Iduille ei ole olemassa yhteistä tieteellistä nimeä tai kasvisukua, sillä itu on nimitys eri kasvien siementen ensimmäiselle kehitysvaiheelle. Itu on siemenestä kasvamaan lähtevä kasvin alku, jossa on juuri ja varsinaisia kasvulehtiä edeltävät sirkkalehdet. Miniversot puolestaan kasvavat multaan kylvetyistä itäneistä siemenistä.

Idut ja miniversot

Ohjeet itujen ja versojen kasvatukseen

Ituja ja miniversoja voidaan kasvattaa mullassa tai suoraan idätysastiassa tai -alustalla.

Idätys purkissa

Itujen kasvatus lasipurkissa on helppo ja hauska tapa aloittaa viljelyharrastus. Tee näin:

 1. Valitse idätysastiaksi suurehko hillopurkki. Puhdista purkki huolellisesti.
 2. Mittaa kulhoon noin kaksi ruokalusikallista siemeniä (esimerkiksi sinimailasen siemeniä tai linssejä) ja poista joukosta värivirheelliset siemenet.
 3. Liota siemeniä kylmässä vedessä noin 10 minuutin ajan. Valuta vesi pois siivilän tai vastaavan läpi.
 4. Siirrä siemenet idätyspurkkiin ja kaada päälle vettä niin että siemenet jäävät veden alle. Liotusaika määräytyy idätettävän kasvilajin mukaan. Sinimailasen siemenille riittää noin 6 tunnin liotus. Linsseille sopiva aika on 8 tuntia.
 5. Purkissa tulisi olla sirotinkansi tai kannen tilalla esimerkiksi harsokangas, josta vesi pääsee valumaan läpi.
 6. Liotuksen jälkeen vesi valutetaan huolellisesti pois. Pyörittele purkkia samalla, jotta saisit kaiken veden ulos mahdollisimman tehokkaasti.
 7. Aseta purkki viistoon asentoon kansi alaspäin ja jätä se viileään paikkaan, johon aurinko ei pääse paistamaan suoraan.
 8. Huuhtele ituja pari kertaa päivässä ja valuta hyvin.
 9. Muutaman vuorokauden kuluttua sato on valmis! Useimpien lajien idut ovat sopivia syötäväksi 3–5 päivässä. Kun kasvattamasi idut näyttävät valmiilta, voit nauttia niitä salaatissa tai lämpimän ruoan seassa.

Versojen kasvatus mullassa

Kylvömulta on hyvä valinta, ja kasvatusastiana voit käyttää mitä tahansa kylvöastiaa tai ruukkua. Koska viljelmän on tarkoitus olla esillä kotona, kannattaa ajatella luovasti ja valita astia, joka miellyttää silmää.

Kylväminen

Kun kylvöastia on täytetty mullalla, ripottele siihen siemeniä reilulla kädellä. Kylvös saa olla tiheä. Voit käyttää yhden lajin siemeniä tai sekoittaa lajeja mielesi mukaan. Voit myös hyödyntää muista viljelmistä mahdollisesti yli jääneitä siemeniä, sillä monentyyppiset siemenet soveltuvat versotukseen. Peitä siemenet ohuella multakerroksella.

Valitse siemenet ja kasvatustarvikkeet.

Mullan kostutus

Kostuta siementen päälle levitetty multa suihkupullolla. Muista pitää multa kosteana. Voit aluksi asettaa kylvöastian suojaksi muovipussin tai kuvun, jonka poistat myöhemmin, kun siemenet alkavat itää.

Sijoituspaikka ja sadon korjaaminen

Ruukku tai kylvöastia tulisi sijoittaa valoisaan paikkaan. Muutaman päivän kuluttua (tai vähän myöhemmin, lajikkeen mukaan) versot valmiita nautittavaksi salaateissa, leivän päällä tai lämpimissä ruoissa.

Idätettäviä lajikkeita

Terveellisiä ja maukkaita ituja ja versoja voidaan kasvattaa monenlaisten kasvien siemenistä. Esittelemme tässä muutamia yleisimpiä idätykseen ja versotukseen käytettäviä lajikkeita.

Sinimailanen

Tunnetuimpia ituja ovat sinimailasen idut, joita myydään useimmissa ruokakaupoissa valmiina ja joita on helppo kasvattaa itsekin. Iduilla uskotaan olevan suotuisia vaikutuksia verensokeritasapainoon, verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin. Ne sisältävät rautaa, magnesiumia, kaliumia, seleeniä, sinkkiä, fosforia ja runsaasti välttämättömiä vitamiineja.

Parsakaali

Parsakaalin idut ovat yhtä terveellisiä – elleivät jopa terveellisempiä – kuin niiden kukinnot. Idut sisältävät sulforafaani-nimistä yhdistettä, jonka on tutkimuksissa todettu hillitsevän tehokkaasti syöpäsolujen kasvua ja torjuvan tulehdusreaktioita. Parsakaalin iduista saadaan myös runsaasti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Mungopapu

Mungopavut kuuluvat helpoimpiin idätettäviin, ja idut ovat erittäin maukkaita. Ne sisältävät kuituja, tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka edistävät hiusten, ihon ja kynsien hyvinvointia.

Auringonkukka

Hyvänmakuisten auringonkukan versojen sanotaan vaikuttavan suotuisasti elimistön rasva-aineenvaihduntaan. Lisäksi ne edistävät ruoansulatusta. Versoissa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, esimerkiksi kalsiumia, magnesiumia, niasiinia, fosforia ja rautaa.

Groddar

Itu vai verso?

Iduista ja versoista puhutaan usein samassa merkityksessä, eikä niiden välinen ero olekaan suurensuuri. Verso tarkoittaa idusta seuraavaa kehitysvaihetta, jossa siemenestä on kasvanut vihreä varsi ja mahdollisesti lehdet.

Terveysruokaa täynnä ravintoaineita

Terveellisyytensä ansiosta idut ja versot ovat nykyään yhä suositumpia ruoka-aineita. Idut sisältävät erityisen runsaasti proteiinia ja vitamiineja, jotka ovat täysipainoisen ruokavalion olennaisia osia. Monikäyttöisiä ituja voidaan nauttia tuoreina sellaisenaan tai salaateissa, niitä voidaan yhdistellä monenlaisten muiden ainesten kanssa ja lisätä lämpimiin ruokiin.

Idut ovat melko herkkiä eivätkä pysy kovin pitkään tuoreina, mutta omasta keittiöviljelmästä voit korjata superterveellistä lähiruokaa suoraan lautaselle juuri silloin kun haluat.

Mitä hyötyä iduista on?

Itu on kasvin siemenen kehitysvaihe, eli luonnollinen osa keittiöpuutarhasta tuttujen kasvien elämää. Krassin siemenet, pavut ja linssit ovat omiaan idätettäväksi, ja mainioita vaihtoehtoja ovat myös esimerkiksi porkkanan ja fenkolin siemenet. Itu alkaa kehittyä, kun siemen on sopivassa lämpötilassa ja saa riittävästi vettä ja ilmaa. Valitun lajikkeen mukaan idut ovat valmiita syötäväksi 4–10 päivän kuluttua.

Siemeneen ovat varastoituneet kaikki ne ravinteet, joita kasvuun tarvitaan. Idun sisältämien kivennäisaineiden ja proteiinien turvin kasvi voi kasvaa täyteen kukoistukseensa. Samat ravintoaineet ovat tärkeitä myös ihmisille, ja koska iduissa ne ovat hyvin tiivistyneessä muodossa, jo pienellä annoksella on merkittäviä terveyshyötyjä.

Erilaisten itujen ja versojen kasvatus kotikeittiössä on siis hyvinvointia edistävä harrastus, ja lisäksi on hauskaa seurata läheltä omaa pientä viljelmää, joka tuottaa nopeasti satoa pienellä vaivalla.

Lyhyesti

 • Idut eivät ole kasvilaji itsessään, vaan eri kasvien siementen kehitysvaihe.
 • Idut ovat erittäin terveellisiä, sillä ne sisältävät runsaasti proteiinia ja vitamiineja.
 • Jotkin kasvilajit, esimerkiksi vihreät linssit, soveltuvat idätettäväksi muita paremmin.
 • Itujen säilyvyysaika on lyhyt, noin 3–4 päivää.
 • Idut ovat omiaan vaikkapa leivän päälle tai vokkiin.
 • Itujen kasvatus sujuu nopeasti, ja ne ovat valmiita syötäväksi 4–10 päivässä lajin mukaan.

Lue lisää

Kylvä sisätiloihin ympäri vuoden >>
Huonekasvien kasvivalaisimet tarjoavat vehreyttä ympäri vuoden >>

Olet tässä:


Itävät Siemenet Punajuurikas
-40%

Itävät Siemenet Punajuurikas

299 499
Lue lisää
Itävät siemenet Keltasinapin idut
-40%

Itävät siemenet Keltasinapin idut

299 499
Lue lisää
Sikurisalaatti Chicory 'Rossa di Trevisio 2'
-40%

Sikurisalaatti Chicory 'Rossa di Trevisio 2'

239 399
Lue lisää
Kanelibasilika
-40%

Kanelibasilika

149 249
Lue lisää

Idätyslaatikko

Pituus 15 cm

999
Lue lisää

Idätystorni ja luomusiemenet

Pituus 30 cm, Läpinäkyvä

2049
Lue lisää
Itävät siemenet Vihanneskrassi
-40%

Itävät siemenet Vihanneskrassi

299 499
Lue lisää
Lehtijuurikas 'Rhubarb Chard'
-40%

Lehtijuurikas 'Rhubarb Chard'

299 499
Lue lisää
Itämainen sekoitus 'Spicy Baby Leaf'
-40%

Itämainen sekoitus 'Spicy Baby Leaf'

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta