Vuokko on suosittu loppukesän kasvi, jolla on isot kukat. Eri värejä. Monilla vuokoilla on pitkä kukinta-aika, ja ne tuovat syksyllä väriä puutarhaan. Lue täältä lisää, miten hoidat vuokkojasi ja saat värikkäämmän kukkapenkin.

Vuokot – näin onnistut

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Anemone
Heimo: Ranunculaceae
Suku: Anemone

Vuokot

Vuokko on leinikkien sukuun kuuluva mukulakasvi. Vuokkoja on paljon erilaisia – osa niistä kukkii keväällä ja osa loppukesästä pitkälle syksyyn. Useimmat ovat monivuotisia ja niillä on sekä maavarsi että pitkät varret.

Syysvuokon hoito

Syysvuokoilla on pitkävartiset kukat ja vihreä lehvästö, ja ne ovat tavallisimpia myymälöissä myytäviä vuokkoja. Syysvuokot sopivat hyvin istutettavaksi puutarhaan. Kasvit kukkivat heinäkuusta jopa syyskuuhun asti.

  • Paikka. Vuokot viihtyvät parhaiten puolivarjossa. Etsi puutarhasta suojaisa paikka, joka ei ole liian aurinkoinen eikä liian varjoinen.
  • Multa. Vuokot pitävät kosteasta, ravinteikkaasta ja hyvin läpäisevästä mullasta.
  • Kastelu. Vuokkojen multa ei saa olla liian märkää, mutta se ei myöskään saa päästä kuivahtamaan. Kastele tasaisesti ja säännöllisesti.
  • Leikkaaminen. Leikkaa vuokkosi keväällä maan tasalle.

Vuokkojen lisääminen

Keväällä voit lisätä kasvia sijoittamalla maasta ylös kaivetut mukulat eri paikkoihin. Syksyllä voit lisätä kasvia jakamalla isoksi ja tiiviiksi kasvaneen kasvin.

Leikko- ja kruunuvuokot

Vuokot tuovat väriä puutarhaan, mutta ne ovat myös erinomaisia leikkokukkia herkkine terälehtineen. Kruunuvuokko, ‘Anemone coronaria’, sopii hyvin leikkokukaksi. Siitä on saatavana monta eri väriä ja sekä yksinkertaisia että kerrannaisia lajikkeita. Kasvata puutarhassa itse omat leikkokukkasi ja poimi nupulliset kasvit sisälle maljakkoon.

  • Leikkaa varret juuri ennen kuin nuput alkavat saada väriä. Ole varovainen, jotta nuput eivät vaurioidu.
  • Leikkaa varret ennen kuin laitat kukat maljakkoon, kuten teet muillekin leikkokukille.
  • Laita kruunuvuokot kylmään veteen ja viileään paikkaan, jotta ne kestävät pidempään.

Kruunuvuokot voivat talvehtia etenkin maan eteläosissa, jos ne sijoitetaan suojaisaan, aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan. Ne voidaan myös istuttaa vasta vuoden ikäisenä. Säilytä mukulat talvella kylmältä suojattuna.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta