Kukkiva, vihanta kallio kuulostaa lähes tarunomaiselta. Se on myös mahdollista toteuttaa, vaikka kallion kasvuolot saattavat olla karut ohuen maakerroksen ja kuivuuden vuoksi. Lue, kuinka voit onnistua.

Kasvata kalliolla

Kalliolla viljeleminen voi olla haastavaa, koska maakerrokset ovat usein ohuita, kasvit kuivuvat helposti auringossa ja syvien istutusten tekeminen on mahdotonta. Mutta kalliolla viljelemiseen on myös olemassa omat niksinsä. Ennen kaikkea kannattaa keskittyä karuissa oloissa viihtyviin kasveihin sen sijaan, että tavoittelisi mahdottomuuksia. Kuivuutta kestävillä ja matalajuurisilla kasveilla on parhaat edellytykset selviytyä kallion tarjoamissa kasvuolosuhteissa, joten ne soveltuvat erinomaisesti istutusten pohjaksi. Jos haluat viljellä kasveja, jotka vaativat enemmän multaa, kuten esimerkiksi vihanneksia, suosittelemme terassointeja, joihin voit perustaa korotettuja istutuksia.

Kateviljely, eli lasagnepenkin perustaminen orgaanisesta kompostiaineksesta, auttaa luomaan terveen kasvualustan, joka sitoo tehokkaasti kosteutta, happea ja ravinteita. Tämä on erityisen tärkeää sään vaihteluille alttiissa ympäristössä. Jos penkki on noin 40 cm syvä, voit kasvattaa siinä melkein kaikkea paitsi puita, köynnöskasveja tai pensaita. Ne vaativat yleensä vielä muutamia kymmeniä senttejä lisää maa-ainesta.

Terassointi parantaa viljelymahdollisuuksia

Pengerryksillä ja terassoinneilla luot syvempiä istutusalustoja. Ne ehkäisevät myös maa-ainesta valumasta pois rankkasateen yllättäessä. Pengerrykset ja terassoinnit voivat olla hyvinkin erilaisia ympäristöstä riippuen. Voit rakentaa niiden reunat esimerkiksi kivistä, puusta, hirsistä tai teräksestä. Jos kalliossa ei ole valmiiksi tasaisia tasoja, ne on rakennettava alusta asti itse. Kastelujärjestelmän käyttö helpottaa istutusten kastelua merkittävästi.

Kalliolle sopivia kasveja

Valitse sitkeitä ja kuivuutta kestäviä kasveja, jotka viihtyvät kivikoissa ja kallioilla. Nämä kasvit myös näyttävät luonnollisilta kallioisessa ympäristössä ja kasvavat tyytyväisinä jopa kallionhalkeamissa. Kivikkokasvit viihtyvät hyvin kalliolla, mutta huomioi, että niiden juuret eivät kestä liikaa kosteutta. Varmista, että ylimääräinen vesi pääsee virtaamaan pois niiden juurilta, tai lisää istutusten pohjalle kiviä tai kevytsoraa salaojitukseksi. Kuivuutta kestävien kasvien hyvä puoli on, että ne pärjäävät itsekseen pitkiäkin aikoja. Tästä syystä ne soveltuvat hyvin kesäpaikkojen kasveiksi. Useat näistä kasveista viihtyvät myös niukkaravinteisessa maassa eivätkä siksi tarvitse paljon lannoitteita.  

Mutta ovatko ne hieman tylsän näköisiä? Eivät toki. Useat kuivuutta kestävät kalliokasvit ovat värikkäitä ja kauniita. Yhdessä voimakkaan väristen alppiruusujen kanssa niistä saa näyttäviä ja kauniita kokonaisuuksia. Monet kalliolla kasvavat kasvit ovat väriltään myös hienostuneen sinisiä ja hopeisia. Kun löydät kallioisella pihallasi viihtyviä kasveja, älä epäröi istuttaa niitä useisiin kohtiin. Näin saat pihallesi vaikuttavan kokonaisuuden.

Kalliolla viihtyviä kasveja 

 • Alppiruusu 
 • Alppiakileija 
 • Vuorenkilpi 
 • Eriväriset kangasajuruohot 
 • Alppikärhö 
 • Mätäsleimu 
 • Sammalleimu 
 • Pensashanhikki 
 • Hopeahärkki 
 • Japaninangervo 
 • Kattomehitähti 
 • Sinivaleunikko 
 • Keltamaksaruoho 
 • Syyssyrikkä Empire Blue 
 • Timjami 
 • Ahokissankäpälä 
 • Neilikat 
 • Kurjenpolvet

Hyödynnä rönsyileviä kasveja

Useat kasvit kasvattavat rönsyjä, jotka ulottuvat pitkälle varsinaiselta kasvupaikalta. Tällaiset kasvit ovat hyödyllisiä juuri kallioisessa maastossa, koska ne voivat peittää alleen alueita, joissa ei ole maa-ainesta ollenkaan. Esimerkiksi muratti voi peittää alleen suuriakin alueita, mutta sen juuristo on niin matala, että se pärjää pienessäkin kallionkolossa. Kasvutavoiltaan samanlaisia kasveja ovat myös rauniokilkka ja suikeroalpi. 

Viljele korkealla

Mitä korkeampi kallio, sitä kuivemmat kasvuolosuhteet. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun valitset kasveja ja kylvät tai istutat niitä. Idätysaikana on oltava erityisen tarkka, että siemenet eivät pääse kuivumaan. Siksi kannattaa z< taimet sisällä tai kasvihuoneessa. Tällöin kastelusta huolehtiminen on helpompaa, ja kasvit saavat lentävän lähdön.

 

Jos kallio on korkea, sen ylä- ja alaosan lämpötila- ja kosteuserot voivat olla merkittävät. Tämä voi lyhentää viljelykautta, ja tarpeeksi kestävien kasvien valitseminen on vieläkin tärkeämpää. 

Kalliolla viljely voi olla haastavaa, mutta mahdollista. Ja kun kukat vyöryvät alas pitkin harmaata kiveä, näkymä on upea ja kontrasti huikea. 


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisääTimjami
-40%

Timjami

Monivärinen

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta