Istuta hedelmäpuita – puutarhuri parhaat vinkit

Kiinnostaako hedelmäpuiden kasvattaminen omassa puutarhassa? Älä odota yhtään pitempään! Hedelmäpuista on paljon iloa moneksi vuodeksi, jopa sukupolvien yli. Alta löydät puutarhuri Malou Augustinin inspiroivat vinkit toteutukseen.

Istuta hedelmäpuita – puutarhuri parhaat vinkit


Teksti ja kuvat
Malou Augustin
@evergreengarden.se

Minulle hedelmäpuut ovat tärkeä osa puutarhaa ja tekevät siitä erityisen viihtyisän. Tämä juontaa juurensa lapsuuden muistoihin, kun kiipeilin omenapuissa ja hamuilin sitä kaikkein punaisinta omenaa. Tai kun vihdoin pääsi poimimaan auringon makeuttamat mehukkaat luumut. Hedelmä puita löytyy niin monta eri lajiketta ja erilaisiin puuterhoihin kuin mitä makuja ja mieltymyksiä on. 

Haluankin nyt kertoa mitä olen oppinut hedelmäpuiden kasvattamisesta ja auttaa sinua hyvään alkuun hedelmäpuun kasvattamisessa ja hyviin satoihin jatkossa.

Istutuspaikka

Aloitetaan tärkeimmästä, istutuspaikasta. Miten kliseiseltä se kuulostaakaan, tulee oikealle kasville olla oikea paikka. Kun istutuspaikka valitaan huolella, on onnistumiselle hyvät lähtökohdat. Mikäli haluaa runsaat sadot, tulee paikka valita siten että kasvi viihtyy, kasvaa vahvaksi ja elinvoimaiseksi.

Saadaksesi runsaasti satoa, tulee istutuspaikan olla aurinkoinen ja suojaisa useimmille hedelmäpuille. Samoin maaperä, joka säilyttää kosteutta mutta ojitettu liialta vedeltä. Hedelmien kypsymisen kannalta runsas auringon valo on tärkeä. Se vaikuttaa myös hedelmien makuun ja makeuteen.

Kun paikka on valittu, on istutuksen aika. Siihen liittyen minulla on muutama vinkki. 

Istutuksen valmistelu

Istutusta varten tarvitset:

Ensimmäinen asia, joka tulee varmistaa, riippumatta siitä, onko kyseessä puu, pensas tai perenna, on että taimi on huolella läpikasteltu. Tämä tapahtuu helpoiten upottamalla ruukku vesiämpäriin ja antamalla sen imeä vettä itseensä, samaan aikaan, kun valmistelet istutuskuoppaa. Kaikkein paras tulos saadaan, kun taimi sijoitetaan varjoisaan ja viileään paikkaan ennen istutusta.

Merkitse istutuspaikka poistamalla ruoho reilulta ympyrämuotoiselta alueelta. Syy ruohon poistamiselle on se, että ruoho kilpailee samasta ravinteesta istutettavan puun kanssa. Poistettavan alueen tulee olla yhtä laaja kuin taimen kruunu.

Istutuskuoppa

Nyt on aika kaivaa kuoppa taimelle. Kuopan tulee olla reilun kokoinen, vähintään kaksi kertaa juurakkopaakun kokoinen, mielellään vielä isompi, sekä hieman sitä syvempi.

Helposti tulee ajatelleeksi, että kuopan tulee olla pyöreä. Käytännössä kuitenkin kuution muotoinen kuoppa on parempi – se estää juurikierteen syntymisen. Juurikierre ilmenee, kun juuret hakeutuvat kuopan reunoja kohti ja alkavat seurata sen seinämää ennen kuin ne kaivautuvat maaperään. Sama ilmiö on havaittavissa ruukkukasveissa, kun ne kaipaavat uudelleenistutusta isompaan ruukkuun. Siksi siis kuution mallinen istutuskuoppa toimii paremmin. Jos juuret eivät kaivaudu ympäröivään maaperään heti ensikohtaamisella, niin viimeistään kuution kulmassa ne kohtaavat ”seinän” ja pureutuvat siihen.

Seuraava vinkki on laittaa kiviä kuopan pohjalle. Tämä antaa taimelle tukevan perustan, eikä se uppoa, kun maaperä asettuu. Kun multaa lisätään, hakeutuu se kivien väliin. Näin kivet muodostavat kestävän perustan, jonka päälle juuri asettuu tukevasti. Muutoin maaperä taimen alla tulee olla tiivis, jotta vajoamista ei pääse tapahtumaan.

Kyllästä ympäröivä maaperä vedellä

Yksi tärkeä toimenpide on täyttää istutuskuoppa vedellä ja antaa sen rauhassa imeytyä ympäröivään maaperään. Näin varmistetaan, että istutuskuoppa ja juuripaakku tulevat säilyttämään riittävän kosteuden pitempään. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli istutuskohdan maaperä on kuiva.

Taimen tukeminen

Auttaaksesi taimen kasvu hyvään alkuun, tulee taimi tukea. Kasvituki auttaa juurtumista. Tämä on erityisen tärkeää hitaasti kasvaville puunrungoille, jotka voivat tarvita tukea elinajan. Nopeasti kasvavat puut kaipaavat kasvitukea ensimmäiset 1–2 kasvukautta. Tämä on suunnilleen sama aika, jonka puunsidos kestää ehjänä.

Lyö kasvituki kuopan ulkoreunalle ennen kuin istutat taimen kuoppaan. Paaluta kasvituki syvälle, noin 30cm istutuskuopan pohjaa syvemmälle varmistaaksesi, että se seisoo tukevasti.

Istutus

Kun on taimen istutuksen aika, kannattaa kuopan maaperää ja puutarhamultaa sekoittaa suhteessa puolet ja puolet.

Erottele juuripaakusta uloimmat juuret käsin varovasti. Tämä auttaa juuria hakeutumaan ulospäin ja juurtumaan ympäröivään maaperään.

Aseta puu keskelle istutuskuoppaa siten, että juurakon yläosa asettuu maan pinnan tasolle tai vähän korkeammalle. Juurenkaulan eli rungon ja juuren välisen paksunevan osan pitää jäädä maanpinnan yläpuolelle. Jos puu on istutettu liian syvään, kasvuun lähtö häiriintyy.

Maaperä taimen alla painuu aina hieman istutuksen jälkeen. Siksi taimi on hyvä istuttaa hieman korkeammalle, erityisesti mikäli istutuskuopan perusta on vain multaa.

Täytä aluksi 2/3 istutuskuopasta taimen ympäriltä multasekoituksella ja tiivistä pohja jaloin astelemalla, jotta saat ilmataskut poistettua. Täytä sitten lisää multasekoitusta juuripaakun ympärille, kunnes multa saavuttaa ympäröivän maaperän tason. Painele jalalla taas tiiviiksi. Muodosta vielä multavalli taimen ympärille. Se estää veden valumisen pois kastelun yhteydessä.

Kastelu

Kun puu on istutettu, tulee istutuskohta kastella huolellisesti. Lisää vettä vähän kerrallaan ja anna imeytyä maaperään. Näin vesi ulottu syvemmälle ja pitää maaperän kosteuden pitempään. Minä käytän kasteluun yleensä 30 litraa vettä heti istutuksen jälkeen.

Ensimmäisen kasvukauden aikana kaipaa puu vähintään 30 litraa viikossa juurtuakseen kunnolla. Se vastaa  30mm sadetta, joten se voi tuntua paljolta.

Vielä yksi vinkki ja se koskee kastelusäkkejä. Käytän niitä erityisesti juuri istutetuille puille, koska ne helpottavat kastelua ja varmistavat hitaan imeytymisen syvälle maaperään.

Puun suojaaminen

Yksi vaihe, joka istutuksen yhteydessä helposti unohtuu, on taimen suojaaminen. Mutta tämä kostautuu lähes aina! Nuoret hedelmäpuut ovat jänisten ja peurojen suurta herkkua. Siksi suojaaminen on erittäin tärkeää.

Runkosuoja on edullinen ja välttämätön vakuutus nuorelle hedelmäpuulle. Kun käytät runkosuojia, sinulla on kaikki edellytykset onnistumiseen ja saat nauttia monesta runsaasta sadosta.

Mikäli sinua kiinnostaa omenapuiden istutus ja kaipaa siihen inspiraatiota, niin lue vinkkini oikean omenapuun valintaan

Hedelmäpuut – tutustu valikoimaamme
   
TEKSTIÄ JA KUVAT
Malou Augustin on puutarhuri, puutarhasuunnittelija ja puutarhavaikuttaja, joka luennoi ja järjestää verkkokursseja puutarhasuunnittelusta ja viljelystä.
@evergreengarden.se

Lue lisääPuutarhamulta Luonnonmukainen

40 L

649
Lue lisää

Tukiseiväs

Pituus 180 cm, Puunvärinen

1199
Lue lisää

Runkosuoja

3 kpl, Musta

999
Lue lisää

Puunsidos juuttia

Pituus 5 m, Ruskea

899
Lue lisää

Kirsikka 'Suklaakirsikka'

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää

Perheomenapuu

Korkeus 150-200 cm, Monivärinen

6999
Lue lisää

Päärynä 'Pepi'

Korkeus 150-200 cm, Vihreä

4799
Lue lisää

Päärynä 'Moskovskaja'

Korkeus 150-200 cm, Vihreä

4799
Lue lisää

Kesäomena 'Huvitus'

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää

Pilariomenapuu 'Triumf' M26

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää

Omena 'Borgovskoje' Antonovka

Korkeus 150-200 cm, Keltainen

4799
Lue lisää
Hapankirsikka 'Latvian matala'
Uutuus

Hapankirsikka 'Latvian matala'

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää

Luumu 'Garmonija'

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää
Syysomena kääpiöivä 'Punainen Melba'
Uutuus

Syysomena kääpiöivä 'Punainen Melba'

Korkeus 150-200 cm, Vihreä

4799
Lue lisää

Luumu 'Reine Claude d'Oullins'

Korkeus 150-200 cm, Keltainen

4799
Lue lisää

Luumu 'Victoria'

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää

Kesäomena kääpiöivä 'Krasnaja Rannaja' B9

Korkeus 150-200 cm, Keltainen

4799
Lue lisää

Kesäomena 'Valkeakuulas' B9

Korkeus 150-200 cm, Vihreä

4799
Lue lisää

Pilariomenapuu 'Senator' M26

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää

Purppuraomenapuu 'Aamurusko'

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta