Joulukuusi kruunaa joulunodotuksen. Monilla on vahvoja jouluperinteitä kuusen valitsemisessa, kotiin tuomisessa ja koristelemisessa.

Vinkkejä joulukuusen hoitoon

Kaikki joulukuuset ovat helppohoitoisia

Yksi tavallisimmista lajikkeistamme on klassinen joulukuusi, Picea abies, jossa on raikkaan vihreä väri, ihastuttava tuoksu ja pystysuora kasvutapa. Toinen suosittu lajikkeemme on kaukasianpihta (Abies nordmanniana) tiheine, hopeanvihreine neulasineen ja tuuheine oksineen.

Kuusta voidaan pitää ja hoitaa pitkälti kuten leikkokasvia. Kastele säännöllisesti, varsinkin ensimmäisten päivien aikana, kuusen varisemisriskin pienentämiseksi. Lisää kasteluveteen mielellään leikkokukkaravinnetta.

Kun olet valinnut suosikkikuusesi, on aika kuljettaa se kotiin. Mikäli aiot asettaa sen auton katolle ja ajaa pidemmän matkan, suojaa se tuulelta muoviin tai verkkoon käärimällä.

Opas: kuusen kotiuttaminen

 • Poista suojaverkko, jotta oksat pääsevät suoristumaan.
   
 • Sijoita kuusi mielellään varastoon, autotalliin tai seinän vierustalle parvekkeelle tai terassille ennen kuin otat kuusen huoneenlämpöön. Paras aika ottaa kuusi sisään on leudolla säällä, jolloin lämpötilan vaihtelu on mahdollisimman vähäistä.
   
 • Tee uusi leikkauspinta kirveellä tai sahalla ja sijoita kuusi veteen mielellään jo ulkona, mikäli sää on leuto.
   
 • Sisätiloissa aseta kuusi tukevaan kuusenjalkaan ja varmista, että kuusen runko on jatkuvasti vedessä.
   
 • Seuraavaksi voitkin ottaa esiin joulukuusen koristeet ja aloittaa kuusesi koristelemisen.
   
 • Kuusen suihkuttaminen suihkepullolla auttaa kuivumista vastaan, sillä joulukuusi on herkkä kuivalle huoneilmalle.
   
 • Vettä, vettä ja aina vain vettä. Joulukuusi ei saa kuivua, vaan se tarvitsee päivittäin lisää vettä varisemisen estämiseksi. Varmista, ettei kuusenjalan vesi pääse koskaan loppumaan.

Kuuset ruukuissa – jotain aivan uutta

Uutuutemme on kaukasianpihta ruukussa, Abies nordmanniana. Se on pienemmän kokoinen kuusi, joka on istutettu ruukkuun. Kaukasianpihdat ovat hyvin täyteläisiä ja runsaita, ja niissä on klassinen joulukuusen muoto. Kaukasianpihta varisee tavallista kuusta vähemmän ja tuoksuu enemmänkin sitrukselta kuin kuuselta. Se on täydellinen vaihtoehto niille, jotka haluavat inspiroitua jostakin uudesta sekä sopiva myös silloin, jos kodista ei löydy tilaa perinteiselle joulukuuselle. Helppo koristella erilaisilla joulukuusen koristeilla ja pienellä valosarjalla.

Haaveiletko varisemattomasta joulusta?

Yhä useammat valitsevat jouluksi tekokuusen, varisemattoman vaihtoehdon, joka kestää vuodesta toiseen. Se ei tarvitse vettä, ei varise ja sopii hyvin myös allergikoille. Meiltä Plantagenilta voit ostaa kauniit muovikuuset. Meiltä löytyy muun muassa tekokuusi, joka näyttää aivan aidolta joulukuuselta tuuheine oksineen ja taipuisine neulasineen. Valikoimastamme löytyy myös onnistunut kuusijäljitelmä, jonka ulkonäkö on uskomattoman lähellä luonnollista joulukuusta.

Kolme vinkkiä joulukuusen ostajalle:

 • Kuuseen on leikattava uusi imupinta sahalla tai kirveellä, kun puu tuodaan sisälle. Varmista, että kuusi saa vettä tunnin kuluessa uuden imupinnan tekemisestä, jotta se kestäisi ja viihtyisi.
   
 • Kastele reilulla kädellä! Tarkista kuusenjalan vesisäiliö päivittäin – varsinkin alkuvaiheessa.
   
 • Jos mahdollista, totuta kuusi lämpötilan muutokseen vähitellen jättämällä se ensin viileään autotalliin tai kellariin päiväksi ja siirtämällä vasta sen jälkeen huoneenlämpöön.

Mikä tyyli sopii sinun jouluusi?

Ennen kuin aloitat kaikki jouluvalmistelut, voit harkita, haluatko säilyttää tietyn tyylin tänäkin vuonna. Paras vinkkimme joulukuusen kanssa onnistumiseen on valita tyylisi ennen kuusen koristelemista. Valitse värikästä tai klassisen tyylikästä joulukoristeiden ja makusi mukaan.

Mikäli tarvitset apua matkan varrella, meiltä löytyy aloituspakkaus, josta löydät erilaisia yhteensopivia joulukuusen koristeita. Tutustu laajaan koristevalikoimaamme!

Lue lisää

Tekokuusi jouluksi >>
Katso kaikki joulukuuset >>


Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta