Tämä kasvi on hurmannut monet kodit! Strelitzia, kolibrikukka, kasvattaa fantastisen kauniit ja suuret lehdet, ja se voi kasvaa isoksi kuin puu. Sopii erityisesti heille, jotka haluavat luoda trooppisen tunnelman kotiinsa.

Kolibrikukka, Strelitzia

Latinankielinen nimi: Strelitzia
Heimo: Kolibrikukkakasvit (Strelitziaceae)

Monet käyttävät kasveja kodin sisustuksen osana, ja kolibrikukka on hyvä esimerkki lajikkeesta, joka elävöittää sisustusta. Isot, kauniit lehdet lisäävät kodin vehreyttä ja toimivat katseenvangitsijoina.

Hoito-ohjeita kolibrikukalle

Kolibrikukka viihtyy parhaiten, kun se saa riittävästi valoa ja vettä. Istuta kasvi ruukkuun, jossa on reikä pohjassa. Täten ylimääräinen vesi valuu ulos. Sijoita ruukku lämpimään ja valoisaan paikkaan.

 • Valo
  Kuten useimmat trooppiset kasvit, viihtyy myös kolibrikukka parhaiten valoisassa paikassa. Sijoita se paikkaan, jossa on valoisaa koko päivän, mutta vältä suoraa auringonvaloa pitkiksi ajoiksi.
 • Lämpötila
  Tavallinen huonelämpötila sopii kasville erinomaisesti. Vetoisat paikat tai alle 10 asteen lämpötilat eivät sovellu lajikkeelle. Kun lämpötila lähestyy 15 astetta, lopettaa kasvi kasvun säästääkseen energiaa.
 • Ilmankosteus
  Kolibrikukka viihtyy parhaiten kosteassa ilmassa. Suihkuttele mielellään kasvia silloin tällöin huoneenlämpöisellä vedellä. Vältä paikkoja, joissa ilma on kuivaa, kuten lämpöpattereiden, tulisijojen tai lämmityskattiloiden läheisyys.
 • Lannoitus ja ravinteet
  Kasvi ei kaipaa runsaasti ravinteita kunhan se saa riittävästi valoa ja vettä. Keväästä syksyyn sille voi kuitenkin antaa nestemäistä, lyhytvaikutteista ravinneliuosta kerran kuukaudessa. Annostelu pakkauksen ohjeiden mukaisesti.

Miten kolibrikukkaa tulee kastella?

Kolibrikukka on janoinen ja kaipaa runsaasti vettä. Mullan tulee olla tasaisen kostea, muttei märkä. Kasvin täsmällinen vedentarve riippuu kasvin koosta, vuodenajasta ja mihin se on sijoitettu. Kesällä vedentarve kasvaa ja vastaavasti talvella se pärjää vähemmällä.

Paras tapa kastella on alakautta. Nosta ruukkua ennen kastelua ja tunnustele onko se raskas vai kevyt. Tämä on paras tapa arvioida, onko kastelu ajankohtaista ja kuinka paljon vettä tulee lisätä. Kaada ylimääräinen vesi pois ruukun alustalta hetki kastelun jälkeen, jotta juuret eivät jää seisomaan liialliseen veteen ja aiheuta juurien mätänemistä.

Siirrä kolibrikukka ulos kesäksi

Lämpimimpään kesäaikaan, kun lämpötila on sekä päivisin että öisin varmasti yli 10 asteen, kolibrikukka viihtyy erinomaisesti ulkona, niin valossa kuin varjossa.

Kolibrikukan uudelleenistutus

Nosta kasvi ruukusta nähdäksesi kaipaako se uudelleenistutusta. Mikäli multa on täynnä näkyvää juurakkoa, on aika istuttaa kasvi uuteen ruukkuun. Kasvu tyrehtyy, mikäli juurakko täyttää ruukun. Vaihda silloin ruukkuun, jonka halkaisija on 2-3cm isompi, jotta juuret saavat paremmin tilaa. Käytä mielellään Plantagenenin premium kukkamultaa ja sekoita multaan neljännes perliittiä.

Lue myös:
Näin onnistut huonekasvien mullanvaihdossa 

Ota pistokkaita kolibrikukasta

Kolibrikukasta saat helposti istutettua uusia kasveja. Nosta kasvi ruukustaan ja etsi pistokkaita, joilla on omat juurensa. Irrota pistokas varovasti emokasvista ja varmista, että saat pistokkaan juuret mukaan. Istuta pistokas uuteen ruukkuun, jossa runsaasti multaa. Ja näin sinulla on toinen kasvi!

Tavallisimmat haasteet kolibrikukan kanssa

Liikakastelu on suurin ja yleisin virhe sisäkasvien hoidossa. Keltaiset lehdet tarkoittavat, että kasvi on saanut liikaa vettä. Ruskeat reunat lehdissä puolestaan ovat liian vähäisen kastelun merkki.

Tuholaiset voivat vaivata kaikkia kasveja. Kolibrikukalla on suuret hienot lehdet, jotka voivat houkutella kirvoja, villakirvoja ja ripsiäisiä. Tarkastele kasviesi lehtiä tasaisin väliajoin löytääksesi mahdolliset tuholaiset aikaisin ja ryhdy toimenpiteisiin niiden häätämiseksi.

Lue myös:
Huonekasvien tuholaiset – näin pääset niistä eroon

Kolibrikukan eri lajikkeet

Miellämme kolibrikukan  vihreäksi ruukkukasviksi, mutta alkuperäisessä kasvuympäristössään sen kukat pölyttävät nimensä mukaiset linnut. Siksi on harvinaista nähdä kukkivia kolibrikukkakasveja Pohjolassa, jossa päivänvalo on vähäistä talvikuukausina.

 • Strelitzia ‘Nicolai’, Valkokolibrikukka
  Valkokolibrikukka on Pohjoismaissa tavallisin lajike. Suurine sulkamaisine vihreine lehtineen siitä on tullut monen kodin suosikki. Kukat ovat valkoisia tai lilan värisiä.
 • Strelitzia ‘Reginae’, Helokolibrikukka
  Trooppisilla alueilla yleinen lajike. Kutsutaan myös yleisnimellä kolibrikukka. Kukat ovat oranssin tai sinisen värisiä. Myydään leikkokukkana yleisesti ympäri maailman.
 • Strelitzia ‘Augusta’, Paratiisilinnunkukka
  Kutsutaan myös jättikolibrikukaksi tai Strelitzia Alba -nimellä. Kukat ovat valkoisia.

Meillä on valkoinen kolibrikukka valikoimissamme. Sen löydät täältä

Faktaa kolibrikukasta, Strelitzia

 • Strelitzia kasvaa villinä Etelä-Afrikassa, Madagaskarilla ja osissa Etelä-Amerikkaa, esimerkiksi Brasiliassa.
 • Luonnossa suurimmat yksilöt voivat saavuttaa yli 10 metrin korkeuden.
 • Ajan myötä lehdet saavat poimuuntuvat reunat. Luonnossa tämä auttaa kasvia sietämään tuulta paremmin.
 • Kolibrikukka sai tieteellisen nimensä Stralitzia brittiläiseltä biologilta Joseph Banksiltä, joka nimesi kasvin kuningatar Charlotte von Mecklenburg-Strelitzin mukaan. Hän oli Iso-Britannian kuningatar vuosina 1761-1818.


VINKKEJÄ PUUTARHURILTA
Miriam Gysling, joka työskentelee puutarhurina ja Plantagenin asiakaspalvelussa. Miriamin sydäntä lähellä ovat ruukkukasvit, erityisesti kaktukset ja köynnösvehkat.

Lisää vinkkejä ja ohjeita

Olet tässä:


Kolibrikukka

Korkeus 80 cm, Vihreä

4999
Lue lisää

Ruukku Terrakotta

Ø29 cm, Terrakotta

1499
Lue lisää

Perliitti

6 L

999
Lue lisää

Kolibrikukka

Korkeus 60 cm, Vihreä

2999
Lue lisää

Yleislannoite

3 L

2199
Lue lisää

Kori Alex

Ø30 cm, Beige

3499
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta