Lehtimangoldi ei ole ainoastaan yksi kasvilajike, vaan lajiryhmä, johon kuuluu useita erilaisia juurikaslajikkeita. Lajiryhmän monien lajikkeiden lehtiä tai lehtiruoteja käytetään vihannesten tapaan.

Lehtimangoldi

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Beta Vulgaris
Heimo: Revonhäntäkasvit (Amaranthaceae)

Viljele lehtimangoldia itse

Lehtimangoldi on helposti kasvatettava lehtivihannes, joka tuottaa runsaasti satoa suhteellisen vähällä vaivannäöllä. Sen kasvattaminen onnistuu ulkona kukkapenkissä tai lavalaatikossa tai sisällä ruukussa. Lehtimangoldi viihtyy myös vaikkapa neljännessä kerroksessa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa eikä vaadi kummempia vippaskonsteja kukoistaakseen.

Lehtimangoldin paras puoli on, että se on herkullista myös nuorena kasvina: ei siis haittaa, jos myöhästyt tämän terveellisen lehtivihanneksen kylvämisessä hieman, sillä voit siitä huolimatta korjata sen satoa jo samana kesänä.

Esikasvata lehtimangoldia lavalaatikossa tai avomaalla tai kylvä suoraan ruukkuun

 • Jos aiot kasvattaa lehtimangoldia lavalaatikossa tai avomaalla, kylvä sen siemenet heti, kun maaperä on lämmennyt hieman – sopiva ajankohta on yleensä touko–kesäkuussa, maan eteläisimmissä osissa jo hieman varhaisemmin. Lämpötilan tulisi olla noin +10 °C – +20 °C. Mainittu ajankohta sopii myös ruukussa parvekkeella tai sisätiloissa kasvatettaville lehtimangoldeille, mutta, kuten sanottu, voit kylvää siemenet myös hieman myöhemmin.
 • Ulkona olevaa kasvupaikkaa kannattaa parannella kevään aikana kompostimullalla ja typpipitoisella lannoitteella. Typpi on nimittäin tärkeä ravintoaine lehtimangoldille.
 • Lehtimangoldi tulee istuttaa syvään, multavaan ja ravinteikkaaseen kasvualustaan. Multa saa olla myös savista, kunhan se on hyvin läpäisevää. Lehtimangoldille kasvualustan ihanteellisin pH-arvo on noin 7,0, mutta sille kannattaa kuitenkin antaa typpipitoista lannoitetta koko kasvukauden ajan. Ulkona viljeltävä lehtimangoldi viihtyy aurinkoisella paikalla.
   
 • Jos taas istutat kasvin ruukkuun, täytä ruukku ensin ravinteikkaalla mullalla. Painele sormillasi multaan kylvövako ja kylvä siemenet vakoon harvakseltaan. Peitä siemenet sitten kylvömullalla ja tiivistä maata kevyesti. Ruukkuun istutetut lehtimangoldit on tärkeää pitää alle 20 °C:n lämpötilassa, jotta niiden kasvu ei häiriinny. Saat parhaan lopputuloksen valitsemalla niiden kasvupaikaksi viileämmän huoneen tai varjoisan paikan parvekkeelta.
 • Sekä ulos että sisälle istutettuja lehtimangoldeja tulee kastella heti istutuksen yhteydessä ja sen jälkeen aina tarpeen mukaan. Kasvualusta tulee pitää tasaisen kosteana. Voit antaa lehtimangoldeillesi typpipitoista lannoitetta koko kasvukauden ajan, ja ulkokasveille syksystä eteenpäin lantaa.
 • Kun kasvit ovat kasvaneet noin 10 cm:n korkuisiksi, on aika harventaa niitä. Pyri jättämään kasvien välille noin 10–20 cm tilaa.

Milloin voin korjata sadon?

Voit korjata lehtimangoldisatoa heinäkuusta aina syyskuuhun asti. Yleensä sopiva sadonkorjuuaika on 4–6 viikon kuluttua kylvämisestä. Korjatessasi satoa irrota kasvin uloimmat lehdet vetämällä niitä suoraan ylöspäin. Se edistää uusien lehtien kasvua, ja voit korjata satoa useita kertoja.

Voit halutessasi alasleikata koko kasvin noin 3 cm:n korkuiseksi maanpinnasta – myös siten uudet lehdet kasvavat paremmin. Jos haluat jättää sadonkorjuun syksymmälle, voit suojata lehtimangoldisi peittämällä ne muovilla tai kuituliinalla. Luonnonmateriaalilla peitettynä lehtimangoldi voi talvehtia suuressa osassa maata. Seuraavana vuonna se tuottaa jälleen satoa jo ennen kukintaa.

Lehtimangoldin hoito-ohjeita

Saat lehtimangoldisi menestymään antamalla sille runsaasti ravinteita sisältävää typpipitoista lannoitetta. Lehtimangoldin kasvualusta tulee pitää jatkuvasti kosteana, mutta ei liian märkänä. Se ei viihdy märässä maassa, ja toisaalta kuivuudesta kärsiessään sen varret muuttuvat puumaisiksi – kastelun suhteen tulee siis löytää sopiva tasapaino. Täysikasvuinen kasvi sietää paremmin kuivumista kuin liiallista märkyyttä. Lehtimangoldit tulee myös harventaa riittävän etäälle toisistaan, jotta kaikilla kasveilla on riittävästi tilaa kasvaa.

Lehtimangoldi ei tavallisesti altistu herkästi tuhohyönteisille tai kasvitaudeille, mutta suuri määrä juurikaskirvoja saattaa tehdä lehdistä epämuodostuneita ja siten kutistaa satoa. Helpoin tapa päästä tuhohyönteisistä eroon on suihkuttaa kasveja puutarhaletkulla. Jos sekään ei auta, voit yrittää torjua hyönteisiä saippuavedellä.

Lehtimangoldi avomaa

Lehtimangoldi – erittäin terveellinen lehtivihannes

Rutkasti ravinteita sisältävää, erittäin terveellistä lehtimangoldia kutsutaan toisinaan myös supervihannekseksi. Se sisältää nimittäin sekä luteiinia että zeaksantiinia, joiden on osoitettu suojaavan silmiä ikääntymisen vaikutuksilta.

Lisäksi lehtimangoldissa on magnesiumia, joka on ihmiselle välttämättömän tärkeä ravintoaine. Magnesiumia tarvitaan energiantuotantoon ja proteiinisynteesiin, mutta se ehkäisee osaltaan myös ahdistuksen ja masennuksen oireita. Kaiken kukkuraksi lehtimangoldi sisältää roppakaupalla luustolle tärkeää K-vitamiinia, joka ennaltaehkäisee myös osteoporoosia.

Rakkaan juurikkaan monet nimet

Lehtimangoldia kutsutaan toisinaan myös lehtijuurikkaaksi ja vain mangoldiksi. Kasvia on viljelty hyötykäyttöön jo Aristoteleen aikoihin. Jo tuolloin sen lehtiä käytettiin ruoanlaitossa pinaatin tavoin. Lehtimangoldi on läheistä sukua punajuurelle, rehujuurikkaalle ja sokerijuurikkaalle. Lehtimangoldilla ei kuitenkaan ole varsinaista juurta, vaan siitä hyödynnetään vain lehdet, mikä erottaa sen sukulaisistaan.

Hyvä tietää lehtimangoldista

 • Lehtimangoldi on kaksivuotinen juurikas.
 • Se kasvaa noin 50–60 cm:n korkuiseksi.
 • Sillä on suuret lehdet, joissa on valkovihreät tai punaiset lehtiruodit.
 • Kukkii toisena elinvuotenaan pienin vihreän tai ruskean sävyisin kukin.
 • Lehtimangoldia voi kasvattaa lähes kaikkialla Suomessa.
 • Se sisältää rutkasti ravinteita.

Lue lisää syötävien kasvien viljelystä

Kasvata omat salaattisi >>
Kasvata ihania kaaleja >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>

Olet tässä:


Lehtimangoldi 'White silver 2'
-40%

Lehtimangoldi 'White silver 2'

239 399
Lue lisää
Lehtimangoldi 'Swiss Chard Rainbow' mix
-40%

Lehtimangoldi 'Swiss Chard Rainbow' mix

299 499
Lue lisää
Lehtimangoldi 'White Silver 2'
-40%

Lehtimangoldi 'White Silver 2'

239 399
Lue lisää
Lehtimangoldi 'Magenta Sunset'
-40%

Lehtimangoldi 'Magenta Sunset'

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta