96-prosenttisesti vedestä koostuva kurkku on monien suosikkivihannes, jota käytetään ruoanlaitossa nykyään useilla eri tavoilla. Kasvikunnasta puhuttaessa kutsumme kurkuksi sekä itse kasvia että sen tuottamaa hedelmää. Kurkkukasveihin kuuluu 30 eri lajiketta.

Kurkku

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Cucumis sativus
Heimo: Kurkkukasvit (Cucurbitaceae)

Vinkki: valitse sopiva kurkkulajike kotiviljelyyn

Suomen ilmasto on kurkulle hieman liian kylmä, eivätkä kurkut kasva avomaalla kovin suuriksi. Sen sijaan sitä kannattaa viljellä kasvilavoilla ja kasvihuoneissa, joissa se hyvissä olosuhteissa voi kasvaa useita senttimetrejä päivässä. Avomaankurkku sopii paremmin säilöntään ja suolakurkuksi. Pienimmistä avomaankurkuista tehdään yleensä maustekurkkuja, keskikokoisista suolakurkkuja ja yli 12 cm:n pituisista yksilöistä pikkelssiä.

Aloittelevan kurkunviljelijän ensimmäinen askel on valita omiin tarpeisiin ja kasvatusolosuhteisiin sopiva kurkkulajike. Meiltä saat tarvittaessa neuvoja sopivimman lajikkeen valintaan. Yleisesti ottaen kurkku kestää melko hyvin tuulta ja pakkasta. Hyvin lannoitettuna sekä möyheässä mullassa ja pH-arvoltaan yli 6,5–7,5:n olevassa kasvualustassa kasvaessaan kurkku pärjää itsenäisesti ilman suurta vaivannäköä sinun puoleltasi.

Tee näin

 • Jos aiot kasvattaa kurkkua kasvihuoneessa tai lavalaatikossa, on erittäin suositeltavaa kylvää siemenet ja esikasvattaa taimet sisätiloissa noin 2–3 viikkoa ennen suunniteltua ulos istuttamista.
 • Maaperän lämpötilan tulee olla ulos istutettaessa vähintään 15 °C ja ilman noin 23–25 °C.
 • Kylvä kurkun siemenet kylvömullalla täytettyihin kylvöruukkuihin. Aseta ruukut sitten lämpimään paikkaan, mutta älä suoraan auringonvaloon. Kastele kylvö ensin altapäin. Sen jälkeen riittää, että suihkuttelet mullan pintaa suihkepullolla, kun multa kuivuu.
 • Kun tulee aika istuttaa kurkut ulos, huolehdi, että ne saavat kasvaa hyvin kosteuden säilyttävässä, multavassa ja ravinteikkaassa kasvualustassa. Kurkku vaatii myös paljon kalsiumia, joten taimia on hyvä lannoittaa esimerkiksi hyvin poltetulla lannalla tai erityisesti vihanneksille tarkoitetulla kasviravinteella. Voit lannoittaa kurkkuja jo 2–3 viikon kuluttua ulos istuttamisesta.
 • Istuta kasvit noin 50 cm:n etäisyydelle toisistaan. Kurkuille ei tarvitse kaivaa istutuskuoppaa; tue taimet kokoamalla multaa käsin pieniksi kummuiksi. Kastele kurkut varovasti istutuksen yhteydessä ja suojaa ne kuituliinalla niin pitkään kuin mahdollista.
 • On hyvä varata kurkuille jonkinlainen kiipeämistuki, sillä kurkut kasvavat paremmin pystyyn tuettuina kuin maata pitkin.

Milloin voin korjata kurkkusadon?

Hyvä perussääntö on, että sadonkorjuuta ei kannata lykätä liian myöhäiseksi, sillä suurimmat, runsaasti vettä sisältävät kurkut menettävät silloin makuaan. Voit korjata kurkkusatoa koko kasvukauden ajan. Kurkkujen poimiminen sitä paitsi edistää uusien hedelmien muodostumista.

Sadonkorjuuseen ei ole olemassa yhtä oikeaa ajankohtaa, vaan se selviää parhaiten kokeilemalla: poimi ja maista sekä isoja että pieniä kurkkuja, jotta huomaat eron niiden maussa ja muodossa. Useimmiten pienissä kurkuissa on huomattavasti enemmän makua kuin suuremmissa.

Kurkun hoito-ohjeita

Kurkku vaatii runsaasti vettä, ja keskikesällä kurkkua tuleekin kastella vähintään kerran päivässä. Pahimpien hellejaksojen aikaan kasvihuonetta on tuuletettava päivittäin, jotta kurkut eivät läkähdy kuumuuteen.

Jos yöt sen sijaan ovat kylmiä, voit pelastaa kurkkusi siirtämällä kasvihuoneeseen lämmittimen, joka pitää öisin riittävää lämpöä yllä. Kytke lämmittimeen siinä tapauksessa ajastin, joka pitää laitteen päällä vain muutaman tunnin ajan; muuten ilma voi lämmetä liikaa.

Anna kurkulle ravinteita

Kurkku vaatii kastelun lisäksi runsaasti ravinteita, joten säännöllinen lannoitus onkin kukoistavan kurkkuviljelmän salaisuus. Voit lisätä kasvualustaan verijauhetta, luujauhoa ja Algomin-lannoitetta sisältävän sekoituksen, joka sopii täydellisesti kurkun tarpeisiin.

Valitettavasti kurkku voi kärsiä myös härmäsienestä ja laikkutaudista. Silloin kemiallinen torjunta voi olla ainoa keino estää koko sadon tuhoutuminen. On kuitenkin olemassa myös härmäsienelle ja laikkutaudille immuuneiksi tai hyvin vastustuskykyisiksi jalostettuja kurkkulajikkeita. Voit aina kysyä neuvoja ja suosituksia kurkkulajikkeista henkilökunnaltamme.

Kaikille sopivia kurkkuja

Erilaisia kurkkulajikkeita on niin paljon, että jokainen löytää niiden joukosta varmasti oman suosikkinsa. Kurkkulajikkeet on tapana luokitella kasvihuonekurkkuihin ja avomaankurkkuihin. Luokittelu kertoo kurkun kasvatustavan ja koon: yleensä isokokoiset kurkut ovat kasvihuonekurkkuja, kun taas pienemmät, etikka- ja pikkelssikurkuiksi sopivat lajikkeet kuuluvat avomaankurkkuihin.

Koska erilaisia lajikkeita on valittavissa yllin kyllin, paras ratkaisu on valita juuri omiin tarpeisiin ja mieltymyksiin sopiva lajike. Mieti, millaiset olosuhteet voit tarjota kurkuillesi, mihin haluat käyttää sadon ja paljonko aikaa on käytettävissäsi. Vastaukset näihin kysymyksiin kertovat jo hyvin, mikä lajike on sinulle sopivin.

Kurkkua voi nauttia sellaisenaan salaateissa tai vain paloiksi leikattuna. Sitä voi myös säilöä eri tavoin valmistamalla esimerkiksi bostonkurkkua, etikkakurkkua ja suolakurkkua.

Hyvä tietää kurkusta

 • Kurkku on yksivuotinen ruohovartinen vihannes.
 • Se voi kasvaa sekä lamoavana että kiipeävänä.
 • Kukkii kesällä pitkään suurin keltaisin kukin.
 • Kasvitieteellisesti kurkun hedelmä on oikeastaan marja.
 • Kurkku on alun perin kotoisin Intiasta.
 • Kurkkua on viljelty jo vähintään 3 000 vuoden ajan.

Lue lisää

Näin onnistut vihannesten viljelyssä >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>
Siemenet >>

Olet tässä:


Kurkku 'Marketmore'
-40%

Kurkku 'Marketmore'

149 249
Lue lisää

Sitruunakurkku 'Lemon'

Monivärinen

599
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Kasvihuonekurkku 'Louisa'

Monivärinen

599
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Melothria scabra 'Mouse Melon'
-40%

Melothria scabra 'Mouse Melon'

329 549
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta