Alppitähti on poikkeuksellisen kaunis ja ainutlaatuinen kukka, joka on rauhoitettu käytännössä katsoen koko Euroopassa. Se viihtyy parhaiten 2 000 – 3 000 metrin korkeudessa ja on näin todellinen alppikukka.

Alppitähti

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Leontopodium alpinum
Heimo: Asterikasvit (Asteraceae)

Alppitähden kasvatus ja hoito

Alppitähti istutetaan mieluiten keväällä, kun hallaa ei enää esiinny, hyvin läpäisevään ja runsaskalkkiseen maahan. Mikäli istutus puutarhan kivisiin osiin ei houkuttele, voit kokeilla myös ruukkua tai kukkapenkkiä – muista kuitenkin, että kostea maa ei sovellu alppitähdelle. Lisäksi se vaatii suoraa auringonvaloa.

Ravinto ja kukinta

Muista myös lannoittaa tavallisella puutarhalannoitteella kasvukauden aikana, jotta alppitähti kasvaisi mahdollisimman hyvin. Jos kaikki sujuu hyvin, voit odottaa alppitähden alkavan kukkia kesä-/heinäkuussa ja jatkavan kukintaa syyskuulle.

Kuivakukka ja leikkokukka

Alppitähti soveltuu myös kuivakukaksi tai leikkokukaksi. Se pysyy kauniina pitkään ja sopii hyvin myös kukkakimppuihin.

Talvehtiminen

Alppitähden leikkaaminen ei ole muutoin välttämätöntä; se on monivuotinen ja siirtyy talvilepoon. Jos sinulla on siihen mahdollisuus, se talvehtii parhaiten kuivassa ja viileässä.

Kasvata alppitähti siemenestä

Alppitähden voi kasvattaa siemenestä. Siinä tapauksessa se on esikasvatettava sisätiloissa ennen uudelleen- tai ulosistutusta. Sekoita alppitähden siemenet aluksi hiekkaan ja jaa ne kostutetun mullan pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Tässä vaiheessa siemeniä ja kylvöä ei tarvitse peittää. Kun siemenet alkavat versoa, on aika sijoittaa kylvö viileämpään paikkaan ja odottaa, kunnes kasvin voi istuttaa uudelleen tai ulos.

Alppitähti – pala Alppeja puutarhassasi

Jos haluat istuttaa oikein erityisen, haastavan ja ulkonäöltään toisenlaisen kasvin puutarhaasi, kokeile alppitähteä. Ihanteellinen paikka sille on kivikkoinen, vähäravinteinen ja kuiva. Silloin sillä on mahdollisuus menestyä alavilla maillamme. Alppitähti viihtyy parhaiten korkealla, minkä vuoksi se ehkä kasvaa meillä eri tavoin kuin Alpeilla. Se voi kuitenkin kukkia kauniisti vuodesta toiseen.

Sitkeä kaunotar

Alppitähti ei ainoastaan ole kauniisti kasvava ja kaunislehtinen kasvi – se on myös tehokas maanpeittokasvi erityisesti kivikoissa. Normaalisti alppitähti kasvaa 10–20 cm korkeaksi, mutta toiset lajikkeet voivat kasvaa matalammiksi tai korkeammiksi. Ne ovat erinomaisia valintoja puutarhan kivikkoalueille ja myös kestäviä. Alppitähti voi kasvaa jopa vyöhykkeellä 8, eikä se vaadi ravinteikasta kasvualustaa, kunhan siinä on runsaasti kalkkia. Alppitähdellä on siis todella hyvät edellytykset kasvaa hyvin suurissa osissa maata rannikkoalueita lukuun ottamatta. Siellä kostea ilmasto ja kostea maa on täydellinen vastakohta alppitähden suosimalle kasvuympäristölle.

Ulkonäkö

Alppitähden varsi on useimmiten nukkainen ja sen lehdet ovat kuin ohuet lansetit, joiden väri vaihtelee valkoisesta harmaaseen, joukossa vihreän sävyjä. Lehdetkin ovat huopakarvaiset. Alppitähti kuuluu mykerökukkaisiin kasveihin, mikä tarkoittaa, että ne kasvavat kuin mykeröt ja niitä on runsaasti.

Valkoiset tunnusomaiset lehdet eivät ole varsinainen kukka, vaan ne ovat keskiosassa ja niitä on jokaisessa kukassa 30–60. Kukan ulkoreunassa on vihertäviä emikukkia, kun taas sisemmät kellertävät kukat ovat hedekukkia. Nämä mykeröt puolestaan ovat vierekkäin, ja valkoisia ympäröiviä terälehtiä voi olla 5–12, muodostaen tähden kaltaisen muodon.

alppitähden kukka

Monia lajeja

Alppitähteä on noin 30 monivuotista lajia, joista kaikki viihtyvät parhaiten korkealla. Ne viihtyvät kuivalla nummimaalla, jollaista esiintyy juuri vuorenrinteillä Itä- ja Keski-Aasiassa. Euroopassa ne eivät ole yhtä yleisiä, mutta silti niitä esiintyy Jura-vuoristossa, Karpaateilla ja Pyreneillä. Tirolissa niitä on tavattu 3 050 metrin ja Sveitsissä 3 400 metrin korkeudessa.

Alppitähti Suomessa

On väärä luulo, että alppitähden kasvattaminen Suomessa olisi mahdotonta. Tämä kaunis ja hieno kasvi voi viihtyä meidän oloissamme, vaikka vuoristot meiltä puuttuvatkin. Kasville on annettava oikeat edellytykset, jotta se viihtyisi mahdollisimman hyvin. Sen luontaisia kasvuedellytyksiä on siis pyrittävä jäljittelemään. Silloin tarvitaan kuivempi ja runsaskalkkinen kasvualusta sekä paljon aurinkoa. Toisin sanoen on hyvin mahdollista, että tämän hienon alppikukan kasvatus omassa puutarhassasi onnistuu!

Hyvä tietää alppitähdestä

  • Itävallan kansalliskukka ja rauhoitettu lähes koko Euroopassa
  • Voi kasvaa 5–30 cm:n mittaiseksi
  • Viihtyy parhaiten noin 3 000 m:n korkeudessa
  • Nimi Edelweiss tarkoittaa ”jaloa valkoista” ja se symboloi puhtautta ja kauneutta
  • Nimeä alettiin käyttää saksankielisissä maissa ja se vakiintui 1800-luvun aikana
  • Vuorikiipeilijöiden ja alppihotellien symboli – käytetään myös juuston ja appelsiinien laatumerkintänä
  • Kasvaa villinä vuoristoseuduilla, mutta voidaan myös viljellä koristekasvina kivikoissa

Lue lisää

Kevätkylvö – näin onnistut >>
Kasvien suojaaminen talveksi >>
Kuivakukat >>

Olet tässä:

Teemat:

Puutarhamulta Luonnonmukainen
-50%

Puutarhamulta Luonnonmukainen

40 L

324 649
Lue lisää

Kasviravinne

1 L

849
Lue lisää
Puutarhatyökalut
Kanta-asiakas 3,99

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää

Puutarhakäsineet kangasta

M, Monivärinen

699
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta