Postinumero |
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.
Värinokkonen eli isokirjopeippi

Kun mietitään huonekasveja, joita on helppo lisätä pistokkaista, värinokkosenakin tunnettu isokirjopeippi tulee usein mieleen – onhan se melkein tehty sitä varten! Isokirjopeippiä on nimittäin erittäin helppo lisätä pistokkaista, ja sen upean värikäs ulkonäkö saa sen todella erottumaan joukosta.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Solenostemon scutellarioides
Heimo: Huulikukkaiskasvit (Lamiaceae)

Isokirjopeipin hoito

  • Isokirjopeippi viihtyy parhaiten valoisassa ja ilmavassa paikassa, muttei kuitenkaan liian voimakkaassa auringonpaahteessa.
  • Isokirjopeipille kannattaa käyttää kukkamultaa, ja sitä on hyvä lannoittaa tavallisella kasteluveteen sekoitettavalla huonekasvilannoitteella keväästä syksyyn, jotta se voisi hyvin ja kasvaisi kauniiksi.
  • Kastele isokirjopeippiä usein, mutta melko vähän kerrallaan, jotta multa pysyisi tasaisen tuoreena eikä kastuisi liian märäksi tai pääsisi kuivumaan.

Aikaisin keväällä ostettu isokirjopeippi voi kasvaa hyvinkin reheväksi kesän aikana, ja se on ehkä siirrettävä isompaan ruukkuun tai ulos, jottei se alkaisi kärsiä ahtaudesta. Kasvia on myös pidettävä silmällä mahdollisen kukinnan varalta: jos nuppuja alkaa kehittyä, ne on nypittävä heti pois, etteivät kasvin lehdet menettäisi väriään.

Isokirjopeipin latvominen

Kasvin latvoja kannattaa typistellä usein, ja loppukesästä leikatut latvat voidaan pistää kylvömultaan ja siirtää talveksi valoisaan ja viileään. Isokirjopeippiä voidaan kasvattaa monivuotisena, mutta lopputulos on onnistunein, kun se kasvatetaan vuosittain pistokkaista tai talvehtineista silmuista.

Helppohoitoinen ja kaunis

Monen kodin ikkunaa koristava isokirjopeippi on helppohoitoinen ja suosittu viherkasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena Kaakkois-Aasiasta ja Oseaniasta Havaijille. Isokirjopeippi on kiitollinen kasvatettava, sillä siitä saa pienellä vaivalla nopeasti rehevän kasvin. Se onkin oiva valinta aloitteleville viherpeukaloille.

Kasvi vaatii hieman huolenpitoa, varsinkin pistokkaita juurrutettaessa, mutta hoito on melko yksinkertaista. Isokirjopeippi on kasvi, jonka hoidossa lapset voivat auttaa, tai voit kasvatella sitä ihan omaksi iloksesi tuomaan väriä kotiin upeilla kirjavilla lehdillään.

Kannattaa muistaa, että lehtien väriloisto pääsee kunnolla oikeuksiinsa mahdollisimman valoisassa paikassa. Mitä enemmän isokirjopeippi saa valoa, sitä hehkuvammat värit sen lehtiin syntyvät. Se onkin vertaansa vailla oleva väripilkku kotiin tai puutarhaan, jossa sitä voidaan kasvattaa kesäkukkana. Kasvi ei kuitenkaan viihdy pitkään paahteessa, sillä voimakas auringonpaiste voi polttaa lehdet. Isokirjopeippiä on saatavilla osasta myymälöitämme varhaiskeväästä myöhäissyksyyn.

Kaakkois-Aasiasta peräisin oleva isokirjopeippi on monen suosima viherkasvi, sillä se kasvaa nopeasti eikä vaadi ihmeitä viihtyäkseen.

palettblad

Hyödyllisiä tiedonmuruja

  • Kukat poistetaan viipymättä, etteivät lehdet menettäisi väriään.
  • Typistä kasvin latvoja ylimmän lehtiparin alapuolelta, jotta se tuuheutuisi.
  • Kasvatetaan näyttävien, väreiltään ja kuvioiltaan vaihtelevien lehtiensä takia.
  • Sopii niin huonekasviksi kuin kesäkukaksi ulos.
  • Kukkii sinivioletein kukin.
  • Tunnetaan myös nimellä värinokkonen.

Lue lisää

Tutustu valikoimaamme >>
Ohjeet huonekasvien mullanvaihtoon >>
Huonekasvien lisääminen pistokkaista – näillä ohjeilla onnistut >>

Isokirjopeippi 'Ruby Road'
red
-25%

Isokirjopeippi 'Ruby Road'

Ø12 cm, Monivärinen

674 899
Lue lisää
Isokirjopeippi 'Wall Street'
red
-25%

Isokirjopeippi 'Wall Street'

Ø12 cm, Ruskea

674 899
Lue lisää
Isokirjopeippi pistokas
red
-25%

Isokirjopeippi pistokas

Ø6 cm, Useita värejä

329
4 kpl 10,99
Lue lisää
Kokonaissumma
Kassalle – Tuotteita
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc