Varjossa viihtyvät kasvit – näin onnistut

Onko puutarhassasi alueita, joihin aurinko ei yllä tai paista? Koetko näiden alueiden hyödyntämisen vaikeaksi? Valitsemalla niihin kasveja, jotka viihtyvät varjossa tai puolivarjossa saat koko puutarhastasi vihreän keitaan.

Varjossa viihtyvät kasvit – näin onnistut

Varjossa kukoistavat kasvit

On paljon kasveja, jotka viihtyvät puutarhan varjoisissa osissa. Esimerkiksi pensaat, köynnöskasvit ja tietyt perennat kukoistavat vähemmän aurinkoisissa olosuhteissa.

 • Pensaat
  Pensaat puutarhassa eivät ainoastaan näytä hienoilta, vaan niistä voi myös tulla hyötyhyönteisten asuinpaikkoja. Varjossa viihtyviä pensaita ovat esimerkiksi makeasinikuusama, pikkujasmike, pallohortensia sekä useat erilaiset isotuomipihlajat.
   
 • Köynnöskasvit
  Varjossa kukoistavia köynnöskasveja ovat muun muassa muratti, köynnöshortensia, ruotsinköynnöskuusama, saksankärhö ja viinikärhö.
   
 • Perennat
  Toivota varjossa viihtyvät perennat tervetulleiksi puutarhaasi. Kasvata esimerkiksi seuraavia lajikkeita: jouluruusu, varjoyrtti, kurjenpolvet, pikkutalvio, kuunlilja ja kotkansiipi.

Näin hoidat kasveja varjossa

Usein muut kasvit tai pensaat varjostavat matalampia kasveja, kuten maanpeitekasveja. Karsi siksi pensaita muutaman vuoden jälkeen, jotta ne eivät varjosta muita kasveja liikaa. Poista myös kuihtuneet kukat ja lehdet, jotta ne eivät turhaan vie energiaa muilta kasveilta.

Anna varjossa oleville kasveille ravinteita

Parannat puutarhan varjoisissa osissa olevien kasvien viljelyominaisuuksia antamalla niille ravinteita. Ne tarvitsevat hieman lisäapua, koska eivät nauti auringon täydestä tehosta.

 • Lannoita lehmänlannalla
 • Käytä kaarnamultaa
 • Perusta lehtikomposti
 • Kastele istutusvaihteessa runsaasti sekä jatkossa tarpeen mukaan

Miksi et perustaisi woodland-puutarhaa?

Woodland-puutarha on yhä suositumpi trendi. Woodlandilla tarkoitetaan puutarhaa, joka muistuttaa suuresti metsää, jossa puut, pensaat ja maanpeitekasvit luovat rehevän tunnelman ja lisäävät varjoisia alueita. Woodland on paikka, jossa voi rauhoittua ja nauttia villistä luonnosta kaikessa loistossaan. Tunnusomaisia piirteitä woodland-maisemalle ovat:

 • Kiemurtelevat polut
 • Kaarnan peittämät osiot
 • Kivimuurit
 • Sammaleen peittämät alueet tai puunrungot
 • Villit kukkaryhmät

Ainutlaatuinen woodland-puutarhasi

Jos perustat woodland-maiseman, pidä se hyvin ojitettuna ja sen pH-arvo matalana. Hyödynnä multaa ja kompostia parantamaan kasvillisuutta.

Woodland-puutarhaa luodessasi pääset todella toteuttamaan fantasioitasi. Päätät itse, mikä sopii yhteen ja mitkä kasvit näyttävät kauniilta yhdessä. Panosta erilaisiin kasvilajeihin ja erivärisiin terälehtiin. Luo pieniä, viihtyisiä aukioita, joilla viihtyvät sekä kasvit että ihmiset.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Luo unelmiesi kukkapenkki viidessä vaiheessa >>Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta