Välimerenkasvit – näin onnistut kasvatuksessa

Välimerenkasvit, kuten oliivi, sitruspuut, viikuna ja palmut, luovat ihastuttavan eksoottista tunnelmaa ulkotiloihin, esimerkiksi terassille tai parvekkeelle. Välimerellisten kasvien suosio on kasvanut viime vuosina, ja tarjonta puutarhamyymälöissä on parantunut kysynnän kasvaessa.
Välimerenkasvit viihtyvät suurissa ruukuissa, ja ne on myös helppo sijoittaa parvekkeelle ja ulkotiloihin. Monet kasveista ovat suurikokoisia ja ne antavat kauniin perustan esimerkiksi vihreälle keitaalle. Pelargoniat ja yrtit, kuten rosmariini ja timjami, sopivat erinomaisesti istutettaviksi välimerenkasvien kanssa samaan ruukkuun.
Hoida välimerenkasvejasi oikein näiden vinkkien avulla
- Kasvupaikan valitseminen
Välimerenkasvit rakastavat aurinkoa ja lämpöä, ja kesällä ne viihtyvät parhaiten ulkona auringossa. Kasvit voi sijoittaa ulkotiloihin niin parvekkeelle kuin terassille. Talvella välimerenkasvit tulisi siirtää sisätiloihin. Pyri sijoittamaan kasvit sisätiloissa mahdollisimman valoisaan, mutta viileään, noin 0-10 asteen lämpöiseen paikkaan. Välimerenkasvit kannattaa istuttaa suuriin, kevyestä materiaalista valmistettuihin ruukkuihin, jotta niitä voi siirrellä vaivattomasti sisään ja ulos sään mukaan. Välimerenkasvien, kuten sitrus- ja oliivipuiden talvehtiminen
- Kastelu
Lämpimällä ja aurinkoisella säällä, kastele runsaasti 3–4 kertaa viikossa.
- Multa
Istuta välimerenkasvit välimerenmultaan. Parhaan lopputuloksen saamiseksi sijoita ruukun pohjalle 15 cm paksu kerros ruukkusoraa.
- Ravinteet
Saat kasvit kukoistamaan kesäkuukausina, jos annat niille lisäravinnetta noin joka toinen viikko. Lämpimällä ja aurinkoisella säällä kasveja tulee kastella runsaasti 3–4 kertaa viikossa.
Kokeile näitä
- Kuitupalmu, Trachycarpus fortunei
Palmu, jolla on karvainen runko ja suuri lehvistö, antaa ihastuttavan eksoottisen vaikutelman puutarhassa ja parvekkeella. Trachycarpus, entiseltä nimeltään tuulimyllypalmu, kestää jopa 15 pakkasastetta ja kasvaa noin 9 metriä korkeaksi. Peitä kasvi talvikuukausiksi tai anna sen talvehtia varastossa tai autotallissa.
- Oliivipuu (öljypuu), Olea europaea
Oliivipuu on ainavihanta, mutta sen lehdet vaihtuvat joka kolmas vuosi. Tuoreet oliivit ovat maultaan karvaita ja ne säilötäänkin pitkäksi aikaa suolaveteen tai öljyyn ennen syömistä. Oliivipuu tulee sijoittaa ulkona valoisaan paikkaan, mieluiten suoraan auringonpaisteeseen. Puu kestää kuivuutta, mutta se ei saa kuivua kokonaan, ja erityisesti oliivien kehittymisen aikaan on tärkeää, että multa pysyy tasaisen kosteana. Lämpötilan laskiessa 10 asteeseen tai alle, kasvi siirretään sisälle talvehtimaan. Oliivipuu viihtyy sisällä parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa, 3-10 asteen lämpötilassa. Kasvi voi sisälle siirrettäessä tiputtaa lehtiä muuttuneen ilmankosteuden takia.
- Sitruspuut
Sitruspuita on monia eri lajeja, mutta kaikki ovat pieniä, ikivihreitä pensaita tai puita ja omaavat tummanvihreät, kiiltävät lehdet. Kukat ovat valkoisia ja tuoksuvia. Sitruspuiden hedelmät ovat aluksi pieniä ja vihertäviä, mutta kypsyttyään aromaattisia ja väriltään keltaisia tai oransseja. Hedelmät kypsyvät vuodessa. Parhaan kukinnan ja hedelmien kehittymisen takaamiseksi sitruspuut kannattaa sijoittaa ulos kesäkuun alusta syyskuuhun. Kasvi viihtyy parhaiten lämpimässä ja tuulelta suojatussa paikassa. Kastele sitruspuutasi säännöllisesti, jotta multa ei pääse kuivumaan kokonaan. Lannoita kesäkaudella sitruskasveille tarkoitetulla ravinteella joka toinen viikko. Sitruspuu siirretään sisälle sateisena vuodenaikana tai alhaisissa lämpötiloissa. Talvisin sitruskasvit viihtyvät talon valoisimmassa ja viileimmässä huoneessa. Jotta sitruspuu voi luoda hedelmiä sisätiloissa, tarvitsee se apua pölytyksessä. Kuljeta pehmeää sivellintä kukan heteiden ylitse ja sivele sitten siitepöly seuraavan kukan emiin.
Välimerenkasvit – tutustu valikoimaamme