Kaali ja kaikki sen erilaiset viljelymuodot liittyvät olennaisesti ihmiskunnan historiaan. Tieteellisten tutkimusten mukaan ihmiset ovat viljelleet kaalia jo esihistoriallisista ajoista alkaen. Todella vanhojen löytöjen perusteella on todettu, että kaalia on viljelty Keski-Euroopassa jo neoliittisella kaudella eli nuoremmalla kivikaudella, mutta tänne Pohjolaan kaalinkasvatus levisi vasta viikinkiajalla.

Kaali

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Brassica oleracea
Heimo: Ristikukkaiskasvit (Brassicaceae)

Kaalin viljely sopii niin aloittelijalle kuin kokeneellekin

Viljeltävistä kaalilajikkeista löytyy sopiva jokaiselle, niin aloitteleville puutarhaharrastajille kuin kymmenettä vuotta kaalintaimia vaalivalle kasvattajalle. Erilaiset kaalilajikkeet vaativat erilaisen kasvualustan ja hoidon, mikä saattaa aiheuttaa paljonkin päänvaivaa. Aloittelijalle suositellaankin lehtikaalia, suippokaalia tai palmukaalia, jotka ovat helppohoitoisempia ja joiden kautta kaalinkasvatusta voi opetella.

Jos kaalinkasvatukseen halutaan panostaa ja kokeilla vaativampia lajikkeita, voidaan kasvattaa valkokaalia, punakaalia, kurttukaalia, kukkakaalia, parsakaalia tai ruusukaalia. Vaativuus ei tarkoita, että lajikkeiden kasvattaminen olisi mahdottoman vaikeaa, ainoastaan sitä, että taimien hoitoon ja kasvatusolosuhteisiin on uhrattava enemmän aikaa. Nämä kaalilajikkeet vaativat paljon ravinteita ja viihtyvät typpipitoisessa ja savisessa maassa.

Kaali tarvitsee myös tuoreen maan. Maan kosteustasapainoa voidaan parantaa esimerkiksi peittämällä taimien tyvi ruohosilpulla, joka suojaa myös kaalien herkkää juuristoa.

Kaali maistuu monille – harsoa suojaksi

Rapea kaali ei maistu vain ihmisille – se houkuttelee myös monenlaisia tuhohyönteisiä. Kaalia vaivaavat usein kirpat, kaaliperhosten toukat, kaalikärpäset, etanat ja erilaiset kasvitaudit.

Ehdottomasti paras keino saada tilanne hallintaan on pitää kasvuston päällä koko ajan peiteharsoa, mutta sekään ei aina riitä. Kaalintaimet kannattaa tarkistaa päivittäin kasvustoa uhkaavien, kutsumattomien ruokavieraiden varalta. Kasvitautien paras torjuntakeino on viljelykierto, eli kaalin kasvupaikan vaihtaminen vuosittain.

Kål delad

Koska kaalin viljelymuotoja on niin monenlaisia ja kullakin on omat tarpeensa, on paras tarkistaa kulloinkin kasvatettavan lajikkeen hoito-ohjeet onnistunutta satoa varten.

Kaali on ollut pitkään ihmiskunnan perusravintoa, mutta se on myös terveellinen kasvis, joka tekee jokaiselle hyvää. Jatka sinäkin kaalin pitkää historiaa ja kasvata sitä puutarhassasi!

Kaali kiteytettynä

  • Kaalista on olemassa monia suosittuja lajikkeita, kuten lehtikaali, valkokaali, punakaali ja kukkakaali.
  • Tuli luultavimmin Pohjoismaihin Englannista viikinkien mukana.
  • On ollut keskeinen osa ruokavaliotamme ennen ja nykyäänkin.
  • Kasvuvaatimukset vaihtelevat lajikkeen mukaan – niin helppoja kuin haasteellisiakin kasvatettavia.
  • Erittäin terveellisiä ja täynnä hyödyllisiä, terveyttä edistäviä ravintoaineita, varsinkin parsakaali.

Lue lisää

Vaivattomia vinkkejä kaalikasvien viljelyyn >>
Vinkki: kaalia voi kasvattaa lavakauluksessa >>

Olet tässä:


Hallaharso

25 m2, Valkoinen

1799
Lue lisää

Paksoi 'White stemmed'

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Pinaattikiinankaali 'Summer Breeze'

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta