Huomioi nämä seikat ruukkukasveja siirtäessäsi
Kevään ja kesän ollessa lämpimiä viherkasvit ja kukat on mukava siirtää ulkotiloihin sisätiloissa talvehtimisen jälkeen. Tämä on käytännöllinen, joustava ja kestävä tapa sisustaa sekä sisä- että ulkotiloja.

Milloin kasvit voi siirtää ulos?
Ennen kuin siirrät kasvisi ulkotiloihin, kannattaa varmistua siitä, että ulkona on riittävän lämmintä ja ettei yöpakkasen riskiä ole.
Vinkkejä!
- Seuraa lämpötilanvaihtelua lämpömittarin avulla.
- Mikäli tiedossa on pakkasta, siirrä kasvit sisälle tai peitä ne kuitukankaalla.
- Oliivipuun ja oleanterin kaltaiset nahkealehtiset kasvit ovat usein valmiita siirrettäviksi jo huhtikuussa.
- Jos sinulta löytyy eksoottisia kasveja tai tyypillisiä parvekekukkia, kannattaa niiden ulosvienti ajoittaa toukokuulle, kun lämpötila ei enää putoa kymmenen asteen alapuolelle.
Huomioitavaa kasveja ulos siirrettäessä
Ennen kasvien siirtämistä ne on hyvä istuttaa valmiiksi suurempiin ruukkuihin. Silloin ne selviävät paremmin myös kylmässä, vaikka ne on toki syytä silti peittää. Tietyt kasvit, kuten eukalyptus, eivät kuitenkaan pidä ruukusta toiseen siirtämisestä. Ne kannattaakin istuttaa suureen ruukkuun jo siemenestä lähtien.
Totuta kasvit ulkona oloon
Kasvit vaativat totuttelua ulkotiloihin. Voit hyvin sijoittaa ne aluksi ulkotiloihin muutamaksi tunniksi ja siirtää ne sitten takaisin sisälle. Kasveja voi totuttaa muutaman viikon ajan viettämään yhä pidempiä aikoja ulkona, kunnes siirrät ne lopulta kokonaan ulos tai parvekkeelle.
Nämä suosikkikasvit viihtyvät sekä sisällä että ulkona
Useimpia kasveja voi kasvattaa puutarhassa, parvekkeella tai ulkotiloissa, kunhan niille tarjoaa oikeanlaiset kasvuolosuhteet. Erityisesti seuraavat lajikkeet ovat kuitenkin ruukkukasvien ystävien suosiossa:
- Peikonlehti
Peikonlehti (Monstera deliciosa) pärjää erinomaisesti sekä ulko- että sisäkasvina. Se on helppohoitoinen ja kestävä kasvi, joka viihtyy kaikkialla etelänpuoleista sijaintia lukuun ottamatta. Sitä ei kannata sijoittaa liian valoisaan paikkaan. Peikonlehti on upea, jopa useiden metrien korkuiseksi kasvava kasvi, joka tekee ulkotilasta todella viihtyisän.
- Hibiskus
Eksoottinen hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis) tuottaa värikkäitä kukkia, joita ihailee mielellään kesäisin myös ulkotiloissa. Kasvi kukkii keskeytyksettä aina syksyyn saakka. Hibiskus viihtyy lämmössä aurinkoisella etelänsuuntaisella paikalla, mutta sitä täytyy muistaa kastella säännöllisesti.
VINKKI!Kun istutat kasvin suurempaan ruukkuun, se kestää paremmin auringon lämpöä.
- Eukalyptus
Eukalyptuksen raikkaasta tuoksusta nauttii sinun lisäksesi koko lähiympäristö, joten se soveltuu erinomaisesti parvekkeelle tai terassille. Helppohoitoinen eukalyptus (Eucalyptus) kuuluu nahkealehtisiin kasveihin, jonka voi yleensä siirtää ulos jo huhtikuussa. Kesän koittaessa se nauttii runsaasta auringonvalosta ja lämmöstä. Eukalyptus viihtyy parhaiten etelänsuuntaisella paikalla, vaikka se pärjää melko hyvin myös varjossa.
VINKKI! Muista kastella säännöllisesti mutta maltillisesti. Herkän juuriston vuoksi kasvin siirtämistä ruukusta toiseen on syytä välttää. Kasvata heti alusta alkaen suuressa ruukussa, jotta juurilla on runsaasti kasvutilaa. Vältä kalkkipitoista multaa ja vettä.
Löydä kasveillesi oikeat kasvupaikat
Kasveja ulos siirrettäessä kannattaa pyrkiä siihen, että ulko- ja sisälämpötilat ovat samankaltaisia. Älä sijoita kasveja suoraan auringonvaloon, vaan anna niiden totuttautua muutokseen vähitellen hieman varjoisassa paikassa.
Valitse ruukkukasvi sään mukaan
Parvekkeilla ja terasseilla on usein vaihtelevat sääolosuhteet. Valitse oikea ruukkukasvi oman kotisi tarjoaman kasvuympäristön mukaan..
-
Eteläsuuntainen kasvupaikka
Nahkealehtiset kasvit, kuten oliivipuu ja kalanchoe viihtyvät eteläsuuntaisella paikalla. Se sopii loistavasti myös monille kukkakasveille, kuten tulilatvalle. -
Itä- tai länsisuuntainen kasvupaikka
Itä- tai länsisuuntaiset kasvupaikat tarjoavat valoisan kasvuympäristön ilman, että auringonvalo käy liian voimakkaaksi. Niissä viihtyviä ruukkukasveja ovat esimerkiksi kikherne, villakko ja viikunapuut. -
Pohjoissuuntainen kasvupaikka
Pohjoissuuntainen sijainti on varjoisa ja viileä kasvuympäristö, joka sopii täydellisesti aurinkoherkille kasveille, kuten muratille, peikonlehdelle ja saniaiselle.
Seuraa kasvien viihtymistä normaaliolosuhteissa. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle, kun alat siirrellä kasveja sisä- ja ulkotilojen välillä.
Häivytä sisä- ja ulkokasvien väliset erot
Totuttamalla kasvisi sisä- ja ulkoelämään monipuolistat kasvivalikoimasi – kestävää, käytännöllistä ja taloudellista!
Siirrä huonekasvit sisätiloihin sään viilentyessä
Kun sää alkaa viilentyä ja pinnoille muodostuu kuuraa, on aika siirtää kasvit jälleen sisätiloihin. Yleensä kasvit eivät tässä vaiheessa vaadi totuttelua samaan tapaan kuin keväällä ulos siirrettäessä, mutta niistä saattaa varista joitain lehtiä. Tämä on luonnollinen prosessi, jonka aikana kasvit sopeutuvat uusiin valo-olosuhteisiin.
Parvekkeella viihtyvät huonekasvit
- Peikonlehti
- Jukkapalmu
- Kirjorönsylilja
- Pullojukka
- Kanariantaateli
- Yucca rostrata
- Eukalyptus
- Villakko
- Viherliljapuu
- Viikunapuu
- Ihmeköynnös
- Lamppuharja
- Ruusumaljaköynnös
- Pelargonia
- Aloe vera
- Hibiskus
- Kalla
- Peperomia
- Kalanchoe
- Kaktus
- Mehipuutyräkki