Korianteri on yrtti, jolla on pitkä historia. Nykyään korianteria käytetään maailmalla laajalti ruokien mausteena, mutta myös rohdoskasvina se mainitaan muun muassa Ebersin papyruksessa, Raamatussa, Tuhannen ja yhden yön tarinoissa sekä useissa vanhoissa sanskritinkielisissä teksteissä.

Korianteri

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Coriandrum sativum
Heimo: Sarjakukkaiskasvit (Apiaceae)

Kasvata itse korianteria

Vaikka korianteri on yksivuotinen kasvi, se kylväytyy itsekseen, joten suotuisissa olosuhteissa ja hyvin hoidettuna korianteri voi tuottaa satoa tulevinakin vuosina. Korianterin paras puoli on se, että koko kasvi voidaan hyödyntää: lehtiä, versonlatvoja, siemeniä ja juuria voidaan kaikkia käyttää tavalla tai toisella, eikä mitään mene hukkaan. Korianteria voidaan myös pakastaa, jos sitä halutaan säilöä pidemmäksi ajaksi. Tuore korianteri säilyy jääkaapissa noin viikon.

Jos haluat luoda hyvät edellytykset pitkälle kasvukaudelle, on suositeltavaa esikasvattaa taimet ja istuttaa ne sen jälkeen lavakaulukseen tai avomaalle. Saatavilla on eri lajikkeita lehti- ja siemensatoa varten.

Kylvä sisällä, istuta ulos

Aloita taimien kasvatus sisällä alkuvuodesta, esimerkiksi maalis-huhtikuussa. Sään salliessa voit istuttaa taimet ulos toukokuussa. Ulkolämpötilan on oltava vähintään 5 °C, ennen kuin korianteri kannattaa siirtää ulos.

Ripottele siemenet taimimultaan noin 0,5–1 cm:n syvyyteen ja pidä kylvös kosteana, kunnes siemenet alkavat itää. Kylvö voidaan toistaa 2–3 viikon välein, niin satoa saadaan pitkään. Siemenet itävät 1–2 viikossa, ja kun taimet ovat riittävän kookkaita, ne on aika istuttaa ulos.

Tee multaan pieniä kohorivejä istutusta varten. Istuta pienet taimet noin 15–30 cm:n välein. Riviväli saa olla noin 30 cm. Muista, että korianteri ei viihdy fenkolin läheisyydessä, sillä fenkoli voi häiritä korianterin kasvua.

Korianterin hoito-ohje

  • Istutuspaikka Korianteri kannattaa istuttaa aurinkoiseen, lämpimään ja suojaisaan paikkaan.
  • Kasvualusta Käytä kuohkeaa, humuspitoista ja ravinteikasta multaa. Käännä maa huolellisesti ennen istutusta.
  • Kastelu Muista kastella korianteria säännöllisesti, etenkin hellekausina. • Lannoitus Lannoita keväällä, muutamia viikkoja kylvön jälkeen
  • Leikkaus Kun lehdet alkavat kellastua, yleensä elo-syyskuussa, kasvi on hyvä leikata alas.

Milloin voin korjata korianterisatoa?

Kun lehdet alkavat kellastua, yleensä elo-syyskuussa, kasvi on hyvä leikata alas. Ripusta korianterin varret ylösalaisin paperikassiin, niin saat putoavat siemenet talteen. Myös juuri voidaan hyödyntää ruoanlaitossa. Silppua juuri ruoan joukkoon tai pakasta korianteri tuoreena myöhempää käyttöä varten.

Korianterin käyttö maailmalla

Korianteri on tunnettu yrtti, jota käytetään laajalti eri puolilla maailmaa. Korianteria suositaan muun muassa leipien ja ruokien mausteena sekä lääketeollisuudessa. Lisäksi se on tärkeä ainesosa erilaisissa alkoholijuomissa.

Aasiassa sekä siemeniä että lehtiä hyödynnetään ruoanvalmistuksessa. Lehtiä käytetään persiljan tapaan, kun taas siemeniä suositaan esimerkiksi garam masalan ja muiden mausteseosten pääainesosana. Meksikossa lehtikorianterilla maustetaan salsakastikkeita ja guacamolea, mutta kyseessä on eri korianterilajike. Korianteri on keskeisessä roolissa myös monissa pohjoisafrikkalaisissa maustesekoituksissa.

Lääketieteellinen käyttö

Korianteria käytetään lääkeyrttinä turvotuksen ja vatsakivun hoitoon sekä vatsahapon erityksen edistämiseen. Kasvilla sanotaan olevan myös antiseptisiä ominaisuuksia. Osassa Eurooppaa korianteria on käytetty myös diabetesoireiden lievittämiseen, ja tutkimuksissa onkin havaittu korianterin stimuloivan elimistön insuliinintuotantoa ja laskevan korkeita kolesteroliarvoja.

Alkuperä

Korianteri on peräisin Etelä-Euroopasta ja Aasiasta. Historioitsijoiden mukaan benediktiinimunkit toivat korianterin Pohjolaan 1200-luvulla. Korianteri oli yksi niistä monista yrteistä ja mausteista, joita löytyi Tutankhamonin haudasta.

Korianteri lyhyesti:

  • Korianteri kasvaa noin 60–100 cm:n korkuiseksi.
  • Sitä käytetään mausteena suuressa osassa maailmaa.
  • Se tekee pienet valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat.
  • Korianteri kukkii kesä–heinäkuussa.
  • Sato ehtii normaalina kesänä kypsyä suuressa osassa maata.

Lisätietoja korianterista ja yrttien kasvatuksesta

Viljely lavakauluksessa >>
Näin onnistut mausteyrttien kasvatuksessa >>

Olet tässä:

Teemat:

Korianteri

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Korianteri

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Sitruunakorianteri

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta