Muurikello on viehättävä perenna, joka voi kukkia uskomattoman runsaasti. Se on talvivihanta kasvi, joka saattaa satunnaisesti talvehtia meillä. Nimensä mukaisesti se viihtyy kivikoissa ja muureilla, mutta se sopii vallan hyvin myös reunuskasviksi kukkapenkkiin tai jopa ruukkukukaksi sisälle.

Muurikello

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Campanula portenschlagian
Heimo: Kellokasvit (Campanulaceae)

Muurikellon kasvatus

Puutarhassa kasvatettavan muurikellon hyviä puolia on se, että talvivihannat lehdet ovat kauniit myöhään syksyyn, ja jos talvehtiminen onnistuu, kasvi on vihreä läpi vuoden. Muurikellon lehdet ovat pienet ja pyöreät, joten luo harmonisen vaikutelman sekä kukkien kanssa että ilman.

Helppohoitoinen muurikello selviytyy kesäkukkana pohjoisessakin, ja sitä kannattaa hoitaa huolellisesti sisällä ennen ulosistutusta, jotta se saisi hyvät eväät kasvuun. Etelä-Suomessa kasvi kannattaa suojata talveksi, jolloin se saattaa selviytyä talven yli.

Muurikellon kasvatus ja hoito

Jos tai kun muurikello istutetaan ulos puutarhaan, on huolehdittava maan läpäisevyydestä ja kalkituksesta. Muurikello ei kestä kuivumista, muttei pidä myöskään märästä tai savisesta maasta. Muurikello viihtyykin parhaiten multavassa, kalkkipitoisessa ja läpäisevässä puutarhamullassa.

Värikäs kukkamatto muurikellosta

Muurikello on ainutlaatuinen näky kukkapenkissä, lavakauluksessa, parvekelaatikossa tai ruukussa. Se on kiitollinen kasvatettava, joka ei vaadi erityisen paljon ravinteita tai kastelua kasvaakseen kauniiksi kukkamättääksi. Päivittäinen pikainen tarkistus riittää vahvistamaan, että muurikellolla on kaikki hyvin.

Pienellä siistimisellä, kastelulla ja lannoituksella muurikello saadaan kasvamaan upeaksi mättääksi, joka kukkii luotettavasti, runsaasti ja todella pitkään. Nyppimällä pois kuihtuneet kukat voit varmistaa, että muurikello jatkaa kukkimistaan koko kesän ajan.

Valo on olennaista muurikellon viihtymisen kannalta, varsinkin taimikasvatusvaiheessa sisällä ennen ulosistutusta. Muurikello pitää auringosta jo nuorena taimena, joten se on sijoitettava valoisaan paikkaan, joka on tasaisen lämmin. Etelänpuoleinen ikkunalauta tai lasitettu parveke on hyvä vaihtoehto, ja muurikellon voi antaa kasvaa kesälläkin sisällä, mutta upeimmillaan se on kasvaessaan maanpeittokasvina kukkapenkeissä, kivikkoryhmissä ja muureilla.

Kukkiessaan muurikello luo ihanan sinivioletin kukkameren, joka kerää katseet puutarhassa. Pitkään kestävän kukinnan ansiosta se tuo puutarhaan väriä ja vaihtelua koko kesän ajan.

Muutama sana muurikellosta

  • Peräisin Dalmatiasta entisen Jugoslavian alueelta.
  • Levisi Pohjoismaisiin taimistoihin 1800-luvun loppupuolella.
  • Kukat muistuttava harakankelloa.
  • Saatavilla yksinkertaisia ja kerrottuja lajikkeita.
  • Kasvaa noin 15 cm:n korkuiseksi ja leviää rönsyistä maanpeittokasviksi.
  • Monivuotinen, mutta talvenarka.

Lue lisää

Perennat – näin onnistut >>
Luo unelmiesi kukkapenkki viidessä vaiheessa >>
Kissankello >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta