Näin esikasvatat kasvihuoneessa ja kasvatustunnelissa

Onko sinulla onni omistaa kasvihuone tai kasvatustunneli? Voit siis pienellä vaivannäöllä esikasvattaa ja kylvää vuoden ympäri. Näin sekä kukat että vihannekset ehtivät kasvaa täyteen mittaansa kesän aikana ja sinä saat lähes jatkuvasti vihreää lautasellesi.

Näin esikasvatat kasvihuoneessa ja kasvatustunnelissa

Kasvihuoneet ja kasvatustunnelit keräävät auringon lämpöä, joten kasvukausi voi alkaa joitakin kuukausia aikaisemmin ja kestää pitemmälle syksyyn – voit kylvää niissä jopa todella kylmällä säällä. Pinaatin, retiisin, porkkanan, tillin, persiljan, salaatin ja monet muut kasvit voit kylvää jo talvella, kunhan olet muokannut maan syksyllä.

Kasvihuoneessa tai kasvatustunnelissa tehdyssä talvikylvössä on monia etuja: säästät tilaa sisällä, eikä taimia tarvitse karaista, sillä ne ovat jo tottuneet kylmään. Ne myös säästyvät alkukevään tuhohyönteisiltä. Siemenet myös päätyvät rikkaruohottomaan maahan sopivalle työskentelykorkeudelle, jossa niitä on helppo hoitaa. 

Jotkut kasvit, kuten kurkut ja useimmat pavut, kannattaa kylvää vasta pakkasten jälkeen lämpimän sään tullen, mutta monet vihannekset ja kukat voi kylvää jo talvella kennoihin, ruukkuihin ja muihin viljelyastioihin. Lopputuloksena saat varhaisen sadon ja taimia, jotka siirrettäessä jättävät tilaa uudelle kylvölle. Pienellä suunnittelulla voit toisin sanoen esikasvattaa taimia ja viljellä ympäri vuoden.

Talvikylvö

Talvikylvöllä tarkoitetaan nimensä mukaisesti talvella kylvämistä. Vaikka ulkona on miinusasteita, voit kylvää esimerkiksi tillin, pinaatin, aasialaiset kaalit, porkkanan, retiisit, hetekaalin ja useat kukat, etenkin syksyllä itsekylvävät lajikkeet. Tee kylvö kuten yleensä ja peitä siemenet maalla ja lumikerroksella, joka sulaa kevään tullen ja kastelee siemenet, kunnes ne ovat valmiita sadonkorjuuta tai istutusta varten. Jos ne ovat pitkään samassa mullassa, lannoita jonkin ajan kuluttua.

Kun olet korjannut sadon tai istuttanut taimet ulos keväällä, voit käyttää tilan myöhäisemmille kevätkylvöille, jotka vaativat kasvuun enemmän lämpöä ja valoa.

Pakkasvinkkejä: Jos viljelet kylmänherkkiä lajikkeita, peitä kylvökset kuitukankaalla pakkasen yllättäessä. Ota myös pakkasvahti avuksi, kun ilmat oikein kylmenevät.

Kevätkylvö

Kun talvi taittuu kevääseen maalis-huhtikuussa, voit kylvää kasvihuoneessa tai kasvatustunnelissa entistä useampia lajeja, esimerkiksi erilaisia kaaleja, sokeriherneitä, salaattia, sipulia, naurista, kesäporkkanaa ja herneen versoja. Kasvata ensi alkuun muutamia lajeja, niin opit, miten homma toimii, ja huomaat, että monet taimet kasvavat suuriksi, kun uudelleenistutat ne muutamia kertoja.

Voit kylvää maahan, astioihin, ruukkuihin tai esikasvatuslaatikoihin – miten itsellesi parhaiten sopii. Kaikki siemenet eivät tarvitse omaa ruukkua, vaan voit kylvää ne samaan istutuslaatikkoon ja istuttaa ne uudelleen, kun taimet ovat hiukan kasvaneet, mutta eivät vielä juurtuneet ja sotkeutuneet toisiinsa.

Voit istuttaa useimmat esikasvatetut taimet ulos, kun ne ovat muutaman sentin korkeita. Näin ne ovat myös vastustuskykyisempiä tuhoeläimille kuin suoraan siemenestä ulos kylvettynä.

Tutustu eri siemenlajeihin

Ennen kylvämistä selvitä, riittääkö valo ja lämpö kyseiselle siemenelle, vai pitääkö kylvöä odottaa muutama viikko. Jotkut taimet jäävät laihoiksi ja hinteliksi, jos kylvät ne liian aikaisin ja ne saavat liian vähän valoa. Jotkut kasvit, kuten hontelot tomaatintaimet, voit latvoa ja pelastaa, mutta esimerkiksi auringonkukkaa et.

Kun taimet saavat riittävästi valoa, niistä tulee pieniä, vahvoja ja tuuheita, ja pärjäävät paremmin. Lämpöä vaativia kasveja, kuten kurkkuja, ei kannata istuttaa liian aikaisin.

Kesä kasvihuoneessa

Kesällä ei ole mitään syytä pitää kasvihuoneessa tai kasvatustunnelissa kasveja, jotka kasvavat yhtä hyvin ulkona. Anna sen sijaan tilaa lajeille, jotka tarvitsevat erityisen paljon lämpöä. Kasvihuoneessa viihtyvät esimerkiksi kasvihuonetomaatit ja -kurkut, chili, paprika, viinirypäleet, meloni ja munakoiso. Kun niiden sato on korjattu, voit istuttaa taas lehtivihanneksia kuten talvisalaattia, pinaattia, retiisejä ja aasialaisia kaaleja – ja luot upean kierron kasvillisuuteen.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


Siirrettävä kasvihuone
Alennettu hinta

Siirrettävä kasvihuone

Korkeus 195 cm, Läpinäkyvä

2999 9999
Lue lisää

Porkkana 'Carrot Purple Elite F1'

499
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Tilli

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Jäävuorisalaatti 'Great Lakes 118'

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Sokeriherne 'Record'

Monivärinen

499
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta