Tämä kaunis kesäkasvi on varma valinta moneen kesäpuutarhaan. Luhtalemmikin aito lajike on Taalainmaan maakuntakukka. Se on ihanan kaunis, minimalistisen herkkä ja samalla värikäs missä tahansa kukkapenkissä.

Luhtalemmikki

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Myosotis scorpioides
Heimo: Lemmikkikasvit (Boraginaceae)

Vinkkejä luhtalemmikin istutukseen

Luhtalemmikki viihtyy kosteassa maassa, minkä vuoksi se on yleinen järvien ja muiden vesialueiden rantamilla.

Vesi ja ravinteet ovat tärkeitä kasvuedellytyksiä

Kasvi vaatii paljon vettä ja ravinteita, joten molempia seikkoja on hyvä miettiä ennen kuin istutat luhtalemmikin puutarhaan. Tavallinen runsasmultainen ja kostea puutarhamulta sopii luhtalemmikille parhaiten. Kun annat puutarhalannoitetta suhteellisen niukasti, on kasvilla kaikki edellytykset kukkia kauniisti.

Paikan valinta ja hoito

Luhtalemmikille kannattaa valita kostea kasvupaikka esim. kostean penkin, lammen tai metsikön reunalta. Siellä se viihtyy parhaiten. Se pitää auringosta ja suorastakin auringonvalosta, mutta voit yhtä hyvin istuttaa sen hieman varjoisaan paikkaan. Koska se on perenna, se kuihtuu syksyllä ja kukkii jälleen seuraavana keväänä ja kesänä.

Luhtalemmikin kasvattaminen siemenestä

Halutessasi voit ostaa luhtalemmikkiä siemeninä, joskin ne lisääntyvät hyvin itsekseenkin. Tällöin ne esikasvatetaan sisällä helmi–maaliskuussa, ja versomisen jälkeen ne voi istuttaa ruukkuun.

Kevään saavuttua ja hallanvaaran väistyttyä luhtalemmikin voi istuttaa ulos tai jatkaa kasvatusta ruukussa eteläikkunalla, kasvihuoneessa tai terassilla.

Vehreä, kaunis väriläikkä

Lemmikkikasveihin kuuluu kaikkiaan noin 50 eri lajia. Aito luhtalemmikki kasvaa suoraan ja sen korkeus voi vaihdella 15 cm:stä jopa 60 cm:iin asti. Ihanan sinisissä pienissä kukissa on viisi terälehteä ja keltainen keskusta. Kukan läpimitta on noin 10 mm. 

Itse luhtalemmikin kukinto on terttumainen, mikä tarkoittaa, että jokaisessa varressa on useampi kukkarykelmä. Aidon luhtalemmikin lehdet ovat kapeita ja usein vaaleanvihreitä ja kasvavat kulmikkaassa varressa harvakseltaan.

Luhtalemmikin kukinta-aika

Luhtalemmikin kukinta vaihtelee, mutta yleisimmin se kukkii kesällä kesä- ja elokuun välillä. Aito luhtalemmikki on monivuotinen muunnos, muista lajeista löytyy sekä moni- että yksivuotisia. Itse varren alaosassa on ulospäin suuntautuneita karvoja, yläosassa karvat ovat painuneet vartta vasten.

Luhtalemmikki

Villi kasvi viihtyy monessa paikassa Suomessa, useimmiten kuitenkin maan eteläosien rannoilla, niityillä ja ojissa. Luhtalemmikkiä on monia lajeja. Kukat voivat olla sinisiä, valkoisia tai vaaleanpunaisia, ja niitä myydään kevään kynnyksellä ruukussa.

Valmiina ruukussa ostetun luhtalemmikin voi mainiosti istuttaa ulos. Se on yksi niistä kasveista, jotka kukkiessaan tuovat kauneutta puutarhaan alkukesästä. Se on lyhytikäinen perenna, mutta vastineeksi se itsekylväytyy sangen tehokkaasti. Euroopassa kasvaa noin 40 eri lemmikkilajia, ja se on peräisin näiltä lauhkeilta vyöhykkeiltä. Luhtalemmikki ei ole ollut erityisen suosittu viljely- eikä lääkekasvi, mutta nykyään sitä arvostetaan kauneutensa tähden.

Se on kaunis ja herttainen kasvi, jonka kukat tulevat, katoavat ja ilmestyvät uudelleen. Tee ikkunalaudalle, pihamajalle, parvekkeelle tai kukkapenkille suuri palvelus ja istuta sinne kaunis luhtalemmikki!

Muiston ja kauneuden kukka

Forget me not, Vergissmeinnicht tai förgätmigej. Monissa kielissä luhtalemmikin nimeen sisältyy ajatus unohtumattomuudesta. Kukan nimen alkuperä on eri maissa erilainen, ja kukkaa on käytetty symbolina mm. maailman köyhistä ja nälkää näkevistä.

Monet legendat perustuvat myös luhtalemmikin pienuuteen. Näennäisesti pieni kukka ei voi kilpailla muiden kukkien kanssa koollaan. Maailman luomisen alussa se sai äänensä kuuluviin ja sai sekä nimen että värin. Kukkaa on käytetty muistona rakastavaisille, joiden tiet ovat erkaantuneet. Joidenkin tarinoiden mukaan kukkia kantoivat naiset, jotta heidän rakkaansa eivät unohtaisi heitä, ja keskiajalla legendat kertovat ritarista, joka poimi luhtalemmikeistä kimpun ja heitti sen rakkaalleen pudottuaan veteen. Ennen hukkumistaan hän oli huutanut, ettei häntä unohdettaisi.

Emme tiedä, kuinka paljon näissä tarinoissa on perää. On kuitenkin kutkuttavaa miettiä, miten tarinat vaikuttavat suhteeseemme tähän kukkaan ja mitä se meille ihmisille merkitsee. Luhtalemmikki muuttuu aina vain kauniimmaksi, mitä lähempää sitä katselee. Se on vaatimaton ja pienieleinen, mutta sitäkin arvostetumpi.

Tietoa luhtalemmikistä

  • Pieniä sinisiä kukkia, joissa on keltainen keskusta, läpimitta noin 6–12 mm
  • Monivuotinen kasvi, jonka varsi on karvainen
  • Sen latinankielinen nimi voidaan karkeasti kääntää hiirenkorviksi ja skorpionia muistuttavaksi
  • Voidaan kasvattaa alkukeväästä ja istuttaa ulos kesällä
  • Vaatii paljon vettä ja viihtyy parhaiten kosteassa maassa
  • Monien maiden legendojen mukaan kukka symboloi toivetta, ettei rakastettu unohtaisi
  • Luhtalemmikki on myös Alaskan osavaltiokukka

Lue lisää

Perennat ruukussa >>
Luo unelmiesi kukkapenkki viidessä vaiheessa >>
Perennat >>

Olet tässä:

Teemat:

Puistolemmikki 'Blue Ball'

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Lemmikki

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta