Kasvata kesäkukkasi siemenestä suoraan kukkapenkkiin

Suorakylvö tarkoittaa, että esiviljely sisätiloissa jää väliin ja istutat siemenet suoraan kukkapenkkiin. Tuloksena on hieno kukkapenkki nopeammin. Säästät myös tilaa sisällä ja vältät keväällä pienten taimien pehmentämisen ja totuttamisen ulkoelämään. Voit tehdä myös syyskylvön, jolloin kukat kukkivat aikaisemmin keväällä. Siemenet ovat ikään kuin talviunilla ja valmiina itämään, kun lämpötila kohoaa riittävästi.

Kasvata kesäkukkasi siemenestä suoraan kukkapenkkiin

Mitä on suorakylvö?

Kun teet suorakylvön, haravoi ensin alue, johon aiot istuttaa ja jaottele siemenet suositusten mukaisesti. Kylvön jälkeen haravoi maa uudelleen, kastele ja odota, että taimet alkavat kasvaa. Viljelmä tulee pitää kosteana, kunnes kasvit ovat alkaneet kasvaa kunnolla.

Valmistelut

Kun maan lämpötila on noin viisi astetta, voit alkaa valmistella suorakylvöä.

 • Poista rikkaruohot.
 • Haravoi pois epätasaisuudet.
 • Levitä hiukan kompostimultaa tai lannoitetta ja möyhennä maata.
 • Jos maa on rakenteeltaan karkeaa, voit silottaa sitä lisäämällä joukkoon hieman kukkamultaa.
 • Maata kannattaa lämmittää parin viikon ajan ennen suorakylvöä muovipeitteellä.
 • Suojaa taimet voimakkaalta auringonvalolta peittämällä ne ohuella kankaalla ensimmäisten viikkojen ajaksi.

Tee haja- tai rivikylvö

Suorakylvön voi tehdä joko rivi- tai hajakylvönä.

 • Kylvä riveihin – kaiva pieni vako lapiolla tai kädellä. Vako kastellaan ennen kuin siemenet asetetaan maahan ja peitetään.
 • Tee hajakylvö – levitä siemenet viljelyalalle, peitä ne ohuella maakerroksella ja taputtele käsin. Hajakylvö soveltuu yleensä paremmin pienikokoisille siemenille tai kun kylvät suuria määriä kasveja.

Merkitse kylvöt kylteillä

Kun siemenet ovat maassa, merkitse kasvit pienin kyltein, jotta tiedät, mitä minnekin on istutettu. Näin et vahingossa kitke pois orastavia versoja. Kiinnitä kyltit pieniin tikkuihin ja aseta ne maahan.

Kesäkukat suorakylvöön

Monet kesäkukat voi istuttaa suoraan puutarhaan tai kukkapenkkiin keväällä ja kesällä, usein huhti-kesäkuussa. On hienoa, kun keittiöpuutarhassa kasvaa rinnakkain kukkia ja vihanneksia. Rinnakkain kasvavat kukat ja vihannekset muodostavat näyttävän kokonaisuuden puutarhaasi. Katso alta suorakylvöön soveltuvia suosikkikasveja – kukkia, jotka itävät nopeasti ja joista syntyy upean värikäs kukkapenkki.

 • Kehäkukka
  Kehäkukkaa on useita eri sävyjä – valitse omaan kukkapenkkiisi parhaiten sopiva. Kylvä siemenet melko tiiviisti. Kun siemenet kukkivat, voit siirtää niitä tarjotaksesi niille enemmän kasvutilaa. Kastele vako ennen siementen asettamista.
   
 • Auringonkukka
  Suorakylvä auringonkukka toukokuussa tai kesäkuun alussa luodaksesi upea kukkapenkki. Nopeasti kasvavaa auringonkukkaa on saatavilla eri lajikkeita ja pituuksia.
   
 • Punakosmos
  Punakosmos kukkii pitkälle syksyyn. Kylväessäsi siemeniä varmista, että kukille on myöhemmin tarjolla jonkinlaista tukea, sillä ne kasvavat usein korkeiksi. Vältä liikaa lannoitusta, koska kukka viihtyy ravinneköyhässä maassa.
   
 • Unikko
  Tämä suloinen punainen kukka on silmänilo kaikissa kukkapenkeissä. Se on helppo viljeltävä, jonka voi kylvää sekä kesällä että syksyllä. Pioniunikolla on kauniit siemenkodat, jotka voi kuivata koristekäyttöön.
   
 • Ruiskaunokki
  Ruiskaunokki on kestävä ja vahva kukka, joka viihtyy puutarhassa vihannesten seurassa. Sen voi suorakylvää jo huhti-toukokuussa, mutta myöhäiskesällä kylvetty kasvi kukkii aikaisemmin seuraavana vuonna.

Kesäkukat syyskylvöön

Jotkut monivuotiset kesäkukat tai perennat, kuten niitä myös kutsutaan, voi hyvin kylvää syksyllä. Näitä ovat esimerkiksi kissankello, kehäkukka, päivänkakkara ja laventeli. Laventelinsiemenet itävät paremmin oltuaan jonkun aikaa viileässä. Siemenet odottavat maassa kevään valoa ja lämpöä puhjetakseen upeasti kukkaan.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Kevätkylvö – näin onnistut >>
Pidennä kasvukautta syyskylvöllä >>

Olet tässä:


Auringonkukka 'Sunsation'

Ø13 cm, Keltainen

799
Lue lisää

Ruiskaunokki mix

Monivärinen

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Tarhakehäkukka

Monivärinen

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Tarhaidänunikko

Monivärinen

299
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta