Muista jouluna myös lintuja ja tarjoa niille maittavaa syötävää. Ruokkimalla lintuja luot samalla ihanan jouluisen tunnelman ulos.

Linnuille ruokaa ja jouluiloa

Säiden viilentyessä siivekkäät ystävämme tarvitsevat hieman apua, sillä ravinnon saanti luonnosta on vaikeampaa. Muista tänä vuonna myös lintuja suunnitellessasi joulun koristeita.

Koristele lintujen syöttöpaikka

Koristelemalla lintujen syöttöpaikan luot helposti joulutunnelmaa. Käytimme tämän jouluisen lintumökin koristeluun sammalta, ikivihreitä oksia, pihlajanmarjoja sekä valoketjun:

Klassinen joululyhde

Lyhteen historia ulottuu useiden satojen vuosien päähän, ja lyhde on yhä edelleen kaunis jouluperinne. Klassisessa joululyhteessä nippu kauraa on sidottu kauniilla punaisella nauhalla. 

Jos haluat kokeilla jotain uutta, voit lyhteen sijaan tehdä vaikka kranssin. Katso vinkkimme, miten teet itse joulukranssin ja vaihdat vihreät havut olkiin tai kauraan. 

Vaikka joululyhteellä onkin pitkät perinteet, lyhde ei ole lintujen erityinen suosikki. Siksi linnuille kannattaa lyhteen lisäksi tarjota muutakin syötävää. Voit koristella lyhteen esimeriksi hienoilla maissipalloilla. 

Jouluista tunnelmaa ja jouluiloa linnuille

Talipallot ovat lintujen suosikkiruokaa. Talipallot sisältävät paljon tärkeitä ravintoaineita, joita linnut tarvitsevat talven aikana. Ripusta linnunruoka korkeaan paikkaan, jotta muut eläimet eivät pääse siihen käsiksi.

Kiinnittämällä talipalloihin kauniit nauhat saat niistä upeat joulukoristeet. Jos haluat nähdä hieman enemmän vaivaa, voit valmistaa talipallot myös itse. 

Tee itse linnunruokaa jouluksi

Talipallojen valmistamisen ei välttämättä tarvitse olla monimutkaista. Tarvitset vain muutamia erilaisia linnuille sopivia siemeniä sekä ruokarasvaa. Tässä helppo resepti, jota voit varioida sen mukaan, mitä aineksia kaapissasi sattuu olemaan:

  • 200 g kookosrasvaa tai suolatonta ruokarasvaa
  • 3 dl siemeniä ja pähkinöitä, jotka sopivat linnuille

VINKKI! Käytä linnunruoan valmistuksessa luonnonlinnuille tarkoitettua siemensekoitusta. Siemensekoituksen ravintopitoisuus on korkea, joten se soveltuu hyvin monille pikkulinnuille. Lisäksi talipalloista tulee kauniin näköisiä, sillä siemensekoitus sisältää erimuotoisia ja -värisiä siemeniä. Voit myös lisätä joukkoon suolattomia maapähkinöitä. Lintujen siemensekoituksia ja maapähkinöitä löydät meiltä Plantagenilta.

Tee näin

1. Sulata ruokarasva matalalla lämmöllä. Rasva ei saa kiehua. 

2. Hienonna siemenet ja pähkinät ja sekoita ne sulaneen rasvan joukkoon. Anna seoksen jäähtyä ennen vuokiin laittamista. Muotteina voit käyttää maitopurkkeja, muffinivuokia, appelsiininkuorta tai piparkakkumuotteja. 

VINKKI! Jos käytät piparkakkumuotteja, seoksesta kannattaa tehdä mahdollisimman kiinteää. Lisää pieni määrä kaurahiutaleita, jos seosta on vaikea käsitellä.

3. Laita vuokiin/muotteihin nauha, ennen kuin kaadat niihin seosta. Näin saat talipallot ripustettua kätevästi. Nauha kannattaa laittaa ristikkäin vuokaan, jotta se pysyy tukevasti paikoillaan. 

4. Laita muotit hetkeksi viileään niin, että seos jähmettyy. Kun talipallot ovat valmiita, ripusta ne ulos lintujen iloksi. Säilytä talipalloja pakastimessa, jos et laita kaikkia palloja ulos yhdellä kertaa. 

VINKKI! Käytä vanhaa kahvikuppia muottina ja ripusta kuppi puuhun. Kätevän istumapaikan linnuille saat laittamalla pienen oksan kahvikuppiin seoksen jähmetyttyä.
 

Saat upean jouluisen tunnelman koristelemalla kokonaisen puun jouluisilla talipalloilla! 

Lue lisääRuoka-automaatti talipalloille
-50%

Ruoka-automaatti talipalloille

Korkeus 29 cm, Musta

349 699
Lue lisää
Ruokinta-automaatti siemenille
-50%

Ruokinta-automaatti siemenille

Korkeus 39.5 cm, Musta

699 1399
Lue lisää
Ruokinta-automaatti siemenille
-50%

Ruokinta-automaatti siemenille

Korkeus 18.5 cm, Musta

999 1999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta