Viljele kaalia
Erilaiset kaalit ovat nousseet viime vuosina trendikkäimpien vihannesten joukkoon. Se on helppo ymmärtää, sillä kaali on sekä herkullista että terveellistä. Mutta miten kaalia kasvatetaan? Perehdytäänpä kaalin saloihin.

Kaalia on viljelty Keski-Euroopassa kivikaudelta saakka, mutta luonnonvaraisena kasvavia kaaleja kuten vuohenputkea ja merikaalia on kasvanut täällä jo paljon aikaisemmin. Antiikin roomalaiset tunsivat tiettävästi kukkakaalin ja keräkaalin, mutta ruusukaalista löytyy mainintoja Euroopassa vasta 1800-luvun alkupuolelta.
Nykyään kaalilajeja tunnetaan useita, kuten luonnonvaraisena kasvavat kaalit, punakaali, keräkaali, parsakaali, kukkakaali, lehtikaali, kurttukaali ja kyssäkaali. Kaali on erittäin terveellistä ja sisältää muun muassa kalsiumia, rautaa, kuituja ja C-vitamiinia, mutta myös huonosti sulavia hiilihydraatteja. Kaalia voidaan käyttää ruoanlaitossa monella eri tavalla.
Kaalin viljely
Kaalin viljely on melko helppoa, kunhan kiinnität huomiota muutamiin perusasioihin. Näitä ovat hyvä multa ja lannoitteet, säännöllinen kastelu sekä riittävä suojaus kaalia rakastavia tuholaisia kuten hyönteisiä, etanoita ja suurempia eläimiä vastaan.
Kaali istutetaan keväällä maalis-toukokuussa ja satoa kerätään kesäkuusta lokakuuhun. Kaalia voidaan kylvää suoraan siemenestä, mutta on helpompaa istuttaa esikasvatettuja taimia, jotka kestävät tuholaisten hyökkäykset paremmin.
Lue myös:
Viljele ilmastoviisaasti – valmista itse lannoitevettä
Kaali viihtyy runsasmultaisessa, savipitoisessa ja hyvin lannoitetussa maassa, jonka pH-arvo on yli 6. Kun kaalin taimet ovat juurtuneet, voit lannoittaa niitä säännöllisesti kanankakalla, lannoitevedellä tai muulla saatavilla olevalla lannoitteella. Kaali on herkkä kuivuudelle ja se viihtyy parhaiten saadessaan säännöllisesti vettä – erityisesti lämpimien kesäkuukausien aikana. Kaalin kateviljely on hyvä vaihtoehto, sillä katekerros vähentää kastelun tarvetta ja suojaa kaalin herkkiä juuria.
Lue myös:
Kateviljely – helppo menetelmä, joka rikastuttaa maaperää
Esikasvattamalla varmistat hyvän kaalisadon
Esikasvata kaalin taimet esimerkiksi taimikennostossa sisällä tai kasvihuoneessa noin 4–6 viikkoa ennen ulos istutusta. Kun taimiin on kasvanut ensimmäinen varsinainen lehtipari sirkkalehtien jälkeen, ne viihtyvät viileässä, noin 15 asteessa. Kaalilla on herkät juuret, joten ole varovainen, kun istutat sen taimia ulos tai isompaan ruukkuun. Totuta taimet ulkoilmaan pikkuhiljaa istutuksen yhteydessä, ja suojaa ne esimerkiksi kuitukankaalla ensimmäisen viikon ajan. Kaali kestää muutamia pakkasöitä, mutta useita päiviä kestävä yhtäjaksoinen kylmyys voi olla sille liikaa. Istuta kaalin taimet ulos vasta, kun ilma on lämmennyt tarpeeksi.
Huolehdi kastelusta erityisen hyvin, kun istutat taimet ulos, jotta ne eivät pääse kuivumaan ennen juurtumista. Istuta taimet hieman syvemmälle kuin esikasvatusruukuissa. Taimiväli riippuu lajista ja on ilmoitettu siemenpussissa.
Tutustu kaikkiin vihannesten siemeniin
Kaali ja sen tuholaiset
Kaaliperhoset, toukat, kaalikärpäset ja etanat voivat tuhota kaalin kokonaan. Helpointa on peittää kaaliviljelmä suojakankaalla, joka suojaa taimia myös nälkäisiltä jäniksiltä ja peuroilta. Myöhemmin syksyllä ilmojen viilentyessä ja hyönteisten vähentyessä suojakangas voidaan usein poistaa, ja vehreä kasvusto pääsee valloilleen.
Lue myös:
7 vinkkiä: Näin torjut kaalia rakastavien hyönteisten hyökkäykset
Kaalia piinaavat tuholaisten lisäksi myös kasvitaudit kuten möhöjuuri. Jotta välttyisit näiltä joskus talvehtiviltakin vitsauksilta, kaalin viljelypaikkaa kannattaa vaihtaa vuosittain. Viljele kaalia samalla paikalla uudestaan vasta kahdeksan vuoden päästä. Valmista kaalille ravinteikas kasvupaikka jo vuotta aikaisemmin lannoittamalla tai viljelemällä paikalla viherlannoitekasveja.

Kaalista on moneksi
Kaalilajeja on useita, ja jotkut niistä kasvavat myös luonnonvaraisena kuten merikaali ja vuohenputki. Alla muutamia tavallisia lajeja, joita voit kasvattaa helposti itse:
- Mustakaali/palmukaali
Kaunis, lähes sinivihreä kaali sopii myös kukkapenkkiin. Kasvatettiin jo 1700-luvun Italiassa. Maistuu parhaimmalta muutaman pakkasyön jälkeen. - Lehtikaali
Useita erivärisiä lajikkeita, kasvatettu viikinkien ajoista asti. Sanotaan terveellisimmäksi kaalilajiksi. Herkullisinta pakkasen puremana. - Kukkakaali
Saapui Pohjoismaihin 1600-luvulla, nykyään saatavilla on myös violetteja ja oransseja lajikkeita. - Keräkaali
Kasvatettiin jo antiikin Roomassa ja niitti suosiota myöhäiskeskiajalla, kun huomattiin, että siitä saattoi valmistaa hapankaalia. Käyttömahdollisuudet ovat luonnollisesti vielä tätäkin laajemmat.
Rapea kaalisalaatti (täydellinen lisuke hampurilaisille)
|
KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)