Anopinkielen eli isoanopinkielen nimen alkuperästä voidaan keskustella, mutta taustalla ovat todennäköisesti ennakkoluulot terävä- ja kärkäskielisistä anopeista sekä tämän huonekasvin lehtien ulkonäkö.

Anopinkieli

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Sansevieria trifasciata
Heimo: Parsakasvit (Asparagaceae)

Anopinkielen kasvatus ja hoito

Anopinkielen hyviä puolia on sen kestävyys erilaisia kasvitauteja ja tuhohyönteisiä vastaan. Se kärsii erittäin harvoin mistään tuholaisista tai taudeista, mikä tekee siitä entisestäänkin kestävämmän kasvin. Ainoa, mikä anopinkieltä voi uhata, on liika märkyys, sillä se ei kestä runsasta kastelua. Se ei myöskään viihdy alle 16 asteen lämpötilassa, joten sitä ei voida istuttaa puutarhaan avomaalle. Se voidaan kuitenkin siirtää ruukussaan kesällä ulos suojaisaan paikkaan.

 • Kasvualusta
  Anopinkieli suosii hiekkaista kasvualustaa, jossa tavalliseen, hyvin kalkittuun multaan on sekoitettu hiekkaa tai soraa. Monista muista kasveista poiketen anopinkieli ei kaipaa multavaa ja hikevää kasvualustaa. 
 • Anopinkielen kastelu
  Anopinkieltä on syytä kastella hyvin harvakseltaan. Multa saisi mielellään kuivua kokonaan kastelukertojen välissä. Kun multa on kuivaa, kastele kasvi kunnolla niin, että multa kastuu kokonaan märäksi, ja kastele seuraavan kerran vasta sitten, kun multa on taas kuivunut. Kasville voidaan myös antaa viherkasteille tarkoitettua lannoitetta joka toinen viikko keväästä syksyyn.
 • Anopinkieli voidaan
  Sijoittaa kotona melko vapaasti, sillä se viihtyy niin aurinkoisessa kuin varjoisassakin paikassa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että anopinkieli kasvaa rehevimmin runsaassa valossa, ja tällöin myös lehtien väri säilyy voimakkaana.
 • Anopinkielen mullanvaihto
  Anopinkieli kasvaa melko nopeasti ja aika korkeaksi, joten se voi tulla liian suureksi ja painavaksi ruukkuunsa. Istuttamalla sen uudelleen hieman suurempaan ja tukevampaan ruukkuun saat sen jatkamaan kasvuaan.
 • Anopinkielen lisääminen
  Anopinkieltä voidaan lisätä siemenestä, pistokkaista tai jakamalla.

Viherkasvi joka nurkkaan

Tätä anoppia katselee mielellään kodissaan pidempäänkin, sillä se tekee vehreydellään ja hyvillä ominaisuuksillaan kodista entistäkin viihtyisämmän. Lisäksi kasvia on lähes mahdotonta saada hengiltä, jos siitä huolehtii kuten yleensä huonekasveista – tai vaikka siitä ei huolehtisi juuri lainkaan.

Anopinkielen elinvoimaa voi uhata vain liikakastelu, jolloin kasvi voi hukkua, mutta koska yleensä ongelmana on ennemminkin kastelun unohtuminen, sopii anopinkieli vihertämään kodin nurkkia. Sen sijoittelua helpottaa se, että se viihtyy monenlaisissa valo-olosuhteissa ja että sen trooppisen rehevät lehdet kurkottelevat korkeuksiin kauniisti.

Nämä ominaisuudet saavat anopinkielen kuulostamaan erittäin helppohoitoiselta, ja niin se todella onkin. Sen hoitamiseen ei tarvitse uhrata juurikaan aikaa tai vaivaa, ja silti se kukoistaa ja viihtyy itse asiassa vielä paremmin hieman vähemmällä huomiolla.

Puhdasta sisäilmaa

Anopinkieltä arvostetaan monista syistä, mutta sen parhain puoli on ehkä sen kyky puhdistaa tehokkaasti ilmaa. Monien muiden kestävien ja vaatimattomien huonekasvien tavoin se poistaa ilmasta esimerkiksi bentseeniä, formaldehydiä ja trikloorietyleeniä sekä yöllä myös hiilidioksidia.

Kukkiva kaunotar

Anopinkielen hyvät ominaisuudet, kestävyys ja vaatimattomuus ovat yleisesti tiedossa, mutta ei pidä unohtaa, että se on myös monella tavalla kaunis kasvi. Anopinkielen tunnusomaiset lehdet voivat kasvaa peräti 1,5 metrin korkuisiksi. Kauniin tummanvihreissä lehdissä on usein vaaleita poikkikuvioita, ja lehtien reunat voivat olla viehättävän kellansävyiset. Rehevä ja kookas anopinkieli viekin ajatukset helposti tropiikin vehreyteen ja kasvin alkuperäiseen kasvuympäristöön.

Anopinkieli saattaa myös kukkia, ja sen kukat ovat yllättävän kauniit ja herkät. Monesti kasvi, joiden näyttävin osa ovat kauniit kuviolliset lehdet, voi yllättää kasvattamalla yhtäkkiä kukkavarren, johon puhkeaa ihania, tuoksuvia kukkia. Anopinkielen kukinta on melko harvinainen tapahtuma, mutta kun olosuhteet ovat oikeat ja kasvia hoidetaan huolellisesti, on aivan mahdollista, että kasvi alkaa myös kukkia.

Torvimaisissa valkoisissa kukissa on vihertävä vivahde. Kaiken kukkuraksi kukat tuoksuvat todella miellyttävästi. Mahdollinen kukinta on siis hyvä syy pitää anopinkielestä mahdollisimman hyvää huolta!

Kestävä ja helppohoitoinen huonekasvi

Anopinkieli on todella kestävä kasvi, eli se sopii mainiosti sellaiseenkin kotiin, jossa ei olla erityisen kiinnostuneita kasveista tai kukista, mutta johon toivotaan silti jotakin vihreää piristämään sisustusta. Kaiken lisäksi anopinkielellä on talon asukkaiden terveyttä edistäviä ominaisuuksia! Anopinkieli selviytyy nimittäin useimmissa olosuhteissa, niin hämärässä nurkassa kuin valoisalla ikkunalla, joten se voidaan sijoittaa yhtä lailla makuuhuoneeseen kuin olohuoneen pöydällekin. Se viihtyy joka tapauksessa, eikä vaadi juurikaan kastelua, vaikka sille suositellaankin säännöllistä runsasta kastelua aina, kun multa on kokonaan kuivunut. Tällä eteläafrikkalaisella mehikasvilla on kauniin kuviolliset, pitkät lehdet, jotka ovat kaikki vähän erilaisia kuvioltaan ja joita voitaisiin luonnehtia vaikkapa tiikerin raidoitusta muistuttaviksi. Tutustu helppohoitoisiin huonekasveihin >>

Anopinkieli lyhyesti:

 • Peräisin Etelä-Afrikasta, Tansaniasta ja Kongosta, jossa se kasvaa luonnonvaraisena.
 • Erittäin kestävä ja siten myös suosittu viherkasvi suomalaiskodeissa.
 • Lehdet voivat kasvaa jopa 150 cm:n pituisiksi ja 7 cm:n levyisiksi.
 • Voi sopivissa olosuhteissa myös kukkia.
 • Kasvin lehtien vahvoja kuituja on ennen vanhaan käytetty naruiksi tai jousien jänteiksi.

Lue lisää

Kastele huonekasvejasi sopivasti näiden ohjeiden mukaan >>
Helppohoitoiset kasvit: lyhyt selviytymisopas >>
Pistokkaat – helppoja vinkkejä ruukkukasvien lisäämiseen >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta