Koristeheinät
Koristeheiniä ja -ruohoja löytyy jokaiseen makuun. Ne voivat olla kukkapenkin vaatimattomia statisteja tai korkealla huojuvia puutarhan primadonnia. Lue lisää näistä kaunokaisista.

Koristeheiniin kiinnitetään harvoin huomiota, vaikka niillä on tärkeä tehtävä kokonaisuuden kannalta. Erilaisilla koristeheinillä vahvistat puutarhan romanttista tunnelmaa tai tuot rakennetta selkeälinjaiseen puutarhaan. Ne voivat komeilla yksinään tai luoda kauniin taustan perennaistutukselle. Sopisiko sinun puutarhaasi hauras ja vaaleanpunainen tuulessa kahiseva heinä vai kenties terävä tummanvihreä ruohomätäs?
Koristeheinät ovat ilmiömäisiä muodon ja rakenteen luojia, ja ne keventävät myös raskastekoisista kasveista koostuvaa kokonaisuutta. Erityisen kauniilta ne näyttävät sorakäytävien varsilla, kiveä tai kalliota vasten ja veden läheisyydessä. Koristeheinät näyttävät ihastuttavilta myös pakkasen puremina.
Minkä koristeheinän valitsisin?
Nykyään koristeheiniä löytyy kaikkiin ympäristöihin. Niin kuivuutta kestäviä kuin kosteutta rakastaviakin lajikkeita on useita. Osa koristeheinistä on yksivuotisia, osa monivuotisia perennoja. Koristeheinät vaihtelevat paljon ulkonäöltään ja kasvukorkeudeltaan, joka voi olla kaikkea parinkymmenen sentin ja kahden metrin välillä. Vihreä, vaaleanpunainen, valkoinen, hopea, hento tai terävälinjainen – vaihtoehtoja on rajaton määrä.
Sopivan lajin valintaan vaikuttaa ensisijaisesti kasvuolosuhteet. Mieti myös, millaisen vaikutuksen haluat heinällä saavuttaa. Sekoittamalla keskenään erilaisia lajikkeita ja yhdistämällä kokonaisuuteen kukkia saat luotua jännittäviä vastakohtia. Esimerkiksi hento koristeheinä korostaa hienosti rakenteeltaan voimakkaampia kasveja kuten ruusuja tai isomaksaruohoa. Koristeheinät sopivat myös hienosti yhteen kesäkukkien ja perennojen, kuten esimerkiksi kurjenpolvien ja kissanminttujen, kanssa.
Erilaisia koristeheiniä
- Norsunheinä
Norsunheinäsukuun kuuluu noin 20 erilaista lajia, joista useimmat ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Norsunheinät viihtyvät parhaiten hyvin lannoitetussa mullassa aurinkoisella kasvupaikalla. Monet lajit menestyvät kuitenkin myös puolivarjossa. Norsunheinälajeista suurin on ’Miscanthus X giganteus’, joka voi kasvaa jopa kolmemetriseksi. - Ruokohelpi
Pystyjä heiniä, jotka risteytyvät helposti keskenään. - Sarat
Tähän ryhmään kuuluu useita eri lajeja, joista useat kasvavat myös luonnonvaraisina. Sarat vaihtelevat paljon ominaisuuksiltaan. Pronssisara muodostaa vihreitä mättäitä, ja japaninsaraa käytetään usein maanpeitekasvina. - Koristekastikka
Tämä koristeheinä muodostaa noin 80–100 cm:n korkuisia mättäitä. Se antaa kukkapenkille kauniin muodon.
Koristeheinä – tutustu valikoimaamme
Koristeheinien istutus
Paras aika koristeheinien istuttamiselle on alkukesä. Ruukussa kasvatetut kasvit voit istuttaa ulos myös myöhemmin, kunhan kasvilla on aikaa juurtua ennen talven tuloa. Huolehdi istutuksen jälkeen huolellisesta kastelusta, jotta heinä ei pääse kuivumaan. Istuta taimi samaan syvyyteen kuin se on ruukussa ja ole tarkka kastelun kanssa.
Koristeheinä ruukussa
Koristeheinät sopivat erittäin hyvin ruukkuun, ja ne ovat tästä syystä täydellisiä parvekkeelle tai terassille, jossa ne tarjoavat suojaa tuulelta ja ulkopuolisten katseilta. Istuta heinät suurehkoon pakkasta kestävään reiälliseen ruukkuun ja laita pohjalle kerros ruukkusoraa. Jos toivot koristeruohon talvehtivan, sijoita se seinustalle tai vastaavaan paikkaan, missä se on suojassa liialta kosteudelta. Siirrä kasvi suurempaan ruukkuun, kun sen juuret ulottuvat ruukun seinämiin.

Koristeheinän hoito-ohjeet
Koristeheinä viihtyy kevyessä ja huokoisessa mullassa. Se on tyytyväinen saadessaan keväisin hieman lannoitetta varsinkin ensimmäisten vuosien aikana, mutta tyytyy tämän jälkeen varsin vähään.
Leikkaa heinä aikaisin keväällä – älä koskaan syksyllä, sillä silloin kosteus voi päästä sisälle korsiin. Leikkaamattomat osat suojaavat kasvia myös kylmyydeltä talven aikana.
Leikattu koristeheinä vapauttaa tilaa kevään sipulikukille, ja kun heinä jälleen kasvaa, se piilottaa alleen niiden kuihtuneet lehdet.
Koristeheinää kannattaa kastella harvoin ja kerralla reilusti suoraan juurelle sen sijaan, että kastelet usein vähän. Huolehdi riittävästä kastelusta erityisesti ensimmäisenä vuotena, jotta kasvi kasvaa vahvaksi ja voit tarvittaessa lisätä sitä jakamalla. Jaa heinämätäs terävällä lapiolla, kun se on kasvanut liian suureksi. Jakaminen on helpointa tehdä keväällä, kun heinä ei ole vielä kasvanut liian pitkäksi.
Koristeheinä – tutustu valikoimaamme
KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)