Istuta syksyllä, nauti keväällä

Syksy on loistavaa aikaa valmistella puutarha seuraavaan kevääseen. Nyt kannattaa istuttaa puutarhaan monivuotisia kasveja ja keväällä kukkivia sipulikukkia sekä siirtää puutarhassa olevia kasveja. Voit istuttaa kasveja ulos niin kauan kun lapio uppoaa maahan!

Istuta syksyllä, nauti keväällä

Syys- ja lokakuussa puutarha valmistautuu vähitellen talvilepoon. Lehtivihreä vetäytyy kasvien lehdistä, ja puut ja pensaat alkavat pudottaa lehtiään. Monet puut ja pensaat näyttävät suorastaan liekehtivän ruskanväreissä. Talvivihannat eli ikivihreät kasvit puolestaan säilyttävät syvänvihreän värinsä ja luovat siten kauniin kontrastin lehtensä pudottavien kasvien syysvärille.

Kun kasvit vaipuvat talvilepoon, mahdollisuudet puutarhatöihin lisääntyvät. Nyt kannattaa nostaa maasta ja siirtää kasveja, istuttaa uusia taimia ja periaatteessa tehdä kasveille mitä vain, koska ne eivät ole enää pieniä vihreitä tehtaita, joiden tehtävänä olisi huolehtia kasvusta ja nestetasapainosta.

Pensaat ja puut

Syksy on parasta istutusaikaa ikivihreille pensaille sekä kesävihannille pensaille ja puille. Istuta kuitenkin ajoissa ennen pakkasia! Kun maa on vielä lämmin, juurtuminen sujuu nopeasti. Loppukesällä tai syksyllä istutetut taimet lähtevätkin paremmin kasvuun kuin keväällä istutetut. Lisäksi syksyllä on sateista ja kosteaa, joten kastelusta ei tarvitse huolehtia muutoin kuin istuttamisen yhteydessä. Syksy on myös sopivaa aikaa kookkaiden pensaiden ja puiden siirtämiseen. Haravoi lehdet sellaisten puiden ja hedelmäpuiden alta, jotka ovat kärsineet tuhohyönteisistä tai kasvitaudeista. Siten saat poistettua pudonneissa lehdissä talvehtivat toukat, munat ja sieni-itiöt, jotka muutoin vaivaisivat puuta myös seuraavana kesänä. Turvallisinta on polttaa lehdet, mutta ne voidaan viedä myös kierrätyskeskukseen tai polttolaitokseen, jossa tuholaisten vaivaama puutarhajäte poltetaan. Voit myös valmistaa lehdistä omaa multaa kompostorissa.

Hedelmäpuut ja marjapensaat

Korjaa loppu omenasato ja varastoi omenat viileässä ja ilmavassa paikassa. Hedelmäpuut ja marjapensaat eivät juuri hoitotoimia kaipaa, mutta marjapensaiden tuenta kannattaa tarkistaa. Samalla pensaan tyvelle voi lisätä hieman kompostimultaa.

Kukkasipulit

Syys- ja lokakuussa istutetaan seuraavan kevään kukkasipulit. On tärkeää, että sipulit ehtivät juurtua kunnolla ennen talven tuloa.

Kukkasipuleja kannattaa myös lannoittaa syksyn mittaan, jotta ne jaksavat kukkia kauniisti seuraavana keväänä. Levitä hieman lannoitetta alueelle, johon aiot istuttaa tai olet juuri istuttanut kukkasipuleja. Viimeiset kukkasipulit pitää istuttaa ennen kuin maa jäätyy. Ne kukkivat hieman myöhemmin kuin elo–syyskuussa istutetut sipulit, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Keittiöpuutarha

Levitä kasvimaalle kompostia ja sen päälle kerros lakastuneita lehtiä, niin pieneliöt saavat hyvät toimintaolosuhteet sateesta ja kylmästä huolimatta.

Jos haluat saada keväällä aikaista vihreää satoa keittiöpuutarhasta, voit siirtää persiljaa, ruohosipulia tai muita yrttejä kasvihuoneeseen tai talvipuutarhaan ennen pakkasia. Kasvimaalla talvehtivat vihannekset suojataan ennen maan routaantumista.

Nurmikko

  • Kun leikkaat nurmikon viimeistä kertaa syksyllä (syys–lokakuussa), jätä se tavallista pidemmäksi, jotta ruoho talvehtisi mahdollisimman hyvin. Siten myös sammalen kasvuolosuhteet huononevat, eikä se saa vallattua alaa. Sopiva leikkuukorkeus on 4 cm.
  • Nurmikko kannattaa haravoida ja sammal poistaa ennen talven tuloa. Samalla saat nurmikolta pois pudonneet hedelmät ja lakastuneet lehdet, jotta ne eivät jää nurmelle pilaantumaan. Laita haravointijäte kompostiin tai katteeksi pensaiden ja perennojen väliin.
  • Nurmikko on syytä kalkita joka kolmas tai neljäs syksy. Kalkki imeytyy sateen mukana maakerroksiin ja parantaa ruohokasvien kasvuolosuhteita sekä ehkäisee sammalen kasvua.
  • Jos pohjamaa on savista, lisää nurmikolle kerros hiekkaa.

Parveke – vihreyttä talveen!

Saat sisustettua parvekkeen ihanan vihreäksi istuttamalla ruukkuihin ja parvekelaatikoihin talvivihantia kasveja. Ikivihreisiin havuihin kannattaa yhdistellä väripilkuiksi kanervaa ja koristekaaleja.

Lue lisää

Puutarhakausi jatkuu vielä >>
Syyskaunista parvekkeelle, terassille ja sisäänkäynnille >>
Istuta kukkasipulit syksyllä >>

 


Teemat:

Timanttituija 'Smaragd'
Osta enemmän ja säästä

Timanttituija 'Smaragd'

Korkeus 60-70 cm, Vihreä

699
Lue lisää
Kartiotuija 'Brabant'
Osta enemmän ja säästä

Kartiotuija 'Brabant'

Korkeus 140-160 cm, Vihreä

4999
Lue lisää

Puksipuupallo

Korkeus 30 cm, Vihreä

2499
Lue lisää

Katuharja vaihtopäällä Fiskars

Pituus 169 cm

2999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta