Näin onnistut kesäkukkien hoidossa

Kesäkukat ovat yksivuotia kasveja, joita kasvatetaan yleensä ruukuissa, amppeleissa ja parvekelaatikoissa. Suosituimpia kesäkukkia parvekkeelle, terassille ja puutarhaan ovat pelargonit, tähtisilmät, marketat ja samettikukat. Ne ilahduttavat kukkaloistollaan koko kesän ja tuovat viehättävää vihreyttä kaikenkokoisiin ulkotiloihin.

Näin onnistut kesäkukkien hoidossa

Kesän kukkaloisto

Kesäkukkia voidaan istuttaa suuriin terassiruukkuihin, parvekelaatikoihin ja amppeleihin, ja niitä voidaan kasvattaa kukkapenkissäkin. Lopputulos on näyttävä, kun samaan istutukseen yhdistellään eri lajeja: korkeita, matalia ja riippuvia. Toisilla lajeilla on kaunis lehdistö, joka korostaa kukkivien lajien väriloistoa.

 • Pelargoni
  Kuivuutta kestävä pelargoni kukkii ahkerasti. Saatavilla on paljon värivaihtoehtoja ja kasvutavaltaan riippuvia ja pensasmaisia lajikkeita.
   
 • Marketta
  Pensasmainen marketta on todella runsaskukkainen. Valkoinen lajike on yleisin, mutta saatavilla on myös keltaisia ja vaaleanpunaisia lajikkeita.
   
 • Lobelia
  Lobeliasta on olemassa riippuvaa ja pystykasvuista versiota. Molemmat peittyvät pieniin sinisiin, valkoisiin tai violetteihin kukkiin ja sopivat kasvamaan ruukun reunalta.
   
 • Lumihiutale
  Lumihiutale on vähään tyytyväinen kesäkukka. Valkoisen lisäksi saatavilla on vaaleanvioletti lajike. Joillakin lajikkeilla on suuret kukat. Riippuva kasvutapa.
   
 • Verenpisara
  Verenpisara on todellinen väriläikkä. Kukat ovat monesti kaksivärisiä, ja saatavilla on sekä pystykasvuisia että rentovartisia lajikkeita.
   
 • Tähtisilmä
  Helppohoitoinen tähtisilmä viihtyy auringossa, mutta kestää kylmyyttäkin.
   
 • Laventeli
  Tuoksuva laventeli kestää kuivuutta ja houkuttelee perhosia ja mesipistiäisiä.
   
 • Petunia
  Petunioita on saatavilla niin iso- kuin pienikukkaisia. Sillä on rento kasvutapa, ja värivalikoima on valtava.
   
 • Samettikukka
  Samettikukka kukkii keltaisen ja oranssin sävyissä. Se on helppohoitoinen ja kestävä. Samettikukka karkottaa lehtikirvoja ja muita tuholaisia.
   
 • Hopeavitja
  Hopeavitja tekee hopeanharmaat lehdet pitkiin rentoihin varsiin. Se on kaunis sekaistutuksissa.

Kesäkukkaistutus ruukkuun

 1. Valitse sopiva ruukku. Pohjareikä helpottaa istutuksen hoitoa.
 2. Kaada pohjalle 10 cm:n kerros kevytsoraa.
 3. Täytä ruukku kesäkukkamullalla tai U-mullalla.
 4. Irrota ostamasi kesäkukantaimet muoviruukuistaan ja istuta ne ruukkuun.
 5. Anna kullekin taimelle noin puoli litraa vettä istutettaessa ja kastele jatkossa istutusta viikoittain.
 6. Taimet tarvitsevat myös ravinteita kasvaakseen ja kukoistaakseen. Anna kesäkukille rakeistettua pitkävaikutteista lannoitetta tai kastelulannoitetta kasteluveden mukana.
 7. Ruukkuistutukset voivat parhaiten, jos vaihdat aina myös mullan, kun vaihdat kasvit sesongista toiseen.

Lisää kesäkukista

Puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelu kesällä >>
Lannoitekoulu – näin valitset kasveillesi sopivat lannoitteet >>Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta