Monien muiden kaalien tavoin kyssäkaali on jalostettu villikaalista valintajalostuksella. Lajikkeena se on edelleen melko nuori, ja Eurooppaan se saapui vasta 1600-luvulla.

Kyssäkaali

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Brassica oleracea var. gongylodes
Heimo: Ristikukkaiskasvit (Brassicaceae)

Kasvata kyssäkaalia – terveellistä eikä lainkaan vaikeaa

Suomessa kyssäkaalia ei viljellä yhtä ahkerasti kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, jossa se on huomattavasti suositumpi ja arvostetumpi kaalilajike. Monet kuitenkin haluavat viljellä tätä ihanaa kaalia kotipuutarhassaan päästäkseen nauttimaan tuoreesta sadosta ruuanlaitossa.

Se ei ole liian vaativaa sinulle viljelijänä, mutta se tarvitsee tasaisen ja nopean kasvun selviytyäkseen. Onnistumisen kannalta ratkaisevaa on myös se, onko käytettävän mullan pH-arvo oikea. Puutarhamulta taikka yrtti- tai vihannesmulta sopii hyvin, jos aiot kasvattaa kyssäkaalia puutarhassa.

Tee näin

  • Jos haluat pidemmän sadonkorjuuajan, voit kylvää kyssäkaalia erissä huhtikuusta heinäkuuhun. Silloin se kannattaa kylvää suoraan kasvupaikalle, mutta muista myös, että itämisen käynnistymiseksi se tarvitsee vähintään 5 °C:n lämpötilan. Siksi voi olla tarpeen esikasvattaa varhaista kylvöstä sisällä noin 4–6 viikon ajan ennen istuttamista ulos.
  • Kylvös laitetaan 1–2 cm:n syvyiseen paikkaan, ja kasvien etäisyys toisistaan on 20–30 cm. Jos kylvät siemenet useaan riviin, jätä rivien välillä 40–50 cm. Kyssäkaalin itäminen vaatii noin 5–15 päivää.
  • Kyssäkaali viihtyy paikassa, jossa se saa paljon aurinkoa ja lämpöä. Ulkoistutuksen voi myös peittää kuituliinalla, mikä edistää ja nopeuttaa kasvua ja suojaa tuhohyönteisiltä.
  • Huolehdi tämän jälkeen kyssäkaalin kastelusta, niin että se saa riittävästi vettä. Käytä maapeitettä säilyttääksesi kylvös kosteana, jos odotettavissa on pidempiä kuivia kausia. Näiden kausien aikana on sen sijaan tärkeää, että myös kastelet säännöllisesti.
  • Möyhennä sen jälkeen maa tasaisin väliajoin koko kasvukauden ajan huolehtiaksesi siitä, että vesi pääsee valumaan maan läpi.

Milloin voin korjata kyssäkaalisadon?

Kyssäkaalit korjataan nuorina, kun mukuloiden läpimitta on noin 8–10 cm. Ne ovat tämän kokoisia tavallisesti elokuusta lähtien. Tätä suuremmista mukuloista tulee usein kovia ja säikeisiä, eivätkä ne ole lainkaan yhtä hyviä kuin aiemmin korjatut. Sadonkorjuun jälkeen voit poistaa kyssäkaalin naatin ja säilyttää kyssäkaalin myöhempää käyttöä varten. Älä kuitenkaan säilytä sitä pidempään kuin tammikuun loppuun, sillä sen jälkeen laatu ja maku heikkenevät merkittävästi.

Hoito-ohjeita

Kyssäkaalin hoidossa tärkeintä on se, että se saa kasvaa ja itää rauhassa omaan tahtiinsa ilman keskeytyksiä ja että sato korjataan nuorena. Lisäksi kyssäkaalia voi hyvin lannoittaa, mutta jos olet jo istuttanut sen lannoitettuun maahan, ei myöhempää lannoitusta tarvita.

Kastelussa on muistettava, että kyssäkaali tarvitsee riittävästi vettä, ja kastelu on erityisen tärkeää kuivina kausina kuivumisen estämiseksi. Voit käyttää viljelyksen päällä maapeitettä maan kosteuden säilyttämiseksi, mutta huolehdi myös siitä, että pidät maaperän möyheänä, niin että vesi pääsee valumaan alaspäin eikä jää pinnalle. Tehokkain suoja tuhohyönteisiä vastaan on viljelyksesi suojaaminen kuituliinalla koko kasvukauden ajan.

Kyssäkaali – nuori kaalien sukuun kuuluva herkku

Vaikka kyssäkaali muistuttaa ulkonäöltään juuresta, se kuuluu kaalien sukuun. Se on kuitenkin melko uusi markkinoilla sen perusteella, milloin se mainittiin historiassa ensi kertaa ja sitä alettiin toden teolla viljellä. Eurooppalaiset kasvitieteilijät kirjoittivat kyssäkaalista ensi kertaa vuonna 1554 – ja 1500-luvun lopussa se tunnettiin suurissa osissa Eurooppaa, Pohjois-Afrikkaa ja itäistä Välimeren aluetta.   Irlannissa kasvia viljeltiin ensimmäistä kertaa vuonna 1734, ja runsaat sata vuotta myöhemmin sitä kasvatettiin myös Englannissa. Yhdysvalloissa kyssäkaalin saapumista saatiin odottaa aina 1800-luvun alkuun asti.

Kyssäkaali vai nauris?

Kyssäkaali sekoitetaan joskus nauriiseen.

Miten kyssäkaalia käytetään

Keittiössä kyssäkaalia käytetään raakana ja kypsennettynä. Raa’an sanotaan maistuvan sellerin tai retiisin kaltaiselta, kypsän puolestaan parsakaalin varrelta, paitsi että maku on rapeampi, mehukkaampi, miedompi ja makeampi. Siinä on myös runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja, samoin kuitua, magnesiumia, kalsiumia ja kaliumia.

Tietoa

  • Mukula voi painaa 0,5–5 kg, ja se voi olla vihreä tai violetti.
  • Mukulan sisältä malto on valkoista.
  • Keitetyn kyssäkaalin makua voi kuvata hieman parsakaalia miedommaksi ja makeammaksi.
  • Kasvia pidetään kaalin ja nauriin välimuotona.
  • Kyssäkaali on kaksivuotinen kasvi.
  • Suosittu, terveellinen ja vitamiinipitoinen kasvi, joka on täynnä antioksidantteja.
  • Kasvit voivat kasvaa jopa 40 cm:n korkuisiksi.

Lue lisää

Kevätkylvö – näin onnistut >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>
Kaali >>

Olet tässä:


Kyssäkaali 'Delikatess weisser'

Monivärinen

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Kaalirapi 'Delicacy White'

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta