Varjoviikuna on kotoisin Intiasta, ja luonnossa se voi kasvaa suureksi puuksi. Se on levinnyt varsinkin Kaakkois- ja Etelä-Aasiaan peräti Koillis-Australiaa myöten.

Varjoviikuna

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Ficus microcarpa
Heimo: Mulperikasvit (Moraceae)

Vinkkejä varjoviikunan hoitoon

Varjoviikunan kastelusta on huolehdittava säännöllisesti, mutta kasvin ei tarvitse kuitenkaan pelätä kuolevan heti, jos multa sattuisi kuivahtamaan. Varjoviikuna kestää nimittäin kohtuullisesti kuivuutta ja selviytyy luonnossakin kuivilla paikoilla, mutta säännöllisellä kastelulla se saadaan viihtymään ja kasvamaan mahdollisimman kauniiksi.

Se ei kaipaa myöskään runsaasti ravinteita, mutta sitä olisi hyvä lannoittaa säännöllisesti kesällä. Talveksi lannoitus kannattaa yleensä lopettaa. Varjoviikunaa kasvatetaan Suomessa tavallisena huonekasvina. Toisin sanoen se viihtyy parhaiten aivan tavallisessa kukkamullassa.

Mullanvaihto

Varjoviikunan uudelleenistutus käy helposti, ja kasvista on helppo havaita, milloin se kaipaa suurempaa ruukkua. Ruukku käy ahtaaksi nimenomaan juuristolle, ja silloin on aika löytää uusi, tilavampi astia tälle monivuotiselle viikunalle.

Juuria on syytä varoa peittämästä liian paksulla multakerroksella.

Varjoviikuna – helppohoitoinen bonsai

Kasvin kasvattaminen bonsaipuuksi tarkoittaa sitä, että kasvin annetaan kasvaa ruukussa iäkkääksi, mutta kasvatus toteutetaan niin, että kasvi pysyy pienikokoisena ja siitä tulee ikään kuin oikean kasvin miniatyyriversio. Varjoviikuna on bonsaiksi sopiva kasvi, koska sen luonnossa kasvava taimi voi tulla todella kookkaaksi, mutta meillä huonekasvina saatavilla olevat lajikkeet voidaan kasvattaa tarkoituksella bonsaiksi. Meillä nähtävät lajikkeet voivatkin olla hyvin pienikokoisia, vaikka ne voisivat sinänsä kasvaa suuriksikin. Leikkaamaton varjoviikuna voi kasvaa kolmimetriseksikin. Pienikokoiset kasvit ovat kuitenkin yleisempiä.

Varjoviikunalla on voimakas ja paksu juuristo sekä keskikokoiset, kiiltävän tummanvihreät lehdet, joten se on todellinen katseenvangitsija, jonka aasialainen alkuperä on helposti havaittavissa. Varjoviikunan hoito on helppoa, ja se viihtyy parhaiten valoisalla paikalla tai hieman puolivarjossa. Varjoviikunaa ei pidä sijoittaa suoraan auringonpaisteeseen.

Suomessa varjoviikuna on yleinen viherkasvi, ja sen koko jää murto-osaan sen villinä kasvavista sukulaisista. Silti sen latvus voi ruukkukasvatuksessakin kohota kahteen tai kolmeen metriin.

Varjoviikuna lyhyesti

  • Käytetään paljon bonsaipuuna.
  • On saanut nimensä luonnossa erittäin leveästä, varjostavasta latvuksestaan.
  • Muistuttaa limoviikunaa ja sekoitetaan siihen usein.
  • Voimakas ja näyttävä juuristo.
  • Huonekasvina kasvatettavia viikunoita sanotaan myös fiikuksiksi.

Lue lisää

Uudelleenistutus – näin onnistut >>
Plantagenin lannoitekoulu >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta