Kasvata sokeriherneitä

Sokeriherne on todellinen puutarhojen klassikko. Tämä hernelaji on helppo viljeltävä, mutta se tarvitsee riittävästi lämpöä ja savisen maan. Opettele viljelemään sokeriherneitä kotona ja voit nauttia täynnä pyöreitä herneitä olevista paloista koko kesän!

Viljele sokeriherneitä ulkona

Sokerihernettä on helppo kylvää omaan kotipuutarhaan. Helpoin tapa on tehdä kevätkylvö suoraan maahan, kun maaperä on sulanut ja kuivunut sopivaksi. Huhtikuu on hyvä ajankohta kevätkylvöille, sillä perinteisten sokeri- ja salaattiherneiden alkiot alkavat kehittyä jo viidessä plusasteessa.

Huomioithan, että jotkut sokerihernelajit vaativat korkeampia lämpötiloja itääkseen – tällaisia ovat esimerkiksi Delikett ja Jessy Type Sugar bon.

Esikasvata sokeriherneitä sisätiloissa

Kylvä sokeriherneen siemenet ulos

Valitse kasvimaalta valoisa paikka ja täytä se multaisella, kostealla maalla. Suositeltavin pH-arvo on hieman yli 6,5. Sokeriherneen voi esikasvattaa, mutta siemenet voi yhtä hyvin kylvää suoraan ulos kun lämpötila on noussut tarpeeksi.

  • Istuta suoraan ulos kun maa on sulanut ja kuivunut tarpeeksi.
  • Aseta siemenet maahan 3–4 cm syvyyteen.
  • Sopiva siemenväli on 5–10 cm ja riviväli 35–50 cm.
  • Kastele runsaasti.

Sokeriherneviljelmän hoito

Huolehdi, että maa on tasaisen kostea koko kasvukauden ajan mahdollisimman hyvän hernesadon takaamiseksi. Liian kuivassa lehdet kellastuvat ja herneiden kasvu pysähtyy. Muista myös, että linnut rakastavat sokeriherneitä – pidä siis viljelmät kuitukankaalla peitettyinä siihen asti, että kasvu on päässyt kunnolla käyntiin.

 

Käytä verkkoa tai telinettä tukemaan korkeampia hernelajikkeita kun ne alkavat kasvaa, sillä hennot varret eivät pysy pystyssä itsekseen. Latvo herneet kun ne ovat n. 30 cm korkuisia, jotta ne kasvavat tuuheammiksi ja kukkivat enemmän. Alussa on tärkeää kitkeä rikkaruohoja ahkerasti. Peitä sen jälkeen kasvien välit ruohosilpulla tai oljilla pitääksesi rikkaruohot poissa.

Hernesadon korjaaminen

Hernesatoa täytyy korjata jatkuvasti, jotta kukkiminen jatkuu, sillä se tietää lisää herneitä. Mitä enemmän satoa kerää, sitä enemmän satoa myös saa.

Sato kerätään, kun herneenpalko on yhä litteä, eivätkä herneet sen sisällä ole vielä ehtineet turvota. Herneet voi syödä tuoreina suoraan palosta tai ryöpätä ja pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Lue lisää

Näin onnistut vihannesten viljelyssä >>
Lannoitekoulu >>

Sokeriherne 'Norli'
Ei sesongissa
Sokeriherne 'De Grace'
Ei sesongissa
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc