Jo lähes 5 000 vuoden ajan Suomessa esiintynyt kuusi on yksi pohjoisen tärkeimmistä ja yleisimmistä puista. Kuusta käytetään paitsi rakennusmateriaalina myös koristetarkoituksiin, kuten joulukuusena ja puistopuuna.

Kuusi

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Picea abies
Heimo: Mäntykasvit (Pinaceae)

Vinkkejä kuusen kasvattamiseen

Kuusta kasvatetaan omaan käyttöön tavallisimmin joulukuuseksi tai yksittäisenä puuna puutarhassa. Suuren kysynnän vuoksi kuusta kasvatetaan Suomessa kaupallisiin tarkoituksiin laajoilla joulukuusiviljelmillä – mutta yksittäisiä kuusia voi toki kasvattaa omassa puutarhassa joko siemenestä tai taimesta. Joulukuusiksi kasvatettavat kuuset ovat metsäkuusia.

Puutarhakasvina kuusi on melko helppohoitoinen. Saatavilla on useita erilaisia lajikkeita aina klassisen muotoisista kuusista lamoaviin. Kuusia myydään myös erilaisissa sävyissä: sinisenä, keltaisena ja vihreänä.

Kuusi viihtyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla, mieluiten pihan lännenpuoleisella reunalla. Voit istuttaa kuusen myös varjoisampaan paikkaan, mutta kärsivällisyyttä vaaditaan silloin enemmän, sillä kuusi kasvaa hämärässä hitaammin. Kuusi ei myöskään pidä ahtaudesta, vaan tarvitsee tilaa ympärilleen.

Kuusen istuttaminen

 • On ehdottomasti suositeltavampaa ostaa valmis kuusentaimi ja istuttaa se kuin kasvattaa kuusi siemenestä asti. Jälkimmäinen vaihtoehto vaatii nimittäin rutkasti aikaa, kärsivällisyyttä ja taitoa, eikä onnistuminen sittenkään ole varmaa.
 • Aloita istuttamisen esivalmistelut jo varhain keväällä, mieluiten heti, kun routa on sulanut. Valitse kuuselle suotuisa kasvupaikka ja kaiva siihen hieman taimen myyntiastiaa leveämpi kuoppa.
 • Laske taimi kuoppaan, mutta älä istuta sitä syvemmälle kuin se oli astiassa, jossa ostit sen. Jos kuusentaimesi on ruukussa, poista ruukku ennen istuttamista.
 • Täytä kuoppa sitten ilmavasti mullalla. Ole tarkkana, ettei multa yllä kuusen runkoon asti, sillä silloin kasvi voi mädäntyä. Kuusi pärjää useimmissa kasvualustoissa, mutta se viihtyy parhaiten happamassa, hyvin läpäisevässä maaperässä. Puutarhamulta käy kuusen istutukseen hyvin.
 • Kastele kuusta reilusti istuttamisen jälkeen.

Hoito-ohjeita

Kuusi pärjää yleensä hyvin kaikissa säissä, mutta pitkään kuivuudesta kärsinyttä kuusta kannattaa kastella. Nuoret kuuset voivat kaivata suojaa alkukeväällä, jotta niiden neulaset eivät kuivu auringossa. Vanhemmat ja suuremmat yksilöt puolestaan hyötyvät maan peittämisestä lehdillä. Kuusi-istutusta kannattaa kastella syksyn mittaan, sillä maan tulisi olla kosteaa syksyn vaihtuessa talveksi.

Kuusen karsiminen

Kuusen karsiminen ei ole lainkaan välttämätöntä, mutta jos haluat tehdä sen, kesä ja syksy ovat karsimiseen sopivinta aikaa. Kuusta ei saa koskaan latvoa, mutta muuten voit leikata kuustasi melko vapaasti haluamasi muotoiseksi.

kuusi joulu

Suomalainen kuusi – käyttö

Kuusipuuta voi käyttää moniin eri tarkoituksiin. Jos olet käyttänyt kuusta polttopuuna, tiedät hyvin, että se rätisee kotoisasti takassa luoden viihtyisää tunnelmaa eritoten jouluna. Suomen sahateollisuuden kaikesta raakapuusta 55 % on kuusta, ja sitä käytetään pääasiassa rakentamiseen. Vesi imeytyy kuusipuuhun heikosti, minkä ansiosta se sopii täydellisesti ulkopaneeleihin ja muihin ulkorakennelmiin – toisin kuin esimerkiksi mänty, joka imee vettä helposti eikä siksi sovi lainkaan ulko-olosuhteisiin.

Kuusta käytetään sitä paitsi myös lukuisiin muihin tarkoituksiin, kuten lattia-, huonekalu- ja veneenrakennusmateriaaliksi sekä eri musiikki-instrumenttien osiin. Käytännöllisten käyttötarkoitustensa lisäksi kuusi on suosittu myös eläinkunnan keskuudessa: siitä pitävät nimittäin niin oravat kuin linnutkin. Monet eläimet ja linnut napostelevat kävyissä olevia siemeniä syksyllä ja talvella. Jos siis ilahdut eläinvieraista pihallasi, on kuusi hyvä valinta istutettavaksi.

Ehkä olet joskus kävellyt tiheässä kuusimetsässä ja kokenut erityisen rauhan ja harmonian tunteen majesteettisten, tiheiden havupuiden juurella. Vanha, korkea kuusimetsä voi toisinaan tuntua mystiseltä rinnakkaistodellisuudelta, jossa liikkuu tonttuja, peikkoja, keijuja ja muuta metsänväkeä.

Hyvä tietää kuusesta

 • Kuusi on suora ja korkea, jopa 60-metriseksi kasvava puu.
 • Kuusenkerkkiä voi käyttää ravinnoksi ja niistä voi valmistaa myös yskänlääkettä.
 • Kuusella on jäykät ja tummanvihreät, noin 1–2 cm:n pituiset neulaset.
 • Käpyjen koko riippuu siitä, missä päin maata puu kasvaa.
 • Kuusi kasvaa luonnonvaraisena lähes koko maassa.
 • Pinnanmyötäinen ja melko herkkä juuristo.
 • Kuusi sietää kovia pakkasia, mutta kärsii kovilla helteillä.
 • Kestävä puu kasvuvyöhykkeille 1–8 istutettuna.

Lue lisää kuusista

Löydät paljon kuusia täältä >>
Näin onnistut kasvien karsimisessa >>
Vinkkejä joulukuusen hoitoon >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta