Talvikylvöllä saat kestäviä taimia kevääksi

Viljely on helppoa, kun kylvät kukat, vihannekset ja yrtit muovilaatikoihin talvella ja laitat laatikot ulos. Näin säästät tilaa ja saat todella kestäviä kasveja, jotka selviävät myös pikkupakkasista. Kokeile suosittua talvikylvöä jo tänä talvena!

Talvikylvöllä saat kestäviä taimia kevääksi

Kevättalvella monilla innokkailla kasvien kasvattajilla on talo täynnä taimia odottamassa roudan sulamista ja ulos istuttamista. Talvikylvö muovilaatikkoihin on ratkaisu taimien tuomaan tilapulmaan. Kylvösten siirtäminen ulos säästää tilaa sisällä, ja taimista tulee ulkona vahvempia. Ne aloittavat kasvun aikaisemmin keväällä, sillä talvikylvön ansiosta niitä ei tarvitse erikseen karaista. Talvikylvöllä on toisin sanoen monia etuja. Talvikylvö on helpompaa kuin uskot.

Näin teet sen muovilaatikkoon

  1. Hanki tai kerää kannellisia muovilaatikoita. Esim. tyhjät karkkilaatikot tai muut muoviset rasiat ovat sopivia. Kannen on oltava tiivis, jotta hiiret eivät pääse pujahtamaan kylvöksiin.
  2. Tee muovilaatikon pohjaan ja kanteen noin kymmenkunta pientä reikää esimerkiksi pihdeillä. Pohjarei’istä ylimääräinen vesi pääsee ulos, ja kannen reiät päästävät ulos mahdollisen kosteuden.
  3. Laita laatikoihin noin kymmenen senttiä multaa ja kastele multa läpikotaisin.
  4. Hajakylvä siemenet.
  5. Peitä siemenet ohuella kerroksella multaa, perliittejä tai vermikuliittia. Katso ohje siemenpussista. Laita laatikkoon kansi päälle. 

Odota vuorokauden verran ennen kuin laitat laatikon ulos, jotta siemenet ehtivät imeä itseensä veden. Jos laitat laatikon heti ulos, siemenet jäätyvät eivätkä ehdi saada nestettä itseensä. Jos maassa on lunta, voit laittaa lumikerroksen kylvöksen päälle.

On tärkeää, että laatikko seisoo varjoisassa paikassa, ei suoraan auringossa. On tarkoitus, että siemenet alkavat itää sitten, kun lämpötila on juuri sopivan lämmin. Jos laatikko on sijoitettu lämpimään paikkaan, taimet alkavat itää liian aikaisin ja riskinä on, että ne menehtyvät pakkasen taas kiristyessä. 

Talvikylvö soveltuu erityisen hyvin siemenille, jotka tarvitsevat pakkasta muutenkin.

Kylvöt pitävät huolen itsestään

Talvikylvön tekeminen muovilaatikoihin on todella helppoa. Jätä vain kylvökset ulos, niin ne huolehtivat itse itsestään. Pidä kylvöksiä kuitenkin silmällä, ettei niiden olosuhteet muutu liian kuiviksi tai kosteiksi. Jos kylvökset näyttävät liian kuivilta, voit lisätä lunta. Jos taas laatikoissa on liian märkää, avaa kannet tuulettamista varten.

Laita muovilaatikot ulos

Ethän sijoita laatikoita suoraan aurinkoon tai lämpimään kasvihuoneeseen, sillä tarkoitus on, että taimet tottuvat kylmyyteen, tuuleen ja ulkoilmaan. Näin taimista tulee todella kestäviä, ja ne alkavat itää juuri oikeaan aikaan. Sään armoilla oleminen helpottaa myös taimien huolenpitoa, sillä silloin niitä ei tarvitse karaista vaan ne voi suoraan koulia ruukkuihin tai istuttaa kukkapenkkiin. 

Istuta taimet uudelleen aikaisin keväällä, kun ne alkavat kasvaa laatikosta ulos ja tarvitsevat uutta multaa laatikon ravinnon alkaessa loppua.

Mitä kasveja voi kylvää talvella?

Voit kylvää sekä ostettuja että itse keräämiäsi vihannesten, yrttien, perennojen ja kesäkukkien siemeniä. Helpoiten onnistut kuitenkin itsestään kylväytyvillä kasveilla.  Tässä esimerkkejä muutamista helpoista lajeista, mutta niitä on paljon muitakin.

  • Vihannekset – Retikka, rucola, salaattisipuli, pinaatti, lehtisalaatti, retii, erilaiset kaalit
  • Yritit – Tilli, ruohosipuli, persilja
  • Kukat – Unikko, kehäkukka, ritarinkannus, ruiskaunokki, lehtiakileija, harjaneilikka, laventeli, jättiverbena, punakosmos

Talvi voi usein tuntua pitkältä, mutta kesä tulee yllättävän pian ja pääset nauttimaan hehkuvasta puutarhasta, joka on täynnä talvella kylvämiäsi kukkia ja vihanneksia. Onnea istutukseen!


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


Laventeli 'Munstead'

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Salaattisipuli kylvönauhassa

Monivärinen

549
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Porkkana 'Carrot Purple Elite F1'

499
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Kehäkukka 'Pink Surprise'

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Ruohosipuli 'Twiggy'

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta