Välimerenkasvit – näin onnistut

Välimerenkasvit – näin onnistut

Välimerenkasvit, kuten oliivi, sitruskasvit, ihmeköynnökset, viikuna ja palmut, luovat eksoottista ja ihastuttavaa tunnelmaa terassille, ulkotiloihin ja parvekkeelle. Näiden kasvien suosio on kasvanut viime vuosina, ja niin on myös tarjonnankin määrä.

Käyttö

Välimerenkasvit viihtyvät hyvin suurissa ruukuissa, ja ne on helppo sijoittaa parvekkeelle ja ulkotiloihin. Monet näistä kasveista ovat suuria ja antavat kauniin perustan vihreälle keitaalle. Pelargoniat ja maustekasvit, kuten rosmariini ja timjami, sopivat hienosti istutettaviksi välimerenkasvien yhteyteen.

Kasvupaikan valitseminen

Välimerenkasvit rakastavat aurinkoa ja lämpöä, ja ne viihtyvät hyvin ulkona auringossa kesällä. Ne sopivat hyvin sekä parvekkeelle, terassille että verannalle. Talvella nämä kasvit täytyy suurimmassa osassa maata viedä sisätiloihin. Istuta ne silloin suuriin, kevyestä materiaalista valmistettuihin ruukkuihin, jotta niitä voi näppärästi siirrellä sisään ja ulos. Sijoita kasvit ulkona mahdollisimman valoisaan paikkaan. Paras olisi, jos kasvit on mahdollista sijoittaa viileämpään 0-10 asteen lämpötilaan.

Hoito ja kastelu

Voit käyttää hortensiamultaa istuttamiseen. Sitruksille sekoita hortensiamultaan ruukkusoraa tai orkideamultaa. Laita ruukun pohjalle 15 cm paksu kerros ruukkusoraa. Kasvit menestyvät hyvin kesäkuukausina, jos ne saavat lisäravinnetta noin joka toinen viikko. Kastele runsaasti 3-4 kertaa viikossa lämpimällä ja aurinkoisella säällä.

  • Kuitupalmu, Trachycarpus fortunei
    Palmu, jossa on karvainen runko ja suuri lehvistö, tekee ihastuttavan eksoottisen vaikutelman puutarhassa ja parvekkeella. Trachycarpus, tai entiseltä nimeltään tuulimyllypalmu, selviytyy jopa 15 miinusasteessa ja voi kasvaa noin 9 metriä korkeaksi. Peitä kasvi kylmimmän kauden ajaksi tai anna sen talvehtia varastossa tai autotallissa.

  • Öliivipuu (öljypuu), Olea europaea
    Puu sijoitetaan valoisaan paikkaan, mieluiten täyteen auringonpaisteeseen. Oliivipuu kestää kuivuutta, mutta se ei saa kuivua kokonaan. Etenkin hedelmien kehittymisen aikana on tärkeää, että multa pysyy tasaisen kosteana. Lämpötilan laskiessa alle 10 asteen kasvi on vietävä sisälle talvehtimaan. Oliivipuu viihtyy parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa sisällä (3-10 asteessa). Oliivipuu on ainavihanta, mutta sen lehdet vaihtuvat joka kolmas vuosi. Kasvi voi sisälle siirrettäessä mahdollisesti menettää lehtiä muuttuneen ilmankosteuden takia.Tuoreet oliivit ovat maultaan erittäin karvaita ja siksi niitä säilötään suolaveteen tai öljyyn pitkäksi ajaksi ennen kuin niitä voidaan syödä.

  • Sitruskasvit
    Sitruskasveja on eri lajeja. Kaikki ovat pieniä, ikivihreitä pensaita tai puita, joissa on nahkamaiset lehdet. Kukat ovat valkoisia ja tuoksuvat hyvälle. Hedelmät ovat aluksi pieniä ja vihertäviä, mutta kypsyttyään aromaattisia ja väriltään keltaisia tai oransseja. Hedelmät kypsyvät vuodessa. Parhaan kukinnan ja hedelmien kehittymisen aikaansaamiseksi sitruskasvi on sijoitettava ulos kesäkuun alusta syyskuuhun. Kasvi viihtyy parhaiten lämpimässä ja tuulelta suojatussa paikassa. Kastele säännöllisesti, jotta multa ei kuivuisi kokonaan. Lannoita sitruskasveille tarkoitetulla ravinteella joka toinen viikko kesäkaudella. Sitruskasvit on vietävä sisälle kaatosateella tai alhaisissa lämpötiloissa. Talvisin sitruskasvit viihtyvät talon valoisimmassa ja viileimmässä huoneessa.Jotta sitruspuu kehittää hedelmiä sisätiloissa, ihmisen on autettava sen pölytyksessä. Kuljeta pehmeää sivellintä kukan heteiden ylitse ja sivele sitten siitepöly seuraavan kukan emiin.

Lue lisää

Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut >>
Sitruunapuu >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc