Pidennä kasvukautta syyskylvöllä

Syksy on hyvää aikaa kylvämiseen, sen todistaa itse luontokin, joka vapauttaa siemenensä syksyllä, jotta ne voisivat itää ja orastaa keväällä. Vaikka yöt kylmenevätkin, päivien lämpö jatkuu usein pitkälle syyskuuhun, yöt ovat kosteita ja tuholaisten toiminta hidastuu. Kylvä loman jälkeen vielä yksi kierros nopeasti kasvavia vihanneksia ja nauti hennosta lehtisalaatista, rucolasta ja sokeriherneistä pitkälle syksyyn.

Kylvä elokuussa

Vielä elokuu on erinomainen kuukausi sellaisten nopeasti kasvavien vihannesten kuin salaatin, retiisin ja aasialaisten lehtivihannesten kylvämiseen. Myös trendikkäät ”micro greens”, joita ovat erilaiset pienilehtisinä korjattavat salaatit kuten lehtisalaatti, rucola, punajuuri, basilika ja pinaatti, sopivat nyt erinomaisesti ulos kylvettäviksi. Micro greens sopivat sekä lavakauluksessa, ruukussa että ikkunalaudalla viljeltäviksi riippuen siitä, mitkä edellytykset sinulla on.

Kylvä myöhemmin syksyllä, niin saat aikaisen alun keväällä

Voit valmistella vihannesviljelmäsi aikaista starttia varten juuri ennen maan jäätymistä. Silloin siemenet lepäävät itämättöminä talven yli ja itävät erityisen aikaisin valon ja lämmön palatessa. Esimerkkejä tämäntyyppisen kylvön kestävistä vihanneksista ja yrteistä ovat; ruohosipuli, porkkana, sipulinsiemen (ei siis istukassipuli), salaattisipuli/pillisipuli, karhunlaukka, tilli, persilja ja palsternakka. Muista kitkeä rikkaruohot ja möyhentää maaperä hyvin, sillä jos maaperä on liian tiivis, siemenet ovat vaarassa mädäntyä vetisenä talvena. Pieni määrä hiekkaa kyntövaoissa ja päälle levitetty siemenmulta antavat siemenille hyvän talvehtimisalustan. Lue siemenpussista lajin istutussyvyys ja -etäisyys. Kastele kylvös varovasti ruiskutellen ja peittele kuituliinalla tai lehdillä, minkä jälkeen luonto saa huolehtia ylläpidosta. Lämmön palatessa autamme jälleen kastelussa. Voi olla hyödyllistä merkitä ylös, mitä on kylvetty, sillä se unohtuu helposti.

Valmiit kasvit

Voit pidentää kasvukautta myös täyttämällä ruukut ja lavakaulukset varttuneilla chili-, paprika-, puolukka- ja yrttitaimilla. Näin pääset oikoteitse upeaan syyssatoon. Hallan uhatessa varsinkin chilit, paprikat ja basilikat on siirrettävä sisätiloihin, missä ne tietysti voivat jatkaa kasvuaan ja tuottaa satoa. Päivien lyhetessä tarvitaan kasvivalaisin.

Lue lisää

Huonekasvien kasvivalaisimet tarjoavat vehreyttä ympäri vuoden >>
Kylvä sisätiloihin ympäri vuoden >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc