Kurkut on laaja kasvisuku, johon kuuluu erilaisia hedelmiltään vaihtelevia kasveja. Esimerkkinä mainittakoon tavallinen vihreä vihanneskurkku, jota ostamme päivittäin ruokakaupasta. Erilaisia kurkkukasvien heimon jäseniä ovat kuitenkin myös esimerkiksi kesäkurpitsa, kurpitsa ja vesimeloni.

Kurkkukasvit

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Cucumis
Heimo: Kurkkukasvit (Cucurbitaceae)

Kurkkukasvien kasvatusvinkkejä

Kurkkukasveja on monenlaisia, ja kullakin on erilaiset kasvupaikkavaatimukset, jotta ne tuottaisivat hyvän sadon. Kurkkukasvit ovat pääasiassa peräisin tropiikista, joten useille lajeille lämmin ja kostea ympäristö on mieleen. Heimossa on kuitenkin kasveja, jotka viihtyvät vähintään yhtä hyvin puoliaavikoilla, ja jotkin lajit voivat kasvaa jopa autiomaissa. Useimmat kurkkukasvit ovat köynnöksiä, jotka tarttuvat tukeen imukärhöillään. Kukat ovat yleensä vaaleankeltaisia.

Näin kasvatat kurkkukasveja

Siemenet kannattaa esikasvattaa sisällä taimiksi pienoiskasvihuoneessa ja istuttaa vasta myöhemmin ulos. Taimet esikasvatetaan keväällä, jotta ne voitaisiin istuttaa kesäksi lajikkeen mukaan kasvihuoneeseen, lavakaulukseen tai harson alle avomaalle.

Kurkkukasvien kastelusta on huolehdittava, ja ne on alun perin istutettava multaan, joka on hyvin lannoitettua tai muuten erittäin ravinteikasta.

Kasvavien taimien kuntoa on seurattava, ja tuholaisten ja rikkaruohojen torjunnasta on huolehdittava. Vähitellen taimiin kehittyy hedelmiä, jotka kypsyvät alkusyksystä korjuukypsiksi. Joillakin kurkkukasveilla sadon kypsymiseen voi mennä pitkäänkin, ja joistakin kasveista hedelmiä kannattaa korjata vähitellen.

Herkulliset kurkkukasvit

Kun puhutaan kurkuista ja kurkkukasveista, mieleen tulevat ensimmäisenä tavalliset vihreät vihanneskurkut, joita viipaloimme leivän päälle. Kuten tiedetään, kurkut sisältävät todella paljon vettä, ja ruokakaupasta ostettavat pitkät vihreät kurkut ovatkin erittäin miedonmakuisia juuri vesipitoisuuden takia. Kun kurkut kasvatetaan itse, on tilanne aivan toinen. Auringossa kypsynyt, itsekasvatettu kurkku maistuu aivan erilaiselta kuin kaupasta ostettu.

On lukemattomia kurkkukasveja, joita voidaan kasvattaa siemenestä kotipuutarhassa. On pieniä, kestäviä nystyisiä avomaankurkkuja, joista tulee herkullisia kurkkusäilykkeitä, meheviä kurpitsoja ja makeita meloneja. Toisin sanoen kurkkukasvien heimon hedelmille löytyy monta käyttötarkoitusta – ne maistuvat niin vihersalaatin pienenä mutta olennaisena ainesosana kuin herkkuvihanneksena sinälläänkin.

Yhteistä kaikille kurkkukasveille on hedelmien rakenne ja taimien kasvutapa. Kaikkien kurkkukasvien hedelmät ovat kiinteitä, ja niissä on vahva kuori. Suuri osa on kotahedelmiä, mutta kurkkukasveissa on myös marjovia lajikkeita.

Pikkutietoa kurkkukasveista

  • Voivat kasvaa lajin mukaan monenlaisissa paikoissa, niin sisällä kuin ulkonakin.
  • Ovat kotoisin trooppiselta vyöhykkeeltä.
  • Tarvitsevat tasaisesti lämpimän kasvuympäristön kukoistaakseen.

Lue lisää

Näin onnistut vihannesten viljelyssä >>
Kevätkylvö – näin onnistut >>
Kylvä sisätiloihin ympäri vuoden >>

Olet tässä:


Vesimeloni 'Crimson Sweet'
-40%

Vesimeloni 'Crimson Sweet'

299 499
Lue lisää
Melothria scabra 'Mouse Melon'
-40%

Melothria scabra 'Mouse Melon'

329 549
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta