Näin otat pistokkaita isokirjopeipistä
Isokirjopeipin eli värinokkosen lisääminen pistokkaista on helppoa ja palkitsevaa. Jos et ole aikaisemmin ottanut kasveista pistokkaita, isokirjopeippi sopii mainiosti ensikertalaiselle. Opastamme sinua vaihe vaiheelta.

Ihan ensin: pistokkaiden ottaminen ei vahingoita emokasvia, vaan päinvastoin edistää sen kasvua. Isokirjopeipistä kasvaa sekä vahvempi että tuuheampi. Saat siis kauniimman emokasvin ja uusia taimia, jotka ilahduttavat itseäsi ja muita.
Ota pistokkaita isokirjopeipistä – ohje vaihe vaiheelta
Tarvitset vain kasvin, josta haluat ottaa pistokkaita, sekä puhtaat sakset.
Vaihe 1
Valitse pistokkaaksi verso, jossa on vähintään kaksi lehtiparia.
Vaihe 2
Varmista, että myös emokasvin versoon jää jäljelle yksi lehtipari, ja leikkaa pistokas heti lehtiparin yläpuolelta.
Vaihe 3
Poista pistokkaan alimmat lehdet.
Vaihe 4
Laita valmis pistokas veteen tai istuta se suoraan mullalla täytettyyn ruukkuun.
Pidä pistokas vedessä, kunnes sen varteen kasvaa juuria. Juuret kasvavat tavallisesti jo viikossa.
Vaihe 5
Istuta pistokas ruukkuun, jossa on kukkamultaa. Jos et ole pitänyt pistokasta vedessä ennen juurien kasvamista, peitä ruukku ohuella muovilla. Näin luot pistokkaalle pienen kasvihuoneilmaston!
Vaihe 6
Kastele taimea ja aseta ruukku haluamaasi paikkaan.
Hyödyllisiä vinkkejä isokirjopeipin hoitoon
- Kasvupaikka
Valoisa ja ilmava, vältä liiallista suoraa auringonvaloa. Mitä valoisammassa paikassa isokirjopeippi kasvaa, sitä värikkäämmiksi sen lehdet muuttuvat. Kesällä voit istuttaa kasvin ulos, mutta huomioi, että isokirjopeippi ei pidä viileistä yölämpötiloista. Odota, että ulkolämpötila on yli 10 astetta vuorokauden ympäri. Isokirjopeippi vaatii aluksi totuttelua ulkona olemiseen, jotta se ei palellu kylmässä tai haalistu auringossa. Karaise kasvia viemällä se ulos muutamaksi tunniksi päivittäin muutaman viikon ajan. Anna kasvin olla ulkona hieman pidempään päivä päivältä. Karaisun jälkeen kasvin voi jättää ulos kokonaan. - Multa
Tavallinen kukkamultaa sopii hyvin. Voit myös sekoittaa mullan joukkoon hieman vermikuliittia tai perliittiä. - Kastelu
Kastele isokirjopeippiä usein, mutta älä liikaa. Riittää, että multa on hieman kosteaa. Janoisen isokirjopeipin lehdet alkavat nuokkua. - Ravinto
Anna kasville nestemäistä, kasteluveteen sekoitettavaa huonekasvilannoitetta keväästä syksyyn. - Uudelleenistutus
Isokirjopeippi kasvaa aluksi runsaasti ja tarvitsee riittävästi tilaa juurilleen, joten siirrä pistokas isompaan ruukkuun melko pian. Hyvä nyrkkisääntö on siirtää isokirjopeippi isompaan ruukkuun joka vuosi tai joka toinen vuosi, jolloin se saa käyttöönsä uutta ravinteikasta multaa.
Isokirjopeipin latvominen
Jos haluat, että isokirjopeipistä kasvaa tuuhea pensas pitkän ja hoikan kasvin sijaan, sitä on latvottava. Latvo kasvi samalla tavalla kuin ottaisit siitä pistokkaita. Oikealla tavalla hoidettuna isokirjopeippi on todellinen kodin väripilkku.
Tarkkaile, tuleeko kasviin nuppuja ja nypi ne pois välittömästi. Kukat kuluttavat kasvin ravinnevarastoja, ja se pysyy kauniimpana ilman kukintaa.
Näin pelastat hintelän isokirjopeipin
Onko isokirjopeippisi liian hintelä? Se on pelastettavissa! Voit leikata kasvia reilusti keväällä ja kesällä. Leikkaa varret alaosan pienten versojen yläpuolelta. Kasvi näyttää aluksi pieneltä, mutta muuttuu muutamassa viikossa tuuheaksi ja vahvaksi. Jos leikkaat kasvia syksyllä tai talvella, se tarvitsee kasvivalon sekä ylimääräistä huolenpitoa toipuakseen.
Näin helppoa se on! Isokirjopeippi on helposti jaettava kasvi, joka on myös helppo saada viihtymään kotona. Pienellä panostuksella saat siitä useita uusia taimia. Onnea kasvatukseen!