Kultaköynnös on viherkasvien klassikko, joka tyytyy vähään kasteluun ja valoon, mutta kasvattaa silti vaikuttavan pitkiä versoja. Siis täydellinen valinta sinulle, joka haluat nauttia mahdollisimman runsaasta vehreydestä mahdollisimman pienellä panostuksella!

Kultaköynnös

Tieteellinen nimi (latinaksi): Epipremnum aureum
Heimo: Kallakasvit (Araceae)

Kultaköynnös on yksi klassisista viherkasveista, jotka ovat viime vuosina nousseet trendikkäiden kasvien joukkoon. Kasvin upeat keltavihreäkuviolliset lehdet ovat varmasti yksi syy sen suosioon. Tämän lisäksi keltaköynnös on helppohoitoinen, eikä juuri nirsoile kasvupaikan suhteen. Voit ripustaa kultaköynnöksen roikkumaan amppeliin tai sijoittaa sen hyllyyn.  Kultaköynnös kiipeää ylöspäin ilmajuuriensa avulla, jos sillä vain on kiinnittymispintaa. Tällaista tarjoaa kookospintainen tai muu huokoisesta materiaalista valmistettu kasvituki.

Kultaköynnöksen kasvineste saattaa ärsyttää paikallisesti ja se on myrkyllistä koirille ja kissoille. Sijoita kasvi siis lasten ja nelijalkaisten ystävien ulottumattomiin.

Kultaköynnöksen hoito-ohjeet

Kultaköynnöksen hoito onnistuu kokemattomaltakin viherpeukalolta. Se on yksi kestävimmistä viherkasveista.

Missä kultaköynnös viihtyy parhaiten?

  • Valo
    Kultaköynnös viihtyy valoisalla paikalla, mutta ei mielellään suorassa auringonvalossa. Suojaa siis kasvi suoralta auringonvalolta keväisin ja kesäisin. Valon määrä vaikuttaa kultaköynnöksen ulkonäköön. Mitä enemmän kultaköynnös saa valoa, sitä enemmän sen lehdissä on keltaisia kuvioita.
       
  • Lämpötila
    Kultaköynnös viihtyy hyvin tavallisessa huoneenlämmössä, ympäri vuoden.
     
  • Ilmankosteus
    Kultaköynnös pitää kosteasta ilmasta, mutta toisaalta se ei ole juuri moksiskaan, vaikka ilma olisikin kuivaa. Suihkuttele sen lehtiä silloin tällöin, niin se kasvaa entistä innokkaammin.
          

Kultaköynnöksen kastelu

Anna mullan kuivua kevyesti kastelukertojen välissä. Nosta ruukkua hieman, jotta voit arvioida, onko se kevyt vai painava. Tällä tavoin pystyt arvioimaan kastelun tarpeen paremmin kuin jos kokeilisit multaa sormillasi. Kultaköynnös tarvitsee tavallisesti enemmän kastelua kesällä kuin talvella.

Kultaköynnöksen ravinteiden tarve

Jos haluat antaa kultaköynnökselle hieman lisää kasvuvoimaa, sekoita kasteluveteen nestemäistä kasviravinnetta kerran kuukaudessa keväästä syksyyn.

Kultaköynnöksen uudelleenistutus

Kultaköynnös kasvaa varsin nopeasti viihtyessään. Kun sen juuret ovat vallanneet ruukun kokonaan, se on aika vaihtaa isompaan ruukkuun. Normaalisti tämä on aiheellista parin vuoden välein. Nosta kasvia ruukustaan ja arvioi tilanne. Jos mullassa näkyy paljon juuria, on aika vaihtaa multa. Vaihda kultaköynnös ruukkuun, joka on 2–3 cm suurempi halkaisijaltaan, jotta kasvi saa taas lisää kasvutilaa. Kevät on parasta aikaa huonekasvien mullanvaihdolle.

Lue myös:
Näin onnistut huonekasvien mullanvaihdossa

Kultaköynnöksen lisääminen pistokkaista

Kultaköynnöksen lisääminen on helppoa pistokkaiden avulla. Kasvi kestää hyvin leikkaamista ja voi periytyä sukupolvelta toiselle.

  1. Valitse terveeltä ja hyvältä näyttävä verso. Etsi versosta pieniä ruskeita ”nyppyjä”. Ne ovat ilmajuuria, jotka muuttuvat maajuuriksi, kun istutat kasvin multaan.
  2. arvittavan verson pituus riippuu siitä, kuinka monta pistokasta haluat. Saat versosta yhden pistokkaan per lehtinivel. Lehtinivel on kohta, jossa lehti ja varsi kohtaavat. Istuta samaan ruukkuun useampia pistokkaita, niin saat tuuheamman kasvin.
  3. Leikkaa pistokasverso emokasvista aivan kasvavan lehden yläpuolelta. Emokasvi jatkaa leikkauskohdasta myöhemmin kasvuaan.
  4. Jaa leikkaamasi verso pistokkaisiin. Leikkaa pistokkaat irti jokaisen lehden/lehtinivelen kummaltakin puolelta ja heitä väliin jäävä varsiosa pois. Verson kärjessä oleva lehti on myös pistokas.
  5. Istuta pistokkaat ruukkuun tavalliseen kukkamultaan tai premium-multaan. Yhdestä pistokkaasta kasvaa yksi verso, joten istuta ruukkuun niin monta pistokasta kuin haluat kasviisi versoja.

Pistokkaat alkavat kasvaa yleensä muutaman viikon kuluessa, kun uudet juuret ovat kehittyneet.

VINKKI! Puhdista käyttämäsi työkalut ennen käyttöä, jotta et levittäisi vahingossa kasvitauteja tai tuholaisia kasvien välillä.

Voiko pistokkaat laittaa veteen?

Jotkut laittavat pistokkaat veteen ennen multaan istuttamista, jotta juurien muodostumista voi seurata.  Pieniin maljakoihin ja laseihin laitetut pistokkaat näyttävät myös kauniilta. Huomioi, että kun kasvin juuret tottuvat elämään vedessä, ne vaativat taas tovin tottuakseen multaan, kun siirrät ne ruukkuun. Varmista, että multa on läpikotaisin kosteaa, ja pidä multa tasaisen kosteana ensimmäiset 2–3 viikkoa.

Kultaköynnöksen tavallisimmat ongelmat

Ruskeat ja kuivat lehdet merkitsevät, että kultaköynnös on saanut liian vähän vettä. Tavallisempaa kuitenkin on, että kastelet kultaköynnöstä vahingossa liikaa. Silloin sen lehdet kellastuvat.

Muiden viherkasvien tavoin kultaköynnös voi saada kimppuunsa tuholaisia, kuten ripsiäisiä, kilpikirvoja ja vihannespunkkeja.

Lue myös:
Huonekasvien tuholaiset – näin pääset niistä eroon

Lisätietoa kultaköynnöksestä

  • Kultaköynnös on kotoisin Polynesiasta, ja sitä kasvaa luonnonvaraisena useilla Tyynenmeren saarilla, kuten Havaijilla, Malesiassa ja Karibialla.
  • Ihanteellisissa olosuhteissa kultaköynnös voi kasvaa jopa 20-metriseksi.
  • Kasvilla on geneettinen vika, jonka vuoksi se kukkii harvoin.
  • Lehtien keltavihreä kuviointi vaihtelee klorofyllipitoisuuden mukaan. Klorofyllin tuotanto kiihtyy heikossa valossa, mikä tekee lehdistä vihreitä. Jos haluat, että kultaköynnöksen lehdet ovat mahdollisimman kuviollisia, sijoita se paikkaan, missä se saa runsaasti hajavaloa. 


VINKKEJÄ PUUTARHURILTA
Miriam Gysling, joka työskentelee puutarhurina ja Plantagenin asiakaspalvelussa. Miriamin sydäntä lähellä ovat ruukkukasvit, erityisesti kaktukset ja köynnösvehkat.

Lisää vinkkejä ja ohjeita

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta