Kerää omia siemeniä ja lisää taimien määrää

Siemenet voivat olla mikroskooppisen pieniä, kurttuisia, tasaisia tai herneen kokoisia – mutta kaikki luovat uutta elämää. Useimpia siemeniä voit myös kerätä ihan itse. Se on hauskaa puuhaa, ja samalla myös säästät.

Kerää omia siemeniä ja lisää taimien määrää

Siementen kerääminen suosikkikasveista syksyisessä puutarhassa on kuin aarteiden etsimistä. Poimimalla siemenet oikeaan aikaan ja säilyttämällä ne saat helposti kerättyä pienen varaston tulevaa kautta varten.

Siementen säilyvyys

Vihannesten siemenet säilyvät yleensä noin kaksi vuotta ja kukkien siemenet kolme, mutta monet siemenet voivat säilyä paljon kauemminkin. Vanhimmat itäneet siemenet ovat olleet 30 000 vuotta vanhoja. Ne löydettiin Siperiasta ikiroutaan säilöytyneestä oravanpesästä lähes neljänkymmenen metrin syvyydestä.

Siemenistä kasvoi valkoinen neilikkaa muistuttava kukka, joka kuuluu Silene Stenophylla -lajiin. Tutkijat onnistuivat näin herättämään henkiin kauan sitten kadonneen lajin.  

Kerää siemenet kuivina  

Syksyllä kun kukinta päättyy ja kukat ovat pudottaneet siemenensä, on aika kerätä ne talteen. Se kannattaa tehdä kuivana ja aurinkoisena päivänä. Siemenkodan tulee olla kuiva ja ruskehtava ja melkein halkeamaisillaan.

Märät siemenet homehtuvat nopeasti ja vaikka ne kerätessä näyttäisivätkin kuivilta, anna niiden kuivua lautasen päällä muutama viikko ennen kuin laitat ne pussiin.

Jos siemenet eivät meinaa irrota kukinnosta, voit kuivattaa sen kokonaan.

Kerää pienimmät siemenet talteen 

Esimerkiksi tarhasalkoruusun siemenet ovat siisteissä riveissä siemenkodassa, ja ne on helppo kerätä. Joidenkin kasvien siemenet lähtevät helposti lentoon ja niitä on vaikeampi saada talteen. Yksi keino on leikata kukka kokonaan irti ja ravistella siemenet suoraan pussiin.

Jos kyseessä on kasvi, joka päästää siemenet nopeasti menemään, voit laittaa pussin kukan ympärille ennen siementen kypsymistä. Näin siemenet putoavat kätevästi pussiin sen sijaan, että lentäisivät tiehensä.

Kasvien jälkeläiset eivät ole identtisiä

Siemenpusseissa on joskus merkintä F1, mikä tarkoittaa sitä, että kyseessä on kahden geneettisesti erilaisen lajin jalostettu muoto eli niin kutsuttu hybridilajike. F1-kasvit eivät välttämättä tuota emokasvinsa kaltaisia jälkeläisiä, sillä kyseessä ei ole aito laji, eikä siemeniä välttämättä kehity ollenkaan.

Jos istutat esimerkiksi tällaisen tomaatin, jälkeläinen on edelleen tomaatti, mutta siinä voi olla odottamattomia ominaisuuksia sukupolvien takaa. F1-kasvin siemenistä voi myös kasvaa keskenään täysin erilaisia jälkeläisiä. Jos haluat saada täysin samanlaisen kasvin uudelleen, sinun on hankittava samoja F1-siemeniä.

F1-lajikkeiden lisäksi yllättäviä lopputuloksia voi syntyä myös silloin, kun jotkut kukat risteytyvät pölytyksessä ja sen seurauksena esimerkiksi muuttavat väriä.

Siementen säilytys 

Siemenet tulee säilyttää kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa. Sopiva lämpötila on 12 asteen paikkeilla, mutta ne selviävät hyvin myös huoneenlämmössä. Siivoa aina vanhat lehdet ja roskat pois, sillä ne voivat vetää puoleensa kosteutta.

Paperi- tai suodatinpussi ovat hyviä paikkoa säilytykseen. Muovissa ja lasissa kosteus helposti tiivistyy. Voit käyttää apuna esimerkiksi kenkälaatikoissa olevia vanhoja silica gel -pusseja, jotka imevät pintakosteutta. Myös riisi toimii hyvin. Muista kirjoittaa pusseihin kasvien nimet.

Kaikkia siemeniä ei kannata säilyttää

Osa siemenistä, kuten syysvuokon siemenet, eivät sovellu säilytettäväksi. Ne itävät parhaiten, kun ne kylvetään suoraan. Monet perennat tarvitsevat myös pakkauskauden itääkseen, joten helpointa on kylvää siemenet suoraan maahan tai ruukkuun syksyllä.

Asiantuntijan vinkit

Haluatko välttyä turhalta kylvämiseltä? Kokeile idätystä ennen kevätkylvöä laittamalla muutamia siemeniä taitettuun tiskirättiin ja istuta sitten ne, jotka lähtevät itämään.

13 kasvia, joiden siementen kerääminen on helppoa 

 • Tarhasalkoruusu 
 • Lehtoakileija 
 • Auringonkukka 
 • Köynnöskrassi 
 • Pavut 
 • Herneet 
 • Tilli 
 • Korianteri 
 • Kehäkukka 
 • Laukat 
 • Unikko 
 • Chili 
 • Tomaatti 
   


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


Köynnöskrassi
-40%

Köynnöskrassi

149 249
Lue lisää
Herne 'Kelvedon Wonder'
-40%

Herne 'Kelvedon Wonder'

239 399
Lue lisää
Auringonkukka 'Sunspot'
-40%

Auringonkukka 'Sunspot'

Monivärinen

239 399
Lue lisää

Kirsikkatomaatti 'Tiger'

Monivärinen

749
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Kehäkukka 'Fiesta Gitana'
-40%

Kehäkukka 'Fiesta Gitana'

239 399
Lue lisää

Chili 'Cayenne' Luomu

269
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Tilli
-40%

Tilli

149 249
Lue lisää
Itävät Siemenet Korianteri
-40%

Itävät Siemenet Korianteri

299 499
Lue lisää
Lehtoakileija mix
-40%

Lehtoakileija mix

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta