Talvikylvö avomaalle ja istutuslaatikoihin

Puutarhan ollessa puuterilumen peitossa voi kesä tuntua kaukaiselta. Kylväminen on kuitenkin mahdollista myös keskellä talvea. Talvikylvö on hauskaa hommaa, ja kaiken lisäksi se pidentää viljelykautta, joten ehdit saada useampia satoja. Katso vinkit, miten onnistut talvikylvössä.

Talvikylvö avomaalle ja istutuslaatikoihin

Talvikylvö voi vaatia hieman hyvää tuuria, mutta onnistuessasi saat satoa paljon aikaisemmin kuin yleensä ja yhden lisäsadon sesongin aikana. Voit tehdä kylvön, kun kaikki muut puutarhatyöt ovat tauolla ja kaipuu kesään on suurimmillaan. Etuna on myös, että tuhohyönteisiä on kasvukauden alussa vähän.

Mitä lajeja voi sitten kylvää talvella?

Lähes kaikkia sellaisia lajeja, joiden siemenet kestävät kylmää. Esimerkiksi perinteiset pohjoismaiset kasvit soveltuvat erinomaisesti talvikylvöön, sillä ne ovat tottuneet ilmastoomme. Muita soveltuvia lajeja ovat itse kylväytyvät sekä erityisen kestävät kasvit.

Talvikylvöön soveltuvia vihanneksia

Pinaatti, aasialainen kaali, vihannesportulakka, porkkana, palsternakka, retiisi, eri salaattilajikkeet, rucola, tilli, ruohosipuli, erilaiset kaalit ja salaattisipuli. Voit kokeilla erilaisia lajeja kasvuvyöhykkeestä riippuen. Pinaatti ja vihannesportulakka ovat yleensä helppoja kasvatettavia.

Talvikylvöön soveltuvia kukkia

Unikot, kehäkukat, tuoksuherneet, jättiverbenat, punakosmoskukat, ruiskaunokit, tuliunikot, malvat ja kellopeipit. Kaikkia kukkia, jotka kylväytyvät itse syksyllä, kannattaa kokeilla. Talvikylvön voi tehdä myös muovilaatikkoon.

Talvikylvön kolme askelta

Voiko kylvön tehdä lumen tultua? Talvella kylväminen on helpompaa kuin uskotkaan. Kunhan lakaiset päällimmäiset lumet pois.

  1. Syksyllä ennen roudan tuloa on aika valmistella ne alueet, joille on tarkoitus kylvää. Rikkaruohot kitketään ja kasvupinta-ala lannoitetaan ja haravoidaan.
  2. Kun talvi on käynnissä jo ihan kunnolla, kaavi pois mahdollinen lumi ja kylvä siemenet kasvualustan pintaan (ei haittaa, vaikka maa olisikin jäässä). Peitä sitten siemenet ohuella kerroksella sulaa multaa. Multakerroksen paksuus riippuu siitä, mitä siemeniä kylvät. Katso ohje siemenpakkauksesta. Kun kylvö on valmis, laita sen päälle kerros lunta, jos sitä on saatavilla, muussa tapauksessa kastele.
  3. Kun siemenet ovat alkaneet itää ja versoa kevättalvella, huolehdi siitä, etteivät ne pääse kuivumaan. Voit myös peittää viljelmän kankaalla, jolloin lämpötila pysyy tasaisempana. Kangas myös suojaa siemeniä linnuilta ja eläimiltä, mutta voit hyvin jättää kankaan myös pois. Jos teet talvikylvön istutuslaatikkoon, voit käyttää muovista kantta – kunhan huolehdit, ettei laatikossa tule liian kuivaa tai lämmintä.

Älä kylvä liian aikaisin

Huomaa, ettei kylvöä pidä tehdä liian aikaisin talvella, sillä siemenet voivat alkaa itää lämpötilan tilapäisesti noustessa myöhäissyksyllä – ja kun sää sitten taas kylmenee, taimet kuolevat. Tee kylvö talven ollessa kunnolla käynnissä, jolloin siemenet jäätyvät ja alkavat itää oikeaan aikaan kevättalvella.

Talvikylvössä on tärkeää välttää liian suuria lämpötilavaihteluita. Ihanteellinen lämpötila olisi hyvin kylmästä lämpimään.  Tästä syystä talvikylvö soveltuu erittäin hyvin pohjoisilla alueilla, joilla kylmät säät ovat todennäköisempiä ja pysyvämpiä. Talvikylvö onnistuu yleensä hyvin myös etelässä.

Talvikylvö on sekä helppoa että hauskaa, joten käytä tilaisuus hyväksesi ja kokeile itse. Talvikylvö ei vie tilaa sisätiloissa eikä kasvihuoneessa ja tuottaa aikaisia ja hyviä satoja. Mikä sen mukavampaa kuin tarttua kylvöhommiin juuri silloin, kun kesää kaipaa kaikkein eniten.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

 

Olet tässä:


Lavakaulus

Pituus 120 cm, Puunvärinen

1999
Lue lisää

Lavakaulus

Pituus 80 cm, Puunvärinen

1599
Lue lisää

Itävät siemenet rucola

499
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Palsternakka 'Guernsey'

Monivärinen

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Kehäkukka 'Balls Orange'

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta