Haluatko kotiisi trooppisia ja trendikkäitä kasveja? Alokasia eli juurakkovehka on erinomainen valinta. Valitse suosikkisi useista lajeista, jotka kaikki ovat tunnistettavissa suurista ja koristeellisista lehdistään.

Alokasia

Tieteellinen nimi (latinaksi): Alocasia 
Heimo: vehkakasvit (Araceae)  

Luo kotiisi sademetsän tunnelmaa suurella alokasialla ja muilla keskenään erikokoisilla viherkasveilla. Alokasia on tehokas katseenvangitsija upeiden lehtiensä ansiosta. 

Alokasialla on vain yksi huono puoli: se saattaa olla myrkyllinen, joten pidä se pienten lasten ja lemmikkieläinten suiden ulottumattomissa. 

Alokasian hoito-ohjeet 

Missä alokasia viihtyy parhaiten? 

Alokasia rakastaa valoisaa ja lämmintä huonetta. Varaa sille tarpeeksi tilaa, jotta sen lehdet pääsevät ojentautumaan koko komeuteensa. 

 • Valo
  Alokasia viihtyy valoisassa, mutta liiallinen suora auringonvalo voi olla sille haitaksi. Voit asettaa kasvin syksyn ja talven ajaksi eteläikkunalle. Kesällä sitä kannattaa kuitenkin varjella kaikista kirkkaimmalta auringonvalolta, joten valoisampaan vuodenaikaan pohjois- tai itäikkuna on paras vaihtoehto. 

 • Lämpötila
  Normaali sisälämpötila on alokasian kannalta ihanteellinen. Se ei pidä vedosta, eikä alle 15 asteen lämpötilasta, jolloin sen lehdet saattavat haalistua. Jos lämpötila on liian kylmä, alokasia sulkee lehtensä. 

 • Ilmankosteus
  Alokasia on trooppinen kasvi, joten se viihtyy parhaiten kosteassa ilmassa. Suihkuta kasvin lehtiä usein ja sijoita se tarpeeksi kauas takasta tai lämpöpumpusta, jotta ilma ei olisi liian kuivaa. 

Alokasian kastelu 

Alokasia viihtyy parhaiten tasaisen kosteassa mullassa. Anna kasvin kuivua hieman kastelukertojen välissä. Nosta ruukkua tarkistaaksesi onko se kevyt vai painava. Ruukun painosta voit päätellä helpommin kuin sormin multaa tunnustelemalla, onko kasvia aika kastella. 

Pyyhi pölyiset lehdet kostealla liinalla. Kuten sanottu, lehtiä kannattaa myös suihkutella vedellä aika ajoin. 

Alokasian lannoitus

Alokasia kasvaa ympäri vuoden, mutta se ei tarvitse sen enempää lannoitteita kuin muutkaan ruukkukasvit. Kesäaikana riittää, kun annostelet nestemäisen, nopeavaikutteisen ravinteen kasteluveteen kerran kuukaudessa. 

Alokasian uudelleenistutus 

Nosta kasvi ruukustaan ja tarkista, onko sitä tarpeen uudelleenistuttaa. Jos mullan ympärillä näkyy juuria, uudelleenistutus suurempaan ruukkuun on aiheellista. Siirrä alokasia ruukkuun, joka on 2–3 cm aikaisempaa suurempi halkaisijaltaan. Näin kasvilla on tilaa kasvaa uudessa mullassa. 

Lue lisää:
Näin onnistut huonekasvien mullanvaihdossa

Alokasian jakaminen 

Alokasiasta voi jakamalla saada useampia kasveja. Nosta kasvi ruukusta ja etsi sivuverso, jossa kasvaa juuria. Irrota verso varovasti emokasvista niin, että verson mukana tulee juuria. Istuta verso uuteen multaan toiseen ruukkuun ja kas, sinulla on pikkuinen alokasia. 

Tavallisimmat ongelmat 

Alokasian voinnin voi päätellä sen lehdistä. Ruskeat lehdet kertovat liiallisesta kastelusta tai paleltumisesta. Jos lehdet ovat sekä haalistuneet että väriltään ruskeat, ne ovat saattaneet palaa auringossa. Jos lehdet painuvat kasaan, kasvi on vetäytynyt talvilevolle. Tällöin alokasiaa kannattaa kastella normaalia vähemmän, kunnes se näyttää jälleen piristyvän. 

Useimmat kasvit voivat kärsiä tuholaisista. Alokasiaa piinaavat tavallisimmin villakilpikirvat, vihannespunkit ja ripsiäiset. 

Lue lisää:
Huonekasvien tuholaiset – näin pääset niistä eroon

Erilaisia alokasioita

Alokasiaa on olemassa yli 70 erilaista lajia. Kasvien lehdet vaihtelevat väriltään neonvihreästä lähes mustaan, joidenkin lehtien alapuoli voi olla violetti. Myös lehtien muoto vaihtelee lajista riippuen, kapeista ja terävistä keihäänkärkeä muistuttavista lehdistä leveisiin ja pyöreisiin sydämen muotoisiin lehtiin. Ohessa suosituimpia lajeja: 

 • Alokasia ‘Amazonica’ on yksi tavallisimmista lajeista. Syvänvihreän kasvin huomiota herättävissä lehdissä on selkeästi erottuvat lehtisuonet ja pitkät lehtiruodit. 
 • Alokasia zebrina on toinen varsin tavallinen laji. Vihreän kasvin lehdet ovat sydämen muotoiset ja niiden pitkissä varsissa on seeprakuviointi.  
 • Alokasia ‘Stingray’ on tyylikäs kasvi, jonka lehdet kääntyvät hieman sisäänpäin muodostaen terävän kärjen. Kasvin ulkonäkö muistuttaa hieman keihäsrauskua, jonka mukaan laji on saanut nimensä. 
 • Alokasia ‘Black Velvet’ on kauniin tummanvihreä kasvi. Sen samettiset, lähes mustat lehdet luovat vaikuttavan kontrastin perinteisempien viherkasvien kanssa yhdisteltynä.  
 • Alokasia ‘Dragon Scale’ on sekä salaperäinen että eksoottinen. Sen suuret smaragdinvihreät lehdet muistuttavat lohikäärmeen suomuja, ja se onkin takuuvarma katseenvangitsija.  

Alokasia – tutustu valikoimaamme

Lisätietoa alokasiasta 

 • Alokasia on kotoisin Kaakkois-Aasiasta, ja se on varsin tavallinen näky Borneolla, maailman kolmanneksi suurimmalla saarella.
 • Luonnossa alokasia voi kasvaa jopa neljä metriä korkeaksi.
 • Alokasia on tunnettu 'puuna joka kasvaa ylös taivaaseen', ja se tähdittää lähes jokaista Jaakko ja pavunvarsi -tarinan länsimaista ja itäistä versiota. Pavunvarsi symboloi eteen ilmaantuviin mahdollisuuksiin tarttumista, vaikka siinä olisikin omat riskinsä.


VINKKEJÄ PUUTARHURILTA
Miriam Gysling, joka työskentelee puutarhurina ja Plantagenin asiakaspalvelussa. Miriamin sydäntä lähellä ovat ruukkukasvit, erityisesti kaktukset ja köynnösvehkat.
 

Lue lisää

Näin onnistut uuden kasvin kanssa

Olet tässä:


Alokasia 'Frydek'

Korkeus 50 cm, Vihreä

3499
Lue lisää

Alokasia 'Amazonica'

Korkeus 35 cm, Vihreä

1099
Lue lisää

Alokasia 'Cuculata'

Korkeus 80 cm, Vihreä

5999
Lue lisää

Alokasia ’Silver Dragon'

Korkeus 30 cm, Vihreä

1099
Lue lisää

Seepra-alokasia

Korkeus 50-70 cm, Vihreä

3499
Lue lisää

Alokasia 'Tiny Dancer'

Korkeus 35 cm, Vihreä

1099
Lue lisää

Alokasia 'Black Velvet'

Korkeus 25 cm, Vihreä

1099
Lue lisää

Alokasia 'Sinuata'

Korkeus 25 cm, Vihreä

1499
Lue lisää
Alokasia 'Silver Dragon' ruukussa
EasyCare
Uutuus

Alokasia 'Silver Dragon' ruukussa

Korkeus 20-25 cm, Useita värejä

1499
Lue lisää

Alokasia 'Cucullata'

Korkeus 50 cm, Vihreä

3299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta