia pimeässä – esimerkiksi autotallissa tai kellarissa – sillä se pudottaa lehtensä talvella.

Talvisäilytyksen optimaalinen lämpötila on 2–5 astetta, mieluiten alle 10 astetta. Viikuna voi talvehtia myös ikkunalaudalla, mutta silloin se kuivuu helposti ja on altis hyönteisille. Talvikaudella viikuna ei tuota hedelmiä.

Viikuna viihtyy muiden välimerenkasvien tapaan hieman kosteassa. Kastele niukasti ilman ravinnetta ja suihkuta lehtiä silloin tällöin vedellä. Viikunapuuta voi leikata keväällä ja joka kolmas vuosi se kannattaa istuttaa uudelleen.

Kaikki viikunalajit eivät ehdi tuottaa hedelmää lyhyen kesän aikana. Aitoviikuna voi kuitenkin selvitä lämpimissä olosuhteissa myös ulkona.

Ficus carica – Aitoviikuna >>

Kosteat, viileät ja valoisat olosuhteet

Jos nämä ohjeet tuntuvat monimutkaisilta ja vaikeilta muistaa, ei hätää. Helppo muistisääntö: mieti, miltä tuntuu joulukuinen päivä Espanjassa tai Italiassa. Tavoitteena on luoda välimerenkasveille kosteat, viileät ja valoisat olosuhteet. Seuraavana kesänä pääset nauttimaan herkullisista sitruksista, oliiveista ja tuoreista viikunoista.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Välimerenkasvit – näin onnistut kasvatuksessa

LED -kasvilamppu 15 W Albus

Valkoinen

2299
Lue lisää

LED -kasvilamppu 9 W Albus

Valkoinen

1799
Lue lisää

Sileäkuorisitruuna

Ø19 cm, Keltainen

4999
Lue lisää
Kokonaissumma
Kassalle – Tuotteita
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc